Τα «βρήκαν» κυβέρνηση και θεσμοί σε κόκκινα δάνεια-πλειστηριασμούς-Νόμο Κατσέλη

Συμφωνία τριών σημείων για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, την απαγόρευση διενέργειας πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και την αναθεώρηση του Νόμου Κατσέλη φαίνεται ότι έχει επιτευχθεί, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών στο Brussels Group.

Η συμφωνία αποτελεί προϊόν συμβιβασμού των δύο πλευρών και κυρίως της ελληνικής, η οποία κέρδισε μεν την απαγόρευση των πλειστηριασμών για ένα έτος που είχε υποσχεθεί προεκλογικά καθώς και την αποδοχή της πρότασή της για την ίδρυση δημόσιου φορέα διαχείρισης των κόκκινων δανείων για συγκεκριμένες κατηγορίες δανείων, αλλά χρειάστηκε να κάνει κάποια  βήματά πίσω από τις αρχικές φιλόδοξες θέσεις που είχε παρουσιάσει στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης. 

1. Έτσι σε ότι αφορά τα καθυστερούμενα και μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η βάση της διαχείρισής τους από τις τράπεζες θα παραμείνει ο Κώδικας Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδας που σε συνδυασμό με τον ορισμό του «συνεργάσιμου δανειολήπτη» και τα «ελάχιστα όρια διαβίωσης», θα αποτελεί το πλαίσιο διευθέτησης του προβλήματος για την συντριπτική πλειονότητα των νοικοκυριών. Αντίστοιχα για τις επιχειρήσεις θα ισχύσει και θα τεθεί σε εφαρμογή σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο «νόμος Δένδια» που προβλέπει οριζόντιες ρυθμίσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και λύσεις που φτάνουν μέχρι το κούρεμα και την μετοχοποίηση απαιτήσεων από τους πιστωτές για τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις.

Ενδιάμεσος δημόσιος φορέας διαχείρισης δανείων θα δημιουργηθεί με σκοπό την αντιμετώπιση των πιο «δύσκολων» κατηγοριών κόκκινων δανείων, ενώ για το σκοπό αυτό θα προηγηθεί μελέτη που θα γίνει από την Τράπεζα της Ελλάδος με σκοπό να καθορίσει το είδος και την αξία των δανείων που δεν μπορούν να διευθετηθούν με βάση τα ήδη θεσπισμένα εργαλεία διαχείρισης των τραπεζών.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης συμφωνήθηκε πως θα πρέπει να υπάρχει ενιαία αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους που αφορά τόσο στα δάνεια προς τις τράπεζες, όσο και στις οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες υπό τη σκέπη του δημόσιου φορέα διαχείρισης.
Υπό το πρίσμα αυτό αλλά και στο πλαίσιο των ευρύτερων αλλαγών που προωθούν στο πτωχευτικό δίκαιο, σκοπός της κυβέρνησης είναι να δρομολογήσει μελέτη για τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας με στόχο να αλλάξει η αναλογική κατανομή στις πληρωμές των οφειλετών προς τις τράπεζες, το δημόσιο και τους ιδιώτες πιστωτές.

2. Συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών φαίνεται πως υπάρχει και σε ότι αφορά στην απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Βάση για τη ρύθμιση που θα μπορέσει να φέρει η κυβέρνηση μετά από κυοφορία τεσσάρων μηνών θα είναι ο προηγούμενος νόμος Χατζηδάκη (4224/2013) που εξέπνευσε στο τέλος του 2014, με τη διαφορά ότι θα θεσπιστούν περισσότερες κλίμακες για το ύψος της δόσης που θα υποχρεούνται να καταβάλλουν όλοι όσοι κάνουν χρήση του νόμου ανάλογα με τα εισοδήματα τους. Η ρύθμιση πιθανόν θα προβλέπει απαγόρευση πλειστηριασμού για ένα χρόνο (έως δεύτερο 6μηνο του 2016) σε όσους έχουν πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώ, συνολική κινητή και ακίνητη περιουσία έως 270.000 ευρώ, τραπεζικές καταθέσεις και μετοχές μέχρι 15.000 ευρώ και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 35.000 ευρώ. Τα κριτήρια είναι σημαντικά μειωμένα σε σχέση με την αρχική πρόταση του υπουργείου Οικονομίας η οποία δεν έγινε αποδεκτή από την ΕΚΤ. Σύμφωνα με το νόμο Χατζηδάκη οι οφειλέτες κατέβαλαν δόση ίση με το 10% του εισοδήματος εφόσον είχαν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 15.000 ευρώ και εφόσον υπερέβαινε τις 15.000, κατέβαλαν 10% για το ποσό μέχρι 15.000 ευρώ και 20% για το υπερβάλλον εισόδημα. Με βάση τη νέα ρύθμιση οι θεσμοί φέρονται να αποδέχονται τη δημιουργία περισσότερων «σκαλοπατιών» ανά 5.000 ευρώ εισοδήματος και συνεπώς περισσότερες κλίμακες δόσεων ώστε το ύψος της δόσης να μειώνεται για τα χαμηλότερα εισοδήματα.

3. Αλλαγές θα υπάρξουν και στο νόμο Κατσέλη που ενώ από την αρχή της ελληνικής κρίσης μέχρι σήμερα έχει λειτουργήσει ως κυματοθραύστης των κοινωνικών επιπτώσεων από την εκτόξευση των κόκκινων δανείων και την κάθετη υποχώρηση της αξίας των ακινήτων, έχει φτάσει πλέον να είναι ένας μη λειτουργικός νόμος στον οποίο όποιοι δανειολήπτες προσφεύγουν για να σώσουν τα σπίτια τους από τις τράπεζες, παίρνουν πλέον δικάσιμες  για την υπόθεσή τους μετά το 2025-2028. Στην περίπτωση του Νόμου Κατσέλη οι παρεμβάσεις δεν αναμένεται να διαφέρουν πολύ από εκείνες που είχε προτείνει η προηγούμενη κυβέρνηση στο περιβόητο “e mail Χαρδούβελη” και κινούνταν προς την κατεύθυνση της επιτάχυνσης των ημερομηνιών εκδίκασης των αιτήσεων και το «ξεσκαρτάρισμα’ από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Ανάμεσα στις παρεμβάσεις που είχαν συζητηθεί πέρυσι ήταν:

– η χρονική μεταφορά της εκδίκασης όλων των εκκρεμών αιτήσεων (σ.σ. ξεπερνούν τις 100.000) υπαγωγής στον νόμο σε κεντρικά Ειρηνοδικεία της χώρας και κυρίως στην Αττική και τη Θεσσαλονίκης με παράλληλο επαναπροσδιορισμό των ημερομηνιών εκδίκασης ειδικά για όσες είχαν προσδιοριστεί μετά το 2017.
– η προσωρινή αναστολή των καταδιωκτικών μέτρων κατά του οφειλέτη (π.χ. πλειστηριασμοί) αποκλειστικά για την κύρια κατοικία
-ο προσδιορισμός της ελάχιστης μηνιαίας καταβολής δόσης μέχρι την εκδίκαση που σήμερα είναι στο 10% του εισοδήματος, με βάση τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης και την οικονομική και περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη
-την ενίσχυση του εξωδικαστικού συμβιβασμού, κ.α..

capital.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *