Τα λεφτά που δίνουν οι δανειστές στην Ελλάδα γυρνάνε στη τσέπη της τρόικας!

Τον τρόπο με τον οποίο τα χρήματα της οικονομικής βοήθειας μέσω δανείου στην Ελλάδα, γυρνούν πίσω στις τσέπες της τρόικας, αποκαλύπτουν οι New York Times.

Όπως γράφει η εφημερίδα τα περισσότερα από τα χρήματα δεν φτάνουν στην ελληνική κυβέρνηση, αλλά επιστρέφουν αμέσως πίσω στις τσέπες της τρόικας αφού το ευρωπαϊκό πακέτο διάσωσης ύψους 130 δισ. ευρώ που υποτίθεται ότι θα αγόραζε χρόνο για την Ελλάδα, εξυπηρετεί κυρίως μόνο τόκους της χώρας, ενώ η οικονομία της Ελλάδας εξακολουθεί να αγωνίζεται να επιβιώσει.

Στο πλαίσιο ενός περίπλοκου συστήματος πληρωμής, που ξεκίνησε να λειτουργεί μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου και στόχο έχει να διασφαλίσει ότι οι Έλληνες δεν θα αγγίξουν αυτά τα χρήματα, η τρόικα στέλνει τις δόσεις του πακέτου διάσωσης σε έναν ειδικό λογαριασμό στην Ελλάδα. Τα χρήματα μένουν εκεί για δύο ή τρεις μέρες και στη συνέχεια το μεγαλύτερο μέρος τους επιστρέφει στην τρόικα ως αποπληρωμή τόκων επί των ελληνικών ομολόγων που αποδέχθηκε η Ευρώπη, στο πλαίσιο του πακέτου διάσωσης που συμφωνήθηκε τον Φεβρουάριο.

Περίπου τα τρία τέταρτα του ελληνικού χρέους, ή 229 δισ. δολάρια, ουσιαστικά βρίσκεται στα χέρια ενός εκ των τριών μερών της τρόικας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της UBS.

«Στέλνεις τα χρήματα, το ονομάζεις ‘δάνειο’, το παίρνεις πίσω και το ονομάζεις ‘επιτόκιο’», σύμφωνα με τον Stephane Deo, της UBS. Ο κ. Deo σημείωσε πως τέτοιου είδους συμφωνίες είναι συνηθισμένες σε καταστάσεις όπου οι κυβερνήσεις κινδυνεύουν να χρεοκοπήσουν.

Τα ελληνικά ομόλογα μάλιστα, σύμφωνα με την εφημερίδα είναι μια εξαιρετικά κερδοφόρος επένδυση για την ΕΚΤ, τουλάχιστον για όσο η Ελλάδα συνεχίζει να αποπληρώνει τους τόκους της. Η τράπεζα εξαίρεσε τον εαυτό της από τη συμφωνία αναδιάρθρωσης του χρέους.

[sc:Πηγή id=”http://www.24h.gr/section/oikonomia/ta-lefta-pou-dinoun-oi-daneistes-stin-ellada-gurnane-sti-tsepi-tis-troikas” ]

Ένα σχόλιο σχετικά με το “Τα λεφτά που δίνουν οι δανειστές στην Ελλάδα γυρνάνε στη τσέπη της τρόικας!”

  1. Εεεεεεεελααααα !!!
    Αι ντοντ μπιλιβ ιτ !
    Γουάου !
    Κοίτα να δείς που νόμιζα εγώ ο βλάκας ότι τα δάνεια πάνω στα δάνεια που έπερνα εγώ παλιά , ήταν για να αναπτύξω τη δουλειά μου !!!
    Μα τόσο “Αλέκος” ήμουνα ; 
    Θεκς Νιου γιορκ τάιμς , θένκ γιου σόου μάτσ ! 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *