Τα μέτρα – σοκ που ζήτησε η τρόικα

Εννέα μέτρα-φωτιά για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, με κυριότερο την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, υπέδειξε στην κυβέρνηση η τρόικα ενόψει του νέου Μνημονίου, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις ότι για να εκταμιευθούν τα 130 δισ. ευρώ της νέας δανειακής σύμβασης.

Τα μέτρα που κατεδαφίζουν το Εργατικό Δίκαιο, καταργώντας σειρά εργατικών δικαιωμάτων, καταγράφονται σε υπόμνημα που παρέδωσε η τρόικα στον πρωθυπουργό και περιήλθε στην κατοχή των «Νέων».

Από τα εννέα μέτρα, τα έξι είναι οριζόντια και αφορούν όλη την αγορά εργασίας ενώ τα υπόλοιπα αφορούν τις πρώην ΔΕΚΟ.

Αναλυτικά τα μέτρα είναι τα εξής:

Ο 13ος και ο 14ος μισθός. Οπως αναφέρουν οι τροικανοί, ενώ η καταβολή του μισθού σε 14 δόσεις δεν αποτελεί από μόνη της μια διαστροφή του συστήματος, η υποχρεωτικότητα της ρύθμισης προκαλεί δυσκαμψίες. Προτείνει λοιπόν η τρόικα την οριζόντα κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού, και δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να προσφέρουν προαιρετικά με τη μορφή μπόνους σε επίπεδο ατομικών συμφωνιών με τους εργαζόμενους.

Οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Ολες οι συλλογικές συμβάσεις που λήγουν μετατρέπονται αυτομάτως σε ιδιωτικές σε περίπτωση που παρέλθουν έξι μήνες και δεν ανανεωθούν.

Η ανελαστικότητα του χρόνου απασχόλησης. Οι απαγορεύσεις της υπερωριακής απασχόλησης, της απασχόλησης το Σαββατοκύριακο και των αλλαγών στο ωράριο είναι επιζήμιες στον τουριστικό κλάδο. Επιπλέον, η μείωση του ωραρίου μέσω της μερικής απασχόλησης πρέπει να γίνεται μόνο μειώνοντας τις εργάσιμες ημέρες και όχι τις ώρες της ημερήσιας απασχόλησης.

Οι περιορισμοί στις προσλήψεις και τις απολύσεις. Η πρόσφατη απελευθέρωση της αγοράς (το υψηλότερο όριο ομαδικών απολύσεων) δεν εφαρμόζεται σε όλες τις εταιρείες. Επιπλέον, σε ορισμένες εταιρείες και κλάδους όπου είναι απαραίτητη μια μείωση του εργατικού δυναμικού, η διεύθυνση δεν έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ποιους θα απολύσει.

Οι μηχανισμοί μεσολάβησης και διαιτησίας, που είναι αναποτελεσματικοί και χρονοβόροι, καθώς βασίζονται υπερβολικά στους νόμους.

Στο στόχαστρο είναι τέλος ο τρόπος λειτουργίας της ελληνικής Δικαιοσύνης. Οι δικαστικές διαδικασίες είναι υπερβολικά χρονοβόρες, εκτιμά η τρόικα και προτείνει την υιοθέτηση διαδικασιών που εφαρμόζονται στα ειδικά φορολογικά δικαστήρια.

Η μονιμότητα. Υποστηρίζει η τρόικα ότι θα πρέπει να καταργηθεί το σχετικό καθεστώς από τα συμβόλαια του ιδιωτικού τομέα και θα επιτρέπει απολύσεις για διαφόρους λόγους, ιδίως στις προς ιδιωτικοποίηση ΔΕΚΟ.

Ωριμάνσεις. Θέσπιση νομοθετικής ρύθμισης που θα παγώνει τις ωριμάνσεις σε όλες τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.

Μείωση εργοδοτικών εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία στα επίπεδα του ΙΚΑ

ΠΗΓΗ: 24h NewsRoom

Ένα σχόλιο σχετικά με το “Τα μέτρα – σοκ που ζήτησε η τρόικα”

  1. Η ” Τροικα”?  Η ” Τροικα” ειπατε?

    Α! κυριε πρεσβη (που λεει και η διαφημιση με τα σοκολατακια), θα σας μαλωσω!

    Τροικα ειναι η μετονομασια της κυβερνησης οταν προκειται για περικοπες!

    Ξαναλεγεται κυβερνηση για τα διαφορα χαρατσια, τις γενικοτερες εισπραξεις.

    Μην τα μπερδευεται!  Μεταξυ μας ειμαστε.  Τα βοδια προς το παρον τα εχουμε απασχολημμενα,  
    Οτι θα σωσουμε, μεχρι να παρουν ειδηση εμεις θα εχουμε γινει καπνος! 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *