Τα φέσια πάνε σύννεφο

Ρεπορτάζ του Ρωμανού Κοντογιαννίδη στον “Αγγελιοφόρο”

Δραματικές καταστάσεις έχουν δημιουργηθεί πλέον στον τομέα της μίσθωσης ακινήτων, αφού αυξάνονται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς τα «φέσια» από τα ενοίκια. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, σήμερα μόνο ένας στους… τέσσερις ενοικιαστές είναι απολύτως συνεπής στις υποχρεώσεις του, ένας στους δύο έχει σοβαρές δυσκολίες να αντεπεξέλθει, με συνέπεια να καθυστερεί την καταβολή κάποιων μισθωμάτων, ενώ το υπόλοιπο 25% δεν πληρώνει καθόλου τα ενοίκια, είτε από… σύστημα, είτε επειδή δεν έχει τα χρήματα.

Χειρότερη είναι η κατάσταση στα επαγγελματικά ακίνητα, ωστόσο, τελευταία αυξάνονται σημαντικά τα προβλήματα και στις μισθώσεις κατοικιών. Πρέπει να σημειωθεί ότι πριν από την εμφάνιση της οικονομικιής κρίσης το ποσοστό των δύστροπων και κακοπληρωτών ενοικιαστών σε καμία περίπτωση δεν ξεπερνούσε το 20%.

Σε ό,τι αφορά το μέσο χρόνο καθυστέρησης στην καταβολή των ενοικίων, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΠΟΜΙΔΑ, Τάσος Βάππας, ανέφερε στον «Α» ότι κυμαίνεται μεταξύ δύο και έξι μηνών. Ωστόσο, έχουν καταγραφεί περιπτώσεις κατά τις οποίες οι ενοικιαστές δεν πληρώνουν ενοίκια ακόμη και για ένα ή δύο χρόνια, κάποιες φορές με την ανοχή των ιδιοκτητών.

«Διαχειριζόμαστε σήμερα υποθέσεις κατά τις οποίες οι μισθωτές εδώ και δύο χρόνια δεν έχουν πληρώσει καθόλου ενοίκια. Ωστόσο, κατά μέσο όρο οι ιδιοκτήτες περιμένουν μέχρι έξι μήνες και μετά κινούνται δικαστικά. Αν και βάσει νόμου έχουν το δικαίωμα να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη από την πρώτη μέρα καθυστέρησης στην καταβολή του ενοικίου, συνήθως κάνουν υπομονή. Εμείς τους συνιστούμε να περιμένουν, μέχρι να καθυστερήσει η καταβολή δύο ενοικίων και μετά να κινηθούν δικαστικά. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία θα χάσουν το λιγότερο τέσσερα μισθώματα. Πρέπει να σημειωθεί ότι σήμερα η αύξηση των εξώσεων δεν είναι ανάλογη με την αύξηση της δυστροπίας των ενοικιαστών. Οι εξώσεις είναι πολύ λιγότερες», είπε ο κ. Βάππας.

«Υπάρχει μεγάλη δυσκολία στην καταβολή των ενοικίων σήμερα στην αγορά, με την κατάσταση να παρουσιάζεται χειρότερη στις επαγγελματικές μισθώσεις. Δυστυχώς, βλέπω ότι το πρόβλημα ολοένα και αυξάνεται. Υπάρχουν ενοικιαστές που χρωστούν μισθώματα ενός χρόνου και σε κάποιες περιπτώσεις αυτό γίνεται με την ανοχή των ιδιοκτητών. Για παράδειγμα, γνωρίζω ιδιοκτήτη, ο οποίος έχει σε ακίνητό του τον ίδιο μισθωτή επί 24 χρόνια. Ο τελευταίος πάντοτε πλήρωνε κανονικά τα ενοίκια, τώρα δεν έχει αυτήν τη δυνατότητα και ο ιδιοκτήτης δείχνει ανοχή εδώ και περίπου ένα χρόνο. Με τα χρόνια αναπτύσσονται και προσωπικές σχέσεις μεταξύ ιδιοκτητών και ενοικιαστών», ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Αναγνώστου.

Η φυλή των… νομάδων

Σύμφωνα με τον κ. Βάππα, μεταξύ των ασυνεπών ενοικιαστών υπάρχουν και κάποιοι, οι οποίοι είναι κατά σύστημα… μπαταχτσήδες και μάλιστα το τελευταίο διάστημα ο αριθμός τους ολοένα και αυξάνεται. Αυτοί έχουν από την αρχή ως στόχο να νοικιάσουν κάποιο ακίνητο για μια περίοδο ή για να… ξεχειμωνιάσουν, αλλά μετά από ένα μικρό χρονικό διάστημα δεν καταβάλλουν κανένα μίσθωμα. «Σε περιόδους κρίσης τέτοιοι άνθρωποι εκμεταλλεύονται την κατάσταση. Υπάρχει μεγάλη προσφορά ακινήτων, οπότε μπορούν εύκολα να βρούνε κάποιο και οι ιδιοκτήτες πλέον δε ζητούν παράλογα πράγματα στην αγωνία τους να τα μισθώσουν. Οι… έμπειροι μπαταχτσήδες από την αρχή δηλώνουν με σιγουριά ότι θα φανούν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, αλλά δεν το κάνουν. Αν από την αρχή δημιουργούσαν προβλήματα, ο ιδιοκτήτης θα αντιλαμβανόταν την κατάσταση και θα κινούνταν αμέσως δικαστικά», είπε το μέλος του ΔΣ της ΠΟΜΙΔΑ.

Μάλιστα, κάποιοι από τους κατά σύστημα αφερέγγυους ενοικιαστές προσπαθούν από την πρώτη στιγμή με κάθε τρόπο να μην κινήσουν καμία υποψία στους ιδιοκτήτες. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρόεδρος της Ενωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Θεσσαλονίκης, Κώστας Χαϊδούτης, κάποιοι εμφανίζονται με πολυτελή αυτοκίνητα και με ακριβά ρούχα, ώστε να τους εμπιστευτούν οι ιδιοκτήτες, πληρώνουν για ένα-δύο μήνες ενοίκια και στη συνέχεια εκμεταλλεύονται την κατάσταση για όσο πάει.

«Αυτούς τους ονομάζουμε νομάδες. Το κάνουν κατά σύστημα και συνήθως προέρχονται από κάποια άλλη έξωση. Δίνουν την εγγύηση και ένα μήνα μπροστά και στη συνέχεια δεν πληρώνουν τίποτα άλλο. Δεν καταβάλλουν, βέβαια, χρήματα ούτε για τα κοινόχρηστα και τους άλλους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας. Δυστυχώς, αυτό το φαινόμενο στη Θεσσαλονίκη αποκτάει συνεχή ανοδική πορεία», τόνισε ο κ. Χαϊδούτης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *