Τα χειρότερα είναι εμπρός, ορατό πλέον νέο haircut έως 50% και χρεοκοπία εντός ευρώ

H νέα δραματική υποχώρηση των τραπεζικών μετοχών κατά 6% με 8% οδηγώντας το ΧΑ στις 779 μονάδες στο -2,4%  καταδεικνύει ότι τα χειρότερα είναι εμπρός, για την οικονομία, την αγορά, τις τραπεζικές μετοχές. Τα χειρότερα είναι εμπρός γιατί το ανίκανο κράτος θα σκιάσει με τον χειρότερο τρόπο τα όποια ελάχιστα υγιή τμήματα της οικονομίας και αυτό θα καταγραφεί με όρους αγοράς, με όρους χρηματιστηριακούς.

Μπορεί η Ελλάδα να λάβει την 6η δόση αλλά οι πιθανότητες νέου μεγάλου haircut 40% με 50% και χρεοκοπίας εντός του ευρώ έχουν αυξηθεί κατακόρυφα.
Θα ειπωθεί καθαρά, απερίφραστα, προετοιμαστείτε για την πρόσκρουση θα είναι πολύ σφοδρή και θα υποστούν και θα υποστούμε όλοι απώλειες.
Με χρηματιστηριακούς όρους πολλές  φορές έχουν αναφερθεί οι στόχοι των 770 των 650 και 500-550 μονάδων ως την μεσοπρόθεσμη προοπτική του ελληνικού χρηματιστηρίου.
Που εδράζεται η προσέγγιση αυτή και η παραδοχή ότι τα χειρότερα για τις τραπεζικές μετοχές είναι εμπρός και όχι πίσω.
Η βασική επιχειρηματολογία είναι απλή.
Θα βρεθεί μια λύση λίγο ή πολύ επώδυνη για το ελληνικό δημόσιο.
Πολύ επώδυνη θα ήταν η χρεοκοπία της Ελλάδος μέσα σε 30-50 μέρες και λιγότερο επώδυνη λύση θα ήταν τροποποίηση της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου με στόχο νέα επώδυνα μέτρα αλλά χωρίς χρεοκοπία και χωρίς έξοδο της Ελλάδος από το ευρώ.
Ανεξαρτήτως των λύσεων που θα επιλεγούν για την τύχη της Ελλάδος οι τράπεζες θα υποστούν σημαντικές συνέπειες.
Δεν θα χρεοκοπήσουν οι ελληνικές τράπεζες αλλά οι ισολογισμοί τους θα επιβαρυνθούν σημαντικά χωρίς καμία αμφιβολία και αυτό θα καταγραφεί στην χρηματιστηριακή τους συμπεριφορά.
Πολλές φορές με μεγάλο ρίσκο έχουμε παρουσιάσει εκτιμήσεις για την πορεία των τραπεζικών μετοχών και όλες τις φορές η τάση έχει επιβεβαιωθεί.
Προφανώς ρόλο διαδραματίζουν οι πηγές και ειδικά των ξένων που καθορίζουν εν πολλοίς την πορεία της αγοράς αλλά η ουσία είναι ότι η ανάλυση για την πορεία των τραπεζών σε διάστημα 1-3 μηνών δεν μπορεί να είναι αισιόδοξη.
Επιθυμούμε σταθερό, ισχυρό τραπεζικό σύστημα αλλά σε αυτό το διάστημα των 1-3 μηνών το τοπίο δεν θα ευνοήσει τις τράπεζες.
Το ερώτημα είναι τι θα γίνει μετά από αυτό το διάστημα.
Η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί περαιτέρω μπορεί και να σταθεροποιηθεί.
Πρώτα θα τελειώσει αυτό το μεγάλο κύμα που θα χτυπήσει τις τράπεζες με χρηματιστηριακούς όρους και μετά θα αποσαφηνισθεί αν η τάση θα συνεχίσει να είναι καθοδική.
Για την Ελλάδα θα βρεθεί μια λύση. Αν είναι η λύση της χρεοκοπίας εντός του ευρώ είναι πιθανό οι 500 μονάδες θα έρθουν άμεσα.
Αν επιλεγούν άλλες λύσεις εναλλακτικές οι πιέσεις στις τράπεζες θα συνεχισθούν  αλλά όχι με ακρότητες όπως θα παρατηρηθεί σε περίπτωση χρεοκοπίας.
Ρωτούν πολλοί και δικαίως τι θα συμβεί αν χρεοκοπήσει η Ελλάδα στις τραπεζικές μετοχές αν συμβεί αυτό να θυμάστε δεν θα σας ενδιαφέρει ποια θα είναι η αξία των τραπεζών στο ΧΑ είτε θα υπάρχει είτε δεν θα υπάρχει αγορά ένα και ταυτό θα είναι.
Επιδιώκουμε, ελπίζουμε σε μια αγορά που θα τελειώσει τον διορθωτικό της κύκλο ωστόσο αυτό δεν θα συμβεί άμεσα.
Τα χειρότερα για την αγορά είναι εμπρός όσοι τρέφουν αυταπάτες απλά θα χάσουν και τα τελευταία χρήματα που έχουν επενδύσει.

Το χρηματιστήριο απαξιώνεται όπως και οι τραπεζικές μετοχές

Η απαξίωση στο ΧΑ απλά συνεχίζεται ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες  -2,40% στις 779 μονάδες όγκο 21,5 εκατ και τζίρο 31,6 εκατ ευρώ. Το ΧΑ έφθασε στις 770 μονάδες στον στόχο που είχε αναφερθεί για πρώτη φορά από το www.bankingnews.gr από τον Ιούνιο του 2011.
Οι τραπεζικές μετοχές συνέχισαν  την φθίνουσα πορεία τους.
Η Εθνική έκλεισε με απώλειες -7,27% στα 2,55 ευρώ με αποτίμηση 2,438 δις ευρώ.
Η Alpha στο -8,27% στα 1,22 ευρώ με αποτίμηση 651 εκατ. ευρώ.
Η Eurobank στο -8,60% στα 0,85 ευρώ με αποτίμηση 470 εκατ. ευρώ.
Η Πειραιώς στο -6,38% στα 0,44 ευρώ με αποτίμηση 531 εκατ. ευρώ.
Η Κύπρου στο -4,27% στα 1,12 ευρώ με αποτίμηση 1,007 δις ευρώ.
Η Marfin στο -8,33% στα 0,33 ευρώ με αποτίμηση 531 εκατ. ευρώ.
Εκτός τραπεζών στον εικοσάρη η Ελλάκτωρ στο +4,11% και στα 1,52 ευρώ λόγω του deal με το Κατάρ.
Ο ΟΤΕ -0,63%, ο Τιτάνας -2,38%, ο ΟΠΑΠ -5%, τα ΕΛΠΕ -1,36%, η MIG στο -12,5% στα 0,21 ευρώ
Από τους ξένους σχεδόν πλήρης αποχής με συναλλαγές που να θυμίζουν φυσικά πρόσωπα.
Στην Εθνική 30 χιλ μετοχές κίνηση η HSBC
Στην Alpha 20 χιλ η Deutsche bank
Στην Eurobank 10 χιλ η Deutsche bank
Στην Πειραιώς 50 χιλ η Deutsche bank
Στην Κύπρου 70 χιλ μετοχές η Citigroup

Αρνητικό το κλίμα στα ομόλογα

Σημαντική άνοδος καταγράφεται στα ομόλογα όλων των ευρωπαϊκών χωρών με τα CDS να δίνουν τον τόνο, το ρίσκο χώρας αυξάνεται
Η Ελλάδα σταθερά στις 6500 μονάδες βάσης ή 65%. Η Πορτογαλία 1150 μονάδες βάσης από 1120 μονάδες βάσης, η Ιρλανδία 725 μ.β., από 700 μ.β. η Ισπανία 390 μ.β. η Ιταλία 495 μονάδες βάσης από 475 μονάδες βάσης η Γαλλία 194 μ.β. και η Γερμανία 120 μονάδες βάσης που αποτελεί νέο ιστορικό υψηλό.
Στον απόηχο της επιδείνωσης του κλίματος το ευρώ στα 1,3340 δολάρια με χαμηλό 1,3315 δολάρια και υψηλό 1,3390 δολάρια.
Η ΕΚΤ συνεδριάζει την Πέμπτη και δεν αποκλείεται παρά την αύξηση του πληθωρισμού να μειώσει τα επιτόκια κατά 0,25% άλλοι μιλούν για 0,50%.
Αν αυτό συμβεί θα αποτελεί μια ξεκάθαρη επιδείνωση του κλίματος.

www.bankingnews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *