Τα funds ρίχνουν τις τιμές για τα “κόκκινα” δάνεια με εξασφαλίσεις των τραπεζών

Χαμηλότερα ορίζεται πλέον ο πήχης για τις πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων με εξασφαλίσεις σε ακίνητα, όπως σηματοδοτεί η ολοκλήρωση της πώλησης του χαρτοφυλακίου Symbol της Εθνικής Τράπεζας που ανακοινώθηκε χθες.

Το χαρτοφυλάκιο, περίπου 12.800 μη εξυπηρετούμενων δανείων και πιστώσεων με εμπράγματες και λοιπές εξασφαλίσεις (περίπου 8.300 ακίνητα σε όλη την Ελλάδα) προς μικρομεσαίες, μεσαίες επιχειρήσεις και επαγγελματίες, ύψους 0,9 δισ. ευρώ σε ανεξόφλητο κεφάλαιο, αγοράστηκε από την κοινοπραξία Centerbridge – Elliott, έναντι τιμήματος που ανέρχεται σε περίπου 28% του ανεξόφλητου κεφαλαίου.

Πρόκειται για τίμημα χαμηλότερο από αυτό που δόθηκε στις δύο προηγούμενες πωλήσεις εξασφαλισμένων χαρτοφυλακίων από ελληνικές τράπεζες, επιβεβαιώνοντας την τάση για μείωση των τιμημάτων στις πωλήσεις που θα ακολουθούσαν, όπως είχε επισημάνει σε ρεπορτάζ του το Capital.gr. Οι λόγοι της τάσης αυτής έχουν να κάνουν με τις δυσκολίες διαχείρισης των ενεχύρων – ακινήτων που διαπιστώνουν τα funds και σηματοδοτούν την ανάγκη καίριων νομοθετικών παρεμβάσεων προκειμένου να καταστούν πιο εύκολες οι μεταβιβάσεις και η διαχείριση των ακινήτων.

Στην περίπτωση της πώλησης του “πακέτου” Symbol, το τίμημα θα ήταν ακόμη χαμηλότερο, αν η διεκδίκησή του ήταν από περισσότερους και όχι δύο ενδιαφερόμενους (Fortress και η κοινοπραξία Centerbridge – Elliott) και αν το τίμημα για την εξαγορά είχε υποβληθεί από μεμονωμένο επενδυτή και όχι κοινοπραξία. Το τίμημα που επετεύχθη τελικά είναι αποτέλεσμα τόσο της ποιότητας του χαρτοφυλακίου, το οποίο ήταν πολύ καλά δομημένο και δουλεμένο, όσο και των χειρισμών της Εθνικής Τράπεζας. Επιπλέον, το underwriting του χαρτοφυλακίου των ακινήτων για λογαριασμό των αγοραστών έγινε από την Delfi Partners, από τους μεγαλύτερους διαχειριστές ακινήτων στην ευρύτερη της Ελλάδας γεωγραφική περιοχή, η οποία έχει αποτιμήσει χαρτοφυλάκια NPLs άνω των 45 δις. ευρώ.

Όλα τα παραπάνω συνιστούν μια επιτυχία για την Εθνική Τράπεζα, όπως αξιολογείται από την αγορά, η οποία θα μπορούσε να μεγιστοποιηθεί προσεχώς, τόσο για την ίδια (σημειώνεται ότι η Τράπεζα προετοιμάζει το Symbol II, ύψους 800 εκατ. ευρώ), όσο και για το σύνολο του τραπεζικού συστήματος, με τη βελτίωση του πλαισίου διαχείρισης των ακινήτων και των μακροοικονομικών συνθηκών.

Σημειώνεται ότι η πώληση του Symbol έχει θετική επίπτωση στην κεφαλαιακή βάση της ΕΤΕ (βάσει του δείκτη CET 1 για το α’ τρίμηνο του 2019), ενώ συνέβαλε στον αρνητικό σχηματισμό (- 1 δις. ευρώ) νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων για την Τράπεζα το α΄ τρίμηνο 2019.

Επόμενος “δείκτης” που θα τεστάρει τον πήχη των τιμημάτων για τα εξασφαλισμένα δάνεια των τραπεζών είναι το χαρτοφυλάκιο Neptune της Alpha Bank που ακολουθεί. To χαρτοφυλάκιο αφορά δάνεια περίπου 1.100 μικρομεσαίων επιχειρήσεων με εξασφαλίσεις σε περίπου 4.000 ακίνητα και είναι μικτής λογιστικής αξίας 1,8 δις. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, όλα τα μεγάλα funds που έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην ελληνική αγορά εκδηλώνουν ενδιαφέρον για το χαρτοφυλάκιο. Την Παρασκευή 2 Αυγούστου αναμένεται η υποβολή μη δεσμευτικών προσφορών, με προοπτική οι δεσμευτικές να υποβληθούν μέσα στο φθινόπωρο και η πώληση να ολοκληρωθεί εντός του έτους.

Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο χαρτοφυλάκιο με εξασφαλίσεις που πουλήθηκε στην ελληνική αγορά ήταν το Amoeba της Τράπεζας Πειραιώς. Το χαρτοφυλάκιο περιελάμβανε δάνεια μεγάλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ήταν λογιστικής αξίας 1,5 δις. ευρώ. Η πώληση έγινε τον Μάιο του 2018 στην Bain Capital και το τίμημα ανήλθε στο 30% της λογιστικής αξίας (για την ακρίβεια, η Τράπεζα εισέπραξε 432 εκατ. ευρώ).

Ακολούθησε το Jupiter από την Alpha Bank, με δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων με εξασφαλίσεις, λογιστικής αξίας 1 δις. ευρώ. Η συμφωνία εξαγοράς έκλεισε με Apollo & IFC τον Νοέμβριο 2018 και το τίμημα ανήλθε σε 337,1 εκατ. ευρώ (33,6% του GBV).

Πηγή

8 σχόλια σχετικά με το “Τα funds ρίχνουν τις τιμές για τα “κόκκινα” δάνεια με εξασφαλίσεις των τραπεζών”

  1. Με πήρανε τηλέφωνο ,δεν θυμάμαι το όνομα της εταιρείας ,που εξαγόρασε τα δάνεια της Πειραιώς .Μου προτεινανε 40% διαγραφή .τους είπα ότι ήδη η τράπεζα μου είχε κάνει πρόταση για 80% .απαντησε ότι η καθε ετσιρεια εχει δικιά της πολιτική .την ευχαρίστησα

    1. Καλημέρα μου ήρθε ένα εξώδικο από την alpha bank για μία κάρτα.
      Το ποσό ανέρχεται στα 2500.
      Τι με συμβουλεύετε;

      1. Πανε σε δικηγόρο να σου πει. Καθε περιπτωση ειναι μοναδική. Παρτους τηλεφωνο και πέστους οτι μόνο 500 ευρω εχεις να πληρώσεις τιποτα παραπάνω.

        1. Καλημέρα και ευχαριστώ για την απάντηση. Μίλησα μαζί τους και μου ζητήσανε χαρτιά τα κλασικά ΕΝΦΙΑ ε1 και λοιπά.
          Πρώτον είμαι άνεργος και δεύτερον δεν έχω τίποτα στο όνομά μου με την έννοια ότι δεν έχω κάνει συμβολαιογραφική πράξη υπάρχει ένα σπίτι το οποίο το έχω κατά 50% με τον αδερφό μου. Το δηλώνω όμως στο ε9 50%και πληρώνω μισό ΕΝΦΙΑ.

          1. Φίλε καλημέρα. Είχα παρόμοια περίπτωση πριν 2 εβδομάδες. Εξώδικο απο alpha bank για πιστωτική κάρτα (affinity, της παλιάς citybank). Έδινε περιθώριο 5 ημερών (ακολουθεί διαταγή πλήρωμής). Πήγα λοιπόν στην τράπεζα να δω τι μπορώ να κάνω (χρέος 1367 ευρώ). Μια ευγενέστατη υπάλληλος αφού μου ζήτησε όλα τα χαρτιά με ρώτησε πόσα μπορώ να δίνω. Τέλος πάντων , να μην μακρυγορώ μου πρότεινε:
            διακανονισμό με: 47,κάτι ευρώ ανα μήνα για 12 μήνες…. Αυτά! Τέλος! Λέει η υπάλληλος: “θα προτείνουμε αυτό σαν σχέδιο στα κεντρικά. αν το δεχτούν πληρώνεις και τελειώνεις με το χρέος”. Χθες με πήρε τηλέφωνο οτι έγινε αποδεκτό!

  2. Οπότε αποπληρώνω 570 περίπου ευρώ και τελειώνει το θέμα!!! Συνιστάται να το κάνεις και εσύ… Μην περιμένεις να φτάσεις στα δικαστήρια (έξοδα κλπ). Όλοι κερδισμένοι. Για την τράπεζα δεν βάζω και το χέρι στη φωτιά, αλλά γλιτώνει δικαστικά κλπ.

    1. Για να κάνουν αυτή την πρόταση ,νομίζω ότι πρέπει να δουν πολύ μικρό Ε1 .συνηθως προτείνουν χαμηλότερες δόσεις για μεγαλύτερο διάστημα ,χωρίς κούρεμα

      1. Δεν νομίζω οτι ισχύει απόλυτα, με 2 παιδιά δήλωσα πέρσι 14000 ευρώ (δούλεψε λίγους μήνες και η σύζυγος) με την διαφορά οτι σαν περιουσία στο όνομά μου έχω 1 αυτοκινήτο (13 ετών) και 1 χωράφι σε χωριό… Αν πήγαιναν δικαστικά (με ανακοπές, ασφαλιστικά κλπ σαν αντίμετρα απο εμένα) θα τράβαγε περισσότερο η ιστορία και θα ήταν αμφίβολο αν θα έπαιρναν έστω και αυτά του διακανονισμού… Προσωπική πεποίθηση αυτό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *