Τελειώνουν τα χαρτονομίσματα – Κλείνουν το ένα μετά το άλλο τα ΑΤΜ

Το ένα μετά το άλλο κλείνουν τα ΑΤΜ στη χώρα, καθώς οι τράπεζες ώρα με την ώρα ξεμένουν από χαρτονομίσματα. Ήδη από το Σαββατοκύριακο εκατοντάδες ΑΤΜ βρίσκονται εκτός λειτουργίας και σύμφωνα με στελέχη τραπεζών η κατάσταση θα επιδεινωθεί δραστικά τις επόμενες ώρες και όπως εκτιμούν αν δεν υπάρξει αύξηση του ορίου του ELA από την ΕΚΤ που θα συνεδριάσει σε λίγο, τότε το μεγαλύτερο μέρος των ΑΤΜ θα τεθεί εκτός λειτουργίας μέχρι το τέλος της ημέρας.

Εάν η ΕΚΤ αυξήσει τον ELA, θα δοθεί ανάσα ζωτικής σημασίας στις τράπεζες, καθώς θα ανεφοδιαστούν τα ΑΤΜ και θα ομαλοποιηθεί σταδιακά η λειτουργία τους. Σε αυτό το σενάριο οι κεφαλαιακές ανάγκες με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα καλυφθούν και το ενδεχόμενο κουρέματος των καταθέσεων θα είναι περιορισμένο.

Ακόμα όμως και σε αυτή την περίπτωση είναι πολύ πιθανό από σήμερα να μειωθεί ακόμα περισσότερο το όριο αναλήψεων στα 20 ευρώ ώστε να αντέξουν οι τράπεζες έως και 40 ημέρες ακόμα χωρίς ένεση ρευστότητας από την ΕΚΤ.

Στην περίπτωση που η ΕΚΤ αυξήσει το κούρεμα στα collaterals, η επόμενη μέρα των τραπεζών θα είναι δύσκολη. Διότι «κούρεμα» στις εγγυήσεις θα είχε ως συνέπεια οι ελληνικές τράπεζες να μην μπορούν να εξυπηρετούν τους πελάτες τους μέσω των ATM. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες αλληλοϋποστηρίζονται, και ανταλλάσσουν μεταξύ τους ενέχυρα, προκειμένου να μπορούν όλες να καλύψουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες τους.

Υπό αυτό το πρίσμα οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές επ’ αόριστόν και είτε τα ΑΤΜ θα στραγγίξουν από ρευστό, είτε το όριο για τις αναλήψεις θα περιοριστεί στα 20 ευρώ την ημέρα. Και σε αυτό το σενάριο οι τράπεζες θα ξεκινήσουν να αποσυνδέονται από το Διατραπεζικό Σύστημα ΔΙΑΣ, προκειμένου να επιβραδυνθούν οι εκροές.

Οι τράπεζες ελπίζουν ότι τις επόμενες ώρες θα έχουμε πολιτικές εξελίξεις που θα επιτρέψουν την άμεση προσέγγιση των δυο πλευρών για μια νέα συμφωνία εξέλιξη που θα μπορούσε να χαλαρώσει την στάση της ΕΚΤ. Ωστόσο αναγνωρίζουν ότι οι συνθήκες όπως διαμορφώνονται είναι πολύ δύσκολες και η ελληνική κυβέρνηση θα έχει να επιλέξει μεταξύ μιας πολύ επώδυνης συμφωνίας, ένα νέο μνημόνιο, ή μιας βελούδινης εξόδου από το ευρώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *