Τι βρήκε η BlackRock μέχρι σήμερα στα τραπεζικά χαρτοφυλάκια

Τέλη Νοεμβρίου αναμένεται να δοθεί τελικώς στη δημοσιότητα ή τουλάχιστον να παραδοθεί στην Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ) το πόρισμα της ελεγκτικής εταιρίας BlackRock, αναφορικά με την κατάσταση των δανειακών χαρτοφυλακίων των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων.

Τα έως τώρα ευρήματα της πάντως, δεν απέχουν και πολύ απ ό,τι ήταν ευρύτερα γνωστό. Ότι δηλαδή το ύψος των επισφαλειών έχει ξεπεράσει πλέον και τον πήχη του 13% και βαίνει ολοταχώς προς το 15%, γεγονός το οποίο, αν μη τι άλλο, προβληματίζει.

Επίσης εντοπίζεται θέμα σε ό,τι αφορά ειδικά σε συγκεκριμένες κατηγορίες καταναλωτικών δανείων, τα οποία μπορεί τώρα να έχουν αποσυρθεί (π.χ. τα λεγόμενα «ανοικτά»), στο παρελθόν όμως ήταν ιδιαιτέρως δημοφιλή, αλλά πολύ ελλειπτικά, ως προς την κάλυψη τους. Ζήτημα τίθεται κι ως προς την εξυπηρέτηση των δόσεων, κυρίως στις κάρτες, λόγω της εξελισσόμενης οικονομικής κρίσης, η οποία έχει περιορίσει σημαντικά τα εισοδήματα, αλλά και στις αποτιμήσεις των ακινήτων, που αγοράσθηκαν με στεγαστικά δάνεια, αλλά σήμερα έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες.

Γι αυτό και οι αμερικανοί ελεγκτές ζήτησαν τρίτους εκτιμητές, προκειμένου να κάνουν νέες αποτιμήσεις στα ακίνητα αυτά κι όπου υπάρχει έλλειμμα να ζητηθεί από τους δανειολήπτες να καλυφθεί.

Όλα τα παραπάνω, βεβαίως, υπό τις παρούσες συνθήκες μόνο εύκολα δεν είναι. Όπως δεν είναι εύκολο να δοθούν επιπρόσθετες καλύψεις σε μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια, όταν κρίνεται απαραίτητο κλπ κλπ. Ωστόσο, τα ευρήματα της BlackRock δεν δείχνουν, τελικώς, να είναι και τόσο δραματικά, όσο, για παράδειγμα, στην Ιρλανδία. Είναι όμως σοβαρά και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.

www.exipno.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *