Τι σημαίνει για δανειολήπτες και καταθέτες η μείωση των επιτοκίων του ευρώ

Ανοίγει ο δρόμος για τη μείωση των επιτοκίων του ευρώ, τα οποία για πρώτη φορά θα σπάσουν το ψυχολογικό φράγμα του 1%. Ο ένας μετά τον άλλο, οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι με δηλώσεις τους αφήνουν να εννοηθεί ότι την ερχόμενη Πέμπτη, στη μηνιαία σύνοδό της, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ανακοινώσει μείωση κατά 0,25% στο βασικό επιτόκιο του ευρώ, φέρνοντάς το στο 0,75% από 1% σήμερα.

Μάλιστα, μια μερίδα αναλυτών εκτιμά ότι θα υπάρξει και δεύτερη μείωση εντός του έτους, φέρνοντας το βασικό επιτόκιο του ενιαίου νομίσματος ακόμη και στο 0,5%. “Κλειδί” των εξελίξεων αναμένεται να αποτελέσει η Σύνοδος Κορυφής, η οποία και θα δώσει τον τόνο προς την ΕΚΤ για τις μελλοντικές της κινήσεις.

Στόχος της κίνησης αυτής είναι να δοθεί νέα πνοή στην ασθμαίνουσα ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, ακόμα και αν αυτό συνεπάγεται άνοδο του πληθωρισμού.

Ενδεικτικό της ατμόσφαιρας που επικρατεί είναι ότι την Τετάρτη ο κ Peter Praet, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δήλωσε ότι δεν υπάρχει κανένα δόγμα που να απαγορεύει τα επιτόκια να μειωθούν από το 1% που είναι σήμερα. Μάλιστα, σε συνέντευξη του στους Financial Times Deutschland υποστήριξε ότι η πολιτική επιτοκίων της ΕΚΤ έχει βάση το στόχο της διατήρησης της σταθερότητας των τιμών μεσοπρόθεσμα στην ευρωζώνη.

Οι δηλώσεις του Praet είναι στο ίδιο μήκος κύματος με τις δηλώσεις του επίσης μέλους του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κοέρ, ο οποίος πριν λίγες ημέρες ανέφερε ότι η Τράπεζα θα εξετάσει το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων στη διάρκεια της επόμενης συνεδρίασής της στις 5 Ιουλίου.

Τον τόνο είχε δώσει πριν λίγες εβδομάδες η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία στις αρχές Ιουνίου είχε πει ευθέως ότι η ΕΚΤ έχει τα περιθώρια να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια του ευρώ.
Κερδισμένοι οι δανειολήπτες

Σε αυτό το κλίμα λοιπόν, και εφόσον επαληθευθούν οι προβλέψεις, την επόμενη εβδομάδα θα προκύψει άμεση ελάφρυνση της τάξης των δεκάδων ή και εκατοντάδων ευρώ τον μήνα για τον προϋπολογισμό εκατομμυρίων δανειοληπτών.

Με άλλα λόγια, και σε απόλυτα ποσά, τα δεδομένα έχουν ως εξής: Παίρνοντας ως παράδειγμα ένα ένα 20ετές στεγαστικό δάνειο 150.000 ευρώ µε κυµαινόµενο επιτόκιο 4% (επιτόκιο ΕΚΤ 1% πλέον τραπεζικού περιθωρίου 3%) σήμερα ο δανειολήπτης επιβαρύνεται με δόση 909 ευρώ τον μήνα.

Από τις 5 Ιουλίου και μετά, αν τελικά γίνει η μείωση και το επιτόκιο πέσει στο 0,75%, η δόση για το ίδιο δάνειο μειώνεται στα 890 ευρώ (δηλαδή 19 ευρώ χαμηλότερα σε σχέση με σήμερα), ενώ αν πέσει στο 0,5% η δόση μειώνεται στα 870 ευρώ (δηλαδή 39 ευρώ χαμηλότερα σε σχέση με σήμερα).

Επιπλέον, κατά κανόνα, η μείωση των επιτοκίων του ευρώ οδηγεί σε ταυτόχρονη πτώση του διατραπεζικού επιτοκίου Euribor, ρίχνοντας τις δόσεις και εκείνων που έχουν στεγαστικό δάνειο με κυμαινόμενο επιτόκιο.

Έτσι, αντίστοιχο αναμένεται να είναι το κέρδος και για εκείνους που έχουν δάνειο με κυμαινόμενο επιτόκιο, το οποίο βασίζεται στο διατραπεζικό Euribor. Μπορεί σε αυτή την περίπτωση το κόστος του χρήματος να μην καθορίζεται άμεσα, όμως κατά κανόνα η διατραπεζική αγορά επηρεάζεται αντίστοιχα και η επίπτωση στο επιτόκιο είναι κατά κανόνα η ίδια.

Απτόητοι οι καταθέτες

Την ίδια στιγμή πάντως, και λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν στον τραπεζικό κλάδο στην Ελλάδα, αμετάβλητες αναμένεται να παραμείνουν, τουλάχιστον για το επόμενο χρονικό διάστημα, οι υψηλές αποδόσεις που δίνουν οι τράπεζες στις προθεσμιακές καταθέσεις.

Μπορεί λίγα χρήματα να έχουν επιστρέψει στον γκισέ τις τελευταίες εβδομάδες, όπως οι τράπεζες συνεχίζουν να δίνουν «μάχη» στα επιτόκιά τους προκειμένου να αντλήσουν ζεστό χρήμα. Πλέον, για τρίμηνη ή εξάμηνη διάρκεια, μπορεί κανείς σήμερα με ευκολία να αξιώσει επιτόκια της τάξης του 6% ή και του 6,5% σε προθεσμιακές καταθέσεις, κυρίως από μικρότερες τράπεζες. Μάλιστα, επιτόκια κοντά στο 6% προσφέρονται πλέον και για μικροκαταθέτες, εκείνους δηλαδή που έχουν διαθέσιμα πόστα από 5.000 ευρώ και πάνω.

bankingnews.gr

4 σχόλια σχετικά με το “Τι σημαίνει για δανειολήπτες και καταθέτες η μείωση των επιτοκίων του ευρώ”

  1. Ναι καλά. Η ίδια ιστορία με τη βενζίνη. Μόνο όσοι έχουν δάνεια κλειδωμένα με το βασικό επιτόκιο ΕΚΤ θα δουν αντίστοιχες μειώσεις. Στους υπόλοιπους θα πουν κάτι παπαροδικαιολογίες περί κόστους χρήματος κλπ κλπ

  2.  Begar έχω κυμαινόμενο δάνειο με euribor τριμήνου.Η δόση μου ήταν 275 ευρώ πριν 3 μήνες και τώρα 250.Πιστεύω ότι αυτό που λεει το άρθρο είναι σωστό και τελικώς θα επηρρεάσει και το euribor και θα έχω νέα μείωση.

    1. Πρόσεξε! Εγώ έχω δάνειο ΕΚΤ + 1%.

      Από κει και πέρα η τράπεζα είναι αναγκασμένη να με χρεώνει ΠΑΝΤΑ ΕΚΤ+1%.

      Αν όμως είχα euribor, μείωση 0,5% στο ΕΚΤ δεν σημαίνει απαραίτητα μείωση 0,5% στο δάνειο. Μπορεί να είναι 0,4% νόμιμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *