Τι σχεδιάζεται για τη μείωση των δόσεων στα στεγαστικά

Μείωση των δόσεων στα στεγαστικά δάνεια για τους ενήμερους οφειλέτες, κοντά στο 30% του εισοδήματός τους, είναι ένα από τα σενάρια που συζητούν οι τράπεζες με το υπουργείο Ανάπτυξης. Οι λεπτομέρειες του σχεδίου θα έχουν αποσαφηνιστεί μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, αλλά για οποιεσδήποτε αλλαγές απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της τρόικας.

Η διαπραγμάτευση υπουργείου και τραπεζών βρίσκεται σε εξέλιξη και στο τραπέζι έχουν πέσει διάφορες προτάσεις. Συζητείται λοιπόν η χρονική επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής των στεγαστικών δανείων, αλλά και το να συμπεριληφθούν στις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και κατηγορίες δανειοληπτών που σήμερα εξαιρούνται (π.χ. οι εργαζόμενοι επί προμήθεια, δηλαδή ασφαλιστές, μεσίτες κ.ά.).

Εκείνο που δεν εξετάζεται είναι μια οριζόντια μείωση των δόσεων σε όλα τα δάνεια. Τραπεζικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι η ρύθμιση θα αφορά μόνο σε στεγαστικά δάνεια και όχι πιστωτικές κάρτες ή καταναλωτικά. Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, οι τράπεζες έχουν ήδη προχωρήσει σε ρυθμίσεις για 664.000 υποθέσεις, αριθμός που αντιστοιχεί σε ποσό ύψους 18,3 δισ. ευρώ. Εντός του 2012 οι διακανονισμοί αυξήθηκαν κατά 16%.

11 σχόλια σχετικά με το “Τι σχεδιάζεται για τη μείωση των δόσεων στα στεγαστικά”

  1. Για να καταλάβω και εγώ ο άσχετος, τι μας λέει τ το άρθρο;
    Τρέξτε να πληρώσετε για να είστε ενήμεροι, αλλιώς δεν θα σας πιάσουν  οι δήθεν διευκολύνσεις;

    Μα αν οι ρυθμίσεις αναφέρονται στους ενήμερους, τι σόι ρυθμίσεις είναι;  

  2. Ρε παιδιά έχει καταντήσει αηδία το όλο θέμα.
    Τρία χρόνια ακούμε για ρυθμίσεις και παπαριές 
    Τώρα μας λένε οτι απαιτείται και η σύμφωνη γνώμη της Τρόικας.
    Στα τρία αυτά χρόνια απο τους γαμιόληδες χαθήκανε χιλιάδες σπίτια .
    Στα τρία αυτά γαμημένα χρόνια κοσμάκης έχασε τη ζωή του.
    Και μιλάνε για ρυθμίσεις τα κοπρόσκυλα
     

  3. Και ας αφήσουν τις παπαριές οτι απο τις ρυθμίσεις μέχρι σήμερα χάσανε 18 δίς.
    Ακόμη δεν είδανε τίποτα.
    Το είπαμε και παλαιότερα.
    Ποιος ηλίθιος θα πάει για επιμήκυνση 20, 30 χρόνια για ένα σπίτι που θα έχει χάσει το 60% της αξίας του και επιπλέον να επιβαρυνθεί με άλλα 150 χιλιάρικα όταν το ασπίτι θα εχει 50000
    Αντε ηλίθιοι στο υπουργείο σοβαρευτείτε.
    Οφείλετε να υπηρετείται τον πολίτη, την κοινωνία και οχι η κοινωνία εσάς
    Ανοίξτε τα στραβά σας διαβάστε και λίγο το Σύνταγμα.

       

  4. Κλασικά πράγματα. Προσπαθούν, με σειρά στοχευμένων δημοσιευμάτων, να παραπλανήσουν τον κόσμο, ώστε να πιστέψει ότι οι κυοφορούμενες ρυθμίσεις είναι προς όφελός του.

  5. Έτσι λέγανε και πριν τις εκλογές για τις ρυθμίσεις που πρότεινε η Γ.Γ. Καταναλωτή. Ότι έπρεπε να περάσουν από την τρόικα και αχ κοίτα να δεις ατυχία που η τρόικα είπε το ναι αλλά τώρα έχουμε υπηρεσιακή κυβέρνηση και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, και μην ανησυχείτε μόλις εκλεγεί κυβέρνηση θα τα περάσουμε αμέσως!
    Εγώ ένα ξέρω, ότι στο κάλεσμα για συζήτηση που είχε κάνει σε όλα τα κόμματα η Εκποιζω πριν τις εκλογές, η τιμημένη ΝΔ δήλωσε ότι αρνείται το διάλογο. Αυτό μάλλον δηλώνει και τις όποιες προθέσεις τους.
    Αυτό με τα ενήμερα δάνεια πάλι ούτε εγώ το καταλαβαίνω! Ή που οι δημοσιογράφοι λένε ότι να’ναι ή που ο Χατζηδάκης δε ξέρει τι του γίνεται! Μάλλον και τα 2 ταυτόχρονα 🙂

  6. Καλή σας μέρα έχω μια απορία για τη φίλη μου τη eurobank και αν μπορούσε κάποιος να μου απαντήσει θα ήμουν υπόχρεος, έχω μια κάρτα αυτής της τράπεζας και ένα ανοιχτό δάνειο τα οποία τα έχω σε καθυστέρηση λόγω οικονομικών δυσκολιών, τους ζήτησα να μου δώσουν αντίγραφα των συμβάσεων για τα παραπάνω και μου δώσανε μόνο για το ανοιχτό, για την κάρτα μου λένε ότι επειδή την έχω από τότε  που η eurobank λεγόταν εργασίας πρέπει να ψάξουν για την σύμβαση για το που την έχουν καταχωνιάσει. 1) παίζει να την έχουν χάσει ? 2) αν ναι τότε τι γίνεται ? 3) μπορούν να βγάλουν  ΔΠ και για τα δύο (ανοιχτό & κάρτα)     

    1. Για τη Eurobank παίζει το ενδεχόμενο να έχουν χάσει πολλές πολλές συμβάσεις, γιατί τις καλές εποχές χορήγησε άπειρα δάνεια και κάρτες.  Φήμες τη θέλουν να είναι πρώτη σε χορηγήσεις, πολύ πιο πάνω από τις δυνατότητές της.

      Αν την έχασαν είναι δύσκολο έως αδύνατο να εκδώσουν ΔΠ.

      Ναι μπορούν να εκδώσουν κοινή ΔΠ για πολλά προϊόντα. Μέχρι στιγμής, προσωπικά δεν το έχω δει να γίνεται. Αν κάποιος έχει εμπειρία ας τη μοιραστεί μαζί μας.

  7. Ευχαριστώ για την απάντηση begar,μάλλον από Σεπτέμβριο θα πάω σε δικηγόρο και ίσως να τους παίξω επιθετικά  

    1. Για το “επιθετικά” έχω έναν ενδοιασμό. Συζήησέ το πρώτα με δικηγόρο, που ξέρει τι του γίνεται, γιατί δεν είναι όλοι καταρτισμένοι και ας διαφημίζονται ως τέτοιοι.

  8. Έχω υπ’όψη μου κάποιο που βρήκα εδώ στο blog και από κάποια άρθρα του που διάβασα μάλλον για καταρτισμένος μου φαίνεται

  9. απο οτι ξερω δεν υπαρχει συμβαση αρα δεν υπαρχει και διαταγη πληρωμης αν θυμαμαι καλα το ειχα διαβασει στο blog του αλαμπαση.εγω αχω αλλη μια απορια ?στις τρεις καρτες της ταναςπου eurobank που εχω πυροβολυμενες εδω και ενα χρονο δεν εχω υπογραψει κατω απο τους ορους συμβασης.εκει τι παιζει?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *