«Τορπίλη» για τα δάνεια η μείωση του κατώτατου μισθού

Οδηγεί σε αδυναμία αποπληρωμής δανείων

Έντονη είναι η ανησυχία ότι θα υπάρξει αύξηση του πιστωτικού κινδύνου, από την μείωση του κατώτατου μισθού κατά 20% και θα οδηγήσει σε περαιτέρω επιδείνωση της ποιότητας του δανειακού χαρτοφυλακίου των ελληνικών τραπεζών.

Η μείωση του βασικού κατώτατου μισθού κατά 20% περίπου και οι επιπτώσεις σε όλο το εύρος των μισθών και των συντάξεων θα εκτινάξει τον πιστωτικό κίνδυνο και θα οδηγήσει σε περαιτέρω επιδείνωση της ποιότητας του δανειακού χαρτοφυλακίου των ελληνικών τραπεζών.

Μπορεί το πόρισμα της BlackRock για το ύψος των επισφαλειών στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα να υποστηρίζεται πως δεν ήταν και τόσο αυστηρό όσο αναμενόταν, ωστόσο οι διαμορφούμενες συνθήκες στην ελληνική οικονομία εκτιμάται πως θα οδηγήσουν τις επισφάλειες άνω του 20% επί του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών.

Ήδη ο λόγος των δανείων σε καθυστέρηση προς το σύνολο των δανείων κινείται άνω του 13%, έναντι 10,5% στις αρχές του 2011 και μάλιστα με επιταχυνόμενο ρυθμό, καθώς η σημαντική επιδείνωση της χρηματοοικονομικής κατάστασης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών επηρέασε περαιτέρω τη δυνατότητα συνεπούς εκπλήρωσης των δανειακών τους υποχρεώσεων.

Η επιδείνωση της ποιότητας του δανειακού χαρτοφυλακίου των ελληνικών τραπεζών, η οποία είχε ξεκινήσει το 2008, επιταχύνθηκε το 2009, καθώς ο λόγος των δανείων σε καθυστέρηση προς το σύνολο των δανείων ανήλθε
σε 7,7%, έναντι 5,0% το 2008 και συνεχίσθηκε το 2010, οπότε ξεπέρασε το 10% στα τέλη του έτους.

Άνοδος του ποσοστού καθυστερήσεων παρατηρείται σε όλες τις κατηγορίες δανείων, ιδίως όμως στα καταναλωτικά. Για την αντιμετώπιση του πιστωτικού κινδύνου, οι ελληνικές τράπεζες εφαρμόζουν ήδη αυστηρότερα κριτήρια έγκρισης δανείων, ενώ προβαίνουν σε ρυθμίσεις δανείων προκειμένου να διευκολυνθούν οι δανειολήπτες (νοικοκυριά και επιχειρήσεις) που αντιμετωπίζουν προσωρινή αδυναμία εξυπηρέτησης των οφειλών τους.

Για το 2012 εκτιμάται ότι ο πιστωτικός κίνδυνος θα ανέλθει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 ετών. Στα μεν νοικοκυριά η μείωση των μισθών και των συντάξεων, η αυξημένη φορολογική επιβάρυνση και το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας θα επηρεάσουν αρνητικά το διαθέσιμο εισόδημα και την ικανότητα ομαλής εξυπηρέτησης οφειλών. Στις δε επιχειρήσεις η δυσμενής μακροοικονομική συγκυρία και ο εισοδηματικός περιορισμός των νοικοκυριών θα κατατείνουν σε υποχώρηση των πωλήσεων και περαιτέρω αύξηση των επισφαλών απαιτήσεων.

Σημειώνεται πως σε ό,τι αφορά στην άσκηση της BlackRock, τα αποτελέσματα της διαγνωστικής μελέτης θα ληφθούν υπόψη από την Bain & Company και την Τράπεζας της Ελλάδος για τον προσδιορισμό των κεφαλαιακών αναγκών κάθε τράπεζας, αφού συνεκτιμηθούν επίσης η έκθεση της κάθε τράπεζας σε άλλους κινδύνους του Ελληνικού Δημοσίου, πέραν των ομολόγων, οι σωρευτικές προβλέψεις, τα εκτιμώμενα κέρδη προ προβλέψεων για την τριετία στην Ελλάδα και η κερδοφορία των θυγατρικών του εξωτερικού.

www.newsbeast.gr

2 σχόλια σχετικά με το “«Τορπίλη» για τα δάνεια η μείωση του κατώτατου μισθού”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *