Το δικαστήριο δικαίωσε όσους πήραν στεγαστικό σε ελβετικό φράγκο

Δύο δικαστικές αποφάσεις δικαίωσαν δανειολήπτες που πήραν τα προηγούμενα χρόνια στεγαστικό σε ελβετικό φράγκο. Πώς γίνονται οι ρυθμίσεις.

Οι δύο δικαστικές αποφάσεις που δικαίωσαν τους δανειολήπτες, ανοίγουν το δρόμο για τη ρύθμιση των περισσοτέρων δανείων της κατηγορίας με πολύ ευνοϊκούς όρους.

Το σκεπτικό

Σύμφωνα με πληροφορίες, το δικαστήριο δέχθηκε ότι εάν οι τραπεζικοί υπάλληλοι που εξυπηρέτησαν κατά την αίτηση του δανείου το δανειολήπτη, δεν είχαν ειδική πιστοποίηση από την Τράπεζα της Ελλάδος, δεν υπήρξε σωστή ενημέρωση προς τον πελάτη.

Στις σχετικές αποφάσεις αναφέρεται χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων: «Το σύνολο των τραπεζών τότε, καλλιεργούσε σε αυτούς (στους καταναλωτές) την προσδοκία για εξακολούθηση της σταθερότητας της διακύμανσης ισοτιμίας ευρώ – ελβετικού φράγκου που είχε παρατηρηθεί τα προηγούμενα χρόνια και υπερτόνιζε, παράλληλα, το πλεονέκτημα της επιτοκιακής διαφοράς EURIBOR και LIBOR CHF».

Επιπλέον, «δεν διατυπώνεται ξεκάθαρα και με σαφήνεια από την τράπεζα ο κίνδυνος που θα μπορούσε να επέλθει για τον καταναλωτή από τη σύναψη ενός τέτοιου δανείου».

Οι ρυθμίσεις

Στο πλαίσιο αυτό, οι τράπεζες δεν μπορούν να εφαρμόζουν συναλλαγματική ισοτιμία διαφορετική από εκείνη που ίσχυε κατά την παροχή των δανείων.

Αντιθέτως, είναι υποχρεωμένες να υπολογίζουν τις δόσεις με βάση την ισοτιμία ελβετικού φράγκου και ευρώ, όπως αυτή ίσχυε κατά την ημέρα που υπέγραψαν τη δανειακή σύμβαση.

Εξάλλου, με βάση την εισήγηση του Συνηγόρου του Καταναλωτή, η καταβολή της δόσης του δανείου θα χωρίζεται σε δύο μέρη.

Το πρώτο μέρος που θα πληρώνει ο δανειολήπτης, θα υπολογίζεται με βάση σταθερή ισοτιμία έναντι ελβετικού φράγκου και το δεύτερο θα είναι η διαφορά που θα καλύπτει η τράπεζα.

Ποιους αφορά

Σύμφωνα με την Καθημερινή, η πρόταση καλύπτει τις περιπτώσεις των δανειοληπτών που δεν είχαν ενημερωθεί επαρκώς για τους κινδύνους του δανείου σε ξένο νόμισμα και η αλλαγή της ισοτιμίας έχει επηρεάσει καθοριστικά τη δυνατότητα αποπληρωμής της οφειλής τους.

Με βάση τη σχετική πρόταση, η καταβολή της δόσης του δανείου θα χωρίζεται σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος, το οποίο θα είναι και αυτό που θα πληρώνει ο δανειολήπτης, θα υπολογίζεται με βάση σταθερή ισοτιμία ευρώ έναντι ελβετικού φράγκου και θα ισούται με 1,40 ελβετικά φράγκα.

Τη διαφορά που θα προκύπτει με βάση τη σημερινή πραγματική ισοτιμία, θα αναλαμβάνει η τράπεζα μέχρι και τη λήξη του δανείου, επωμιζόμενη με αυτό τον τρόπο τη ζημία από την κακή πώληση του προϊόντος.

Σύμφωνα με τον Συνήγορο του Καταναλωτή, η πρόταση μπορεί να αποτελέσει βάση για τη συμβιβαστική επίλυση των διαφορών σε αυτές τις υποθέσεις, αρκετές εκ των οποίων έχουν οδηγηθεί στα δικαστήρια, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει υπάρξει τελεσίδικη απόφαση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *