Το ευρώ καταρρέει – Και η Σλοβενία θέλει μηχανισμό στήριξης

Προσφυγή στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης εξετάζει και η Σλοβενία, στα πρότυπα της Ισπανίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδα Ντνέβνικ της Λιουμπλιάνας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η χώρα αντιμετωπίζει πρόβλημα στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της αλλά και με τα υψηλά επιτόκια.

Τα επισφαλή δάνεια στις σλοβενικές τράπεζες, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ανέρχονται σε περίπου 4 δισ. ευρώ, δηλαδή στο 8% των δανείων στην κατοχή των τραπεζών.

Η κατάσταση αυτή είναι παρόμοια με της Ισπανίας, η κυβέρνηση της οποίας ζήτησε οικονομική βοήθεια από την Ευρώπη, επειδή το 8,37% των δανείων στην κατοχή των τραπεζών, ποσό 150 δισ. ευρώ ήταν επισφαλή, αναφέρει η εφημερίδα «Ντνέβνικ».

Η σλοβενική κυβέρνηση επιθυμεί να ανακεφαλαιοποιήσει το συντομότερο δυνατό τη Nova Ljubljanska Banka (NLB) με την οποία υπάρχουν δυσκολίες, λόγω μικρού ενδιαφέροντος από ξένους επενδυτές, και κεφάλαια χρειάζονται επίσης η Nova Kreditna Banka Maribor (ΝΚΒΜ), στην Abanka Vipa και άλλες μικρότερες τράπεζες, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Ο οικονομολόγος Πρίμοζ Τσεντσέλι δήλωσε στην εφημερίδα ότι για τη Σλοβενία θα ήταν αρκετοί πόροι 3,5 δισ. ευρώ ώστε να επιλύσει προσωρινά τα προβλήματα των τραπεζών της. Η βοήθεια από το ευρωπαϊκό ταμείο για τη διάσωση του ευρώ θα ήταν η φθηνότερη λύση, εκτίμησε.

[sc:Πηγή id=”http://www.greekmoney.gr/permalink/85537.html” ]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *