Το “θαύμα” του PSI θα κρατήσει τρεις ημέρες

Λοιπόν αυτό το παραμύθι με το PSI και τις συγκλονιστικές διαπραγματεύσεις έχει πολύ πλάκα.  Ο δε πρωταγωνιστής είναι απίθανος και οι γκριμάτσες του θα μείνουν στην ιστορία.  Τη μια βγαίνει ξεφυσώντας, την άλλο εξουθενωμένος, φοβάμαι πως την επόμενη φορά θα βγει δαρμένος και υποβασταζόμενος.  Δύσκολοι καιροί για τοκογλύφους.

Φαίνεται πως η κ. Μέρκελ δοκιμάζει τις αντοχές της τοκογλυφικής διεθνούς.  Αλλά, αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές, τέτοιο κελεπούρι όπως το PSI, δε χάνεται εύκολα.  Και μηδενικό επιτόκιο να τους ζητήσουνε, πάλι ναι θα πούνε.

Η μεγαλύτερη απόλαυση στην ιστορία αυτή έχει να κάνει με τη δική μας πλευρά, η οποία πουλάει αέρα κοπανιστό.  Και όπως γνωρίζετε στο σπορ αυτό ο Έλληνας απλά δεν πιάνεται.  Γιατί οι δικοί μας έχουν συμφωνήσει δύο πράγματα τα οποία όμως δεν έχουν, όχι μόνο εξασφαλισμένα, αλλά ούτε στον ύπνο τους:

  1. Συμφώνησαν να δώσουν 30 δις μετρητά, που φυσικά δεν υπάρχουν , αλλά υποτίθεται ότι θα μας τα δανείσει το διεθνές κεφάλαιο, με κάποιο ευφάνταστο τρόπο που θα σκαρφιστούν οι Γερμανοί στο άμεσο μέλλον
  2. Συμφώνησαν στο Αγγλικό δίκαιο, ενώ είναι γνωστό ότι στη βουλή είναι ζήτημα αν υπάρχουν 50 διαθέσιμοι βουλευτές για να το ψηφίσουν, παρέα με τις υπόλοιπα περί παραίτησης από την κρατική ασυλία

Αν αναρωτιέστε γιατί η Ελληνική πλευρά δεν πολυενδιαφέρεται για τα επιτόκια, αυτό δεν έχει να κάνει με κάποιας μορφής απιστία, αλλά με τη σοφία του λαού:

Από πίτα που δεν τρως, τι σε νοιάζει κι αν καεί.

Η αλήθεια είναι ότι την περασμένη εβδομάδα οι υποτιθέμενες διαπραγματεύσεις έφτασαν σε τέλμα.  Η ψυχοσύνθεση όμως της κ. Μέρκελ, δεν της επιτρέπει να αποδεχθεί ότι έκανε λάθος.  Έπιασε λοιπόν από το αυτί τους τραπεζίτες και τους έφερε πίσω στους δικούς μας χαχόλους, που φαίνεται μάλιστα να το διασκεδάζουν, αν κρίνω από τα μειδιάματα του κ. Παπαδήμου και τις γκριμάτσες του κ. Νταλλάρα.

Προφανώς, κατά απαίτηση των Γερμανών, θα έχουμε μια επιτυχή συμφωνία προς το τέλος της εβδομάδας, ώστε ο μαθητής να πάει διαβασμένος στο κολασμένο eurogroup.  Θα είναι και μια καλή ευκαιρία για το διαπλεκόμενο σινάφι να πανηγυρίζει το Σαββατοκύριακο, αλλά και για μερικούς επιτήδειους που σπεκουλάρουν τραπεζικές (χρεοκοπημένες) μετοχές.

Το θαύμα θα κρατήσει τρεις μέρες, γιατί στο eurogroup θα αποκαλυφθεί η ουσία της υπόθεσης, όταν δηλαδή φτάσουμε στο δια ταύτα, ήτοι στη νέα δανειακή σύμβαση.  Εν τω μεταξύ είναι πολύ πιθανό οι μεν οίκοι αξιολόγησης να κάνουν επίσημες ανακοινώσεις περί χρεοκοπίας, τα δε funds να απαιτήσουν ενεργοποίηση των CDS.

Και η καθιερωμένη ανατριχιαστική λεπτομέρεια:

Ποιος έχει εκδώσει τα περισσότερα CDS;

Ξέρω, το μαντέψατε, η Goldman Sachs!

Κακοφωνίξ

Υ.Γ. «Η συρρίκνωση στην ανάπτυξη σημαίνει ότι το PSI δεν πρόκειται να φτάσει ούτε κοντά στο 90% – ποσοστό το οποίο είχε αρχικά προβλεφθεί ότι θα χρειαστεί για να κατέβει το χρέος της Ελλάδας στο 120% του ΑΕΠ εντός μιας δεκαετίας», προέβλεψε χθες  ο Patrick Armstrong, στέλεχος της Armstrong Investments μιλώντας στο δίκτυο CNBC. Κατά τον Armstrong, ακόμη και με συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο 90% η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να καταφέρει τον στόχο της μείωσης του ελλείμματος στο 120% του ΑΕΠ. Προσέθεσε ότι η Ελλάδα θα είναι τυχερή αν η συμμετοχή στο PSI ανέλθει στο 75%. «Η αιτία της κρίσης είναι το χάσμα στην ανταγωνιστικότητα. Η Ελλάδα πρέπει να έχει έσοδα από το εξωτερικό. Το χάσμα ανταγωνιστικότητας παραμένει μεγάλο», αναφέρει ο Hans Rodeker επικεφαλής foreign exchange strategy στη Morgan Stanley. «Αυτό που πρέπει να αποφασίσει η Ευρώπη είναι το εάν θα στηρίξουν την Ελλάδα βάζοντας πολλά χρήματα σε αυτήν ή το εάν θα αναζητήσει άλλες λύσεις», συμπληρώνει ο ίδιος.

www.antinews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *