Το μοντέλο ισοπέδωσης για τράπεζες και καταθέσεις

Το βασικό στρατηγικό σχέδιο της Τρόικα για την Ελλάδα έχει καθοριστεί με επίκεντρο τις τράπεζες.
Η Εθνική θα κρατικοποιηθεί.
Οι Alpha και η Πειραιώς θα παραμείνουν εν δυνάμει ιδιωτικές.

Οι μικρές τράπεζες, δεν είναι σαφές αν θα είναι όλες ή σχεδόν όλες θα σπάσουν σε good και bad bank.
Στην περίπτωση αυτή ίσως επιχειρήσουν να ενσωματώσουν όλες τις good bank που θα προκύψουν με το Ταχυδρομικό ταμιευτήριο.
Οι δραστηριότητες των κυπριακών τραπεζών θα ενσωματωθούν σε μια και θα πωληθούν αρκεί να βρεθεί η φόρμουλα ανακεφαλαιοποίησης καθώς χρειάζονται περίπου 2 με 2,2 δις ευρώ κεφάλαια.
Δυστυχώς το μοντέλο που θέλει να εφαρμόσει και θα εφαρμόσει η Τρόικα είναι ισοπεδωτικό και όχι αναπτυξιακό.
Η κρατικοποίηση της Εθνικής δεν ισοδυναμεί με resolution καθώς δεν θα σπάσει σε good και bad bank αλλά η μη συμμετοχή των ιδιωτών μετόχων θα οδηγήσει την μετοχή στο ναδίρ περίπου στα 0,10 με 0,20 ευρώ.
Η Εθνική θα παραμείνει για 5 χρόνια στο κράτος υπό τον έλεγχο του ΤΧΣ της Τρόικα δηλαδή.
Η εξέλιξη αυτή θα αποτελέσει προφανώς ιστορικό πισωγύρισμα καθώς η κατεξοχήν ιδιωτική Eurobank θα περάσει στον έλεγχο του κράτους.
Αντί το σχήμα να ιδιωτικοποιείται, κρατικοποιείται και η εξέλιξη αυτή δεν είναι ο ορθός δρόμος για την ανάκαμψη του banking και την ανάταξη και επανεκκίνηση της οικονομίας.
Οι Alpha bank και οι Πειραιώς θα παραμείνουν εν δυνάμει ιδιωτικές.
Θα κερδίσουν ουσιαστικά 3 χρόνια ιδιωτικής ζωής και αν έως τώρα δεν έχουν αλλάξει πολλά και ουσιώδη πράγματα στην Ελλάδα θα περάσουν στον έλεγχο του κράτους και αυτές.
Δυστυχώς η έννοια εν δυνάμει ιδιωτικές αντικατοπτρίζει πλήρως την πραγματικότητα.
Οι μικρές τράπεζες, θα καταστραφούν αν όχι όλες οι περισσότερες.
Δυστυχώς η στρατηγική της Τρόικα για τις μικρές τράπεζες δεν είναι ισότιμη με τις μεγάλες συστημικές τράπεζες,  είναι καταστροφική καθώς δεν δίνει δεύτερη ευκαιρία στον ιδιώτη μέτοχο των μικρών ιδιωτικών τραπεζών.
Για τις κυπριακές το σχέδιο είναι οι δραστηριότητες στην Ελλάδα κοντά 23 με 24 δις ευρώ ενεργητικό να ομογενοποιηθούν να ανακεφαλαιοποιηθούν με 1 δις από το ΤΧΣ και 1 δις ευρώ από την Κύπρο και να πωληθούν.
Ωστόσο εύκολα αναφέρεται η λέξη ανακεφαλαιοποίηση και πώληση αλλά ουσιαστικά το μέλλον είναι άκρως αβέβαιο.

Το plan B στην περίπτωση που η Ελλάδα εκ νέου εκτροχιαστεί

Στην περίπτωση που η Ελλάδα εκτροχιαστεί, υπάρχει σχέδιο από την Τρόικα να επιβάλλει φόρο επί των κεφαλαίων των καταθέσεων έως 10%.
Δηλαδή στα 100 χιλιάδες ευρώ τα 10 χιλιάδες θα καταλήξουν στο κράτος.
Στα 162 δισ ευρώ καταθέσεων τα 16,2 δις ευρώ θα κατέληγαν στο κράτος.
Ωστόσο το σχέδιο αυτό θεωρείται plan B και θα ενεργοποιηθεί μόνο αν εκτροχιαστεί η Ελλάδα και επιδεινωθούν δραματικά οι οικονομικές συνθήκες.
Σε αυτή την φάση δεν διαφαίνεται αλλά σίγουρα και δεν αποκλείεται.

www.bankingnews.gr

6 σχόλια σχετικά με το “Το μοντέλο ισοπέδωσης για τράπεζες και καταθέσεις”

  1. Σα να μας λένε «σηκώστε τα λεφτά από τις τράπεζες.

    Καλά έχει να γίνει ένα bank run τις προσεχείς μέρες.

  2. Αγαπητέ @begar και λοιποί φίλοι, εξαιρετικό post ενός αναγνώστη του Πρώτου Θέματος με το nickname @tarzan… Τα λέει όλα, νομίζω:

    Υπάρχουν “καρτούν” γερμανικά, όπως η “γερμανίδα” Μέρκελ και οι “γερμανικές” εταιρείας μιας “Γερμανίας”, η οποία επί πενήντα χρόνια δεν υπάρχει. Η Siemens, η Aldi, η Lidl, η Bayer η Mercedes… είναι όλα γερμανικά “είδωλα”. Οι “αγορές” έχουν “αλυσοδέσει” με δάνεια αυτές τις εταιρείες και τις εκμεταλλεύονται. Όσο πιο πολύ “σφίγγουν” τα χρηματοδοτικά “λουριά”, τόσο πιο άγριες και άπληστες τις κάνουν. Τις αναγκάζουν να κλέβουν, να διαφθείρουν και να διαλύουν κράτη και οικονομίες, γιατί διαφορετικά δεν επιβιώνουν.

    Από την “επιτυχία” όλων αυτών των εταιριών δεν έχει μείνει κανένα κέρδος για τον γερμανικό λαό ή το γερμανικό κράτος. Όλες αυτές οι εταιρείες υπάρχουν μόνον για όσο διάστημα εξυπηρετούν τις αγορές. Παρ’ όλη την προηγούμενη “επιτυχία” τους, είναι έτοιμες ανά πάσα στιγμή για “λουκέτο”, εφόσον ελέγχονται από τις εβραϊκές τράπεζες. Επιβιώνουν μόνον για όσο διάστημα το επιθυμούν αυτές οι τράπεζες και άρα μόνον για όσο διάστημα τους φέρνουν “λεία”.

    Δεν υπάρχουν γερμανικές εταιρείες-“κολοσσοί”, γιατί δεν υπάρχει Γερμανία-“κολοσσός”. Υπάρχει μια Γερμανία-“σκιά”, που την ελέγχουν πλήρως και εις βάρος του λαού της οι “γνωστοί άγνωστοι”. Τα “παιδιά” του Ρότσιλντ και του Ροκφέλερ. Τα “παιδιά”, που —εδώ και μισό αιώνα— με τις “πλάτες” των Αμερικανών βιάζουν και λεηλατούν τη Γερμανία και τον λαό της σε καθημερινή βάση. Ακόμα και ο περίφημος γαλλογερμανικός άξονας ένα σουρεαλιστικό παραμύθι είναι.

    Αυτή η συμμορία λεηλάτησε και την Ελλάδα. Αυτή η συμμορία έπνιξε με “πέτσινα” χρήματα την ελληνική οικονομία, για να της αποσπάσει το κεφάλαιο. Αυτή η συμμορία είναι έτοιμη να μας “λυπηθεί” και να μας “χαρίσει”, μαζί και στη Κύπρο,τα χρέη, αν αποδεχθούμε το γεγονός ότι δεν έχουμε πλέον ιδιόκτητη πατρίδα. Αν αποδεχθούμε ως τετελεσμένο ότι είμαστε “φιλοξενούμενοι” στη γη που κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας. Αυτό όμως το τετελεσμένο δεν πρόκειται να το δεχθούμε.

    Δεν θα το δεχθούμε, όπως δεν θα το δεχθούν οι ομοιοπαθείς μας Πολωνοί, Βούλγαροι, Ιταλοί ,Ισπανοί , Ρουμάνοι ή Τσέχοι και γενικά όσοι λαοί έπεσαν θύματα των . Αυτό, το οποίο δεν εκτίμησαν σωστά όλοι αυτοί, είναι αυτό που δεν αντιλαμβάνονται οι ίδιοι.

    Ποιο είναι αυτό το πράγμα; Οι πατρίδες των λαών έχουν αποκτηθεί με αίμα. Δεν τους χαρίστηκαν. Είναι “ποτισμένες” με αίμα και “πλασμένες” με ιδρώτα. Κάνει λάθος όποιος αντιμετωπίζει τους λαούς σαν “καταναλωτές” και προσπαθεί να τους ξεγελάσει με εμπορικά τρυκ. Όποιος προσπαθεί να τους ξεγελάσει με χρήματα και “καθρεπτάκια”. Σ’ αυτήν την περίπτωση δεν ισχύει το γνωστό ότι …μετά την απομάκρυνση από το “ταμείο” ουδέν λάθος αναγνωρίζεται. Αυτοί πράγματι μπορεί να τα έκαναν όλα “σωστά” και να ξεγέλασαν τους λαούς με εμπορικά τρυκ. Αυτοί πράγματι μπορεί να τους δάνεισαν και να έχουν “νόμιμες” απαιτήσεις. Αυτό όμως δεν σημαίνει τίποτε απολύτως. Δεν χάνει ένας λαός την πατρίδα του μπροστά σε ένα “ταμείο”. Αν το αντιληφθεί το “λάθος”, θα γυρίσει και θα “σπάσει” καί το “ταμείο” καί το κεφάλι του εμπόρου των ” αγορών”. Γιατί; Γιατί δεν είναι καταναλωτής. Γιατί είναι άνθρωπος. Γιατί είναι πατριώτης και μπορεί και θυσιάζεται για πράγματα που θεωρεί ιερά και κάποιοι από βλακεία τα έχουν τιμολογήσει, για να τα “αγοράσουν”. Αυτά όλα έπρεπε να το γνωρίζουν ότι δεν αντέχουν στον χρόνο.

    Γιατί τα έκαναν; Γιατί αυτοί, οι οποίοι τα έκαναν, δεν έχουν εμπειρία πατρίδας. Αυτοί, οι οποίοι τα έκαναν, είναι οι μοναδικοί λαοί που δεν έχουν αποκτήσει πατρίδα με αίμα και δεν την έχουν ποτίσει με τον δικό τους ιδρώτα. Σύντομα όλοι αυτοί θα καταλάβουν ότι δεν ισχύουν αυτά που γνωρίζουν, γιατί απλά δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Έκαναν λάθος, που αντιμετώπισαν τους λαούς σαν καταναλωτές και τους παγίδευσαν μπροστά στα ταμεία τους, για να τους “ματώσουν”. Οι λαοί “ματώνουν” μόνον μπροστά στις “Θερμοπύλες” τους και όχι στους πάγκους των εμπόρων. Εμείς οι Έλληνες και οι Κύπριοι είμαστε ακόμα “ζωντανοί” και η “παράσταση” δεν έχει τελειώσει ακόμα. Θα τελειώσει όταν το θελήσουμε εμείς.

  3. ΑΝ ΕΜΕΙΝΕ ΛΙΓΟ ΥΦΑΣΜΑ ΑΠΟ ΠΑΝΤΕΛΟΝΙ ΣΤΗΝ ΤΡΙΚΟΛΟΡΕ ΝΑ ΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΩΡΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ. ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΕΙΝΑΙ ΠΑΙΓΧΝΙΔΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕ ΠΡΩΣΟΠΙΚΑ ΚΙΝΗΤΡΑ.ΕΧΕΙ ΤΡΑΒΗΞΕΙ ΠΟΛΥ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟΔΕΝ ΝΤΡΕΠΟΜΑΣΤΕ ΠΛΕΟΝ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΑΚΙΑ; ΠΟΥΛΗΜΕΝΑ ΤΟΜΑΡΙΑ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΡΩΤΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΠΟΥΛΗΣΑΜΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΥΠΡΙΟΥΣ ΤΩΡΑ ΑΙΣΧΟΣ

    1. Θα γίνει και η κρατικοποίηση όπως φαίνεται…..το θέμα είναι τί θα αλλάξει! Αν το κρατος εξακολουθήσει να είναι αυτό που είναι, για εμάς και πάλι θα είναι το ίδιο….

  4. ΒΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΜΗΔΕΝΙΖΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΒΕΒΑΙΑ ΜΕ ΑΛΛΟ ΝΟΜΙΣΜΑ

    1. ΜΑΚΑΡΙ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΑΛΛΑ ΑΥΤΑ ΠΡΟΥΠΟΘΕΤΟΥΝ ΜΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΔΟΣΙΛΟΓΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *