Το μπρα ντε φερ για τα κόκκινα δάνεια και ο ρόλος των εταιρειών διαχείρισης

Στην πλήρη απελευθέρωση της αγοράς των κόκκινων δανείων επιμένουν οι πιστωτές με εξαίρεση τα κριτήρια του τροποποιημένου νόμου Κατσέλη.

Το συγκεκριμένο θέμα εξελίσσεται σε αγκάθι της αξιολόγησης καθώς οι δανειστές εμφανίζονται αμετάπιστοι και οι σχετικές διαβουλεύσεις που είχαν με τον κ. Σταθάκη και τα στελέχη του υπουργείου Οικονομίας δεν έχουν αποδώσει.

Η κυβέρνηση φαίνεται ότι υποχρεώνεται σε αναδίπλωση και κατεβάζει τον πήχη καθώς υποχρεώνεται να κάνει σημαντικά βήματα υποχώρησης ώστε να προσεγγίσει τις θέσεις του Κουαρτέτου.

Ήδη σε μία προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι ο αρμόδιος υπ. Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης φρόντισε να αποστασιοποιηθεί από τις πρόσφατες κυβερνητικές διαρροές και δήλωσε στο Bloomberg ότι η κυβέρνηση επιθυμεί «μια μακρά μεταβατική περίοδο για ευαίσθητες κατηγορίες, όπως τα ενυπόθηκα δάνεια, τα μικρά καταναλωτικά, καθώς και τα δάνεια προς ΜμΕ» με δεδομένο ότι «έχουμε ήδη ανοίξει το 50% της αγοράς των “κόκκινων” δανείων».

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι χθες απ’ το υπουργείο Οικονομίας διέρρεε ότι η κυβέρνηση ζητά μεταξύ άλλων πλήρη και καθολική εξαίρεση από την πώληση των κόκκινων στεγαστικών δανείων με εγγύηση τη μοναδική κατοικία του δανειολήπτη καθώς επίσης και προστασία της κατοικίας του δανειολήπτη και για επιχειρηματικά δάνεια έως 20.000 ευρώ

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δανειστές εμφανίζονται ανυποχώρητοι στο θέμα καθώς η ΕΚΤ ζητά την άμεση διαχείριση των «κόκκινων» δανείων καθώς φοβάται ότι μπορεί οι ελληνικές τράπεζες να βρεθούν αντιμέτωπες με μία νέα γενιά μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η ανησυχία της ΕΚΤ έχει ενταθεί και εξαιτίας της εκτίμησης που διατύπωσε η Κομισιόν στις χειμερινές προβλέψεις σύμφωνα με την οποία η οικονομία θα κινηθεί όλο το 2016 με αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης κατά 0,7%.

Ο ρόλος των εταιρειών διαχείρισης

Εν τω μεταξύ ανοίγει ο δρόμος για τη ενεργή διαχείριση των «κόκκινων» δανείων καθώς στα πλαίσια του μνημονίου εκδόθηκε η Πράξη του διοικητή της ΤτΕ για τις εταιρείες διαχείρισης.

Το σημαντικό είναι ότι σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η Πράξη του διοικητή οι τράπεζες διατηρούν τον έλεγχο των δανείων που θα διαχειρίζονται για λογαριασμό τους οι εξειδικευμένες εταιρείες. Οι εταιρείες θα μπορούν να δίνουν δάνεια ενώ αναδιάρθρωση οφειλών με χορήγηση νέου δανείου δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η εταιρεία διαχείρισης θα έχει εξαγοράσει το δάνειο από την τράπεζα.

Η οφειλή μπορεί να παραμένει στην τράπεζα, η οποία θα πρέπει να συναινέσει στη χορήγηση του νέου δανείου, που μπορεί να οδηγήσει στην ανάληψη ποσοστού από την εταιρεία διαχείρισης στην επιχείρησης, το δάνειο της οποίας αναδιαρθρώνεται.

www.newmoney.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *