Το Πρωτοδικείο Ξάνθης δικαίωσε δανειολήπτη σε ελβετικό φράγκο!

Δανειολήπτη σε ελβετικό φράγκο δικαίωσε με πρόσφατη απόφασή του το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ξάνθης. Πρόκειται για μια απόφαση που ανοίγει το δρόμο για δικαίωση σε όσους έχουν λάβει δάνεια με συναλλαγματική ισοτιμία.

Με την οριστική απόφαση (υπ.αρ. 32/2015) το δικαστήριο αναγνώρισε την ακυρότητα όρου της σύμβασης στεγαστικού δανείου και υποχρέωσε την εναγόμενη τράπεζα να υπολογίζει τις χρηματικές καταβολές του οφειλέτη – δανειολήπτη με την ισχύουσα ισοτιμία κατά την ημέρα εκταμίευσης του δανείου. 

Την υπόθεση χειρίστηκε η δικηγόρος Πόπη Συμεωνίδου που αναφέρει ότι η σύμβαση καταρτίστηκε τον Απρίλιο του 2009 και συμφωνήθηκε σε συνάλλαγμα και δη σε ελβετικά φράγκα κατά ρητή συμφωνία. Την ημέρα της εκταμίευσης αντιστοιχούσαν σε 80.000 €.

Όπως σημειώνει, πράγματι εκταμιεύθηκαν 80.000 € για αγορά κατοικίας, που αντιστοιχούσαν σε 121.864 CHF και με τρέχουσα ισοτιμία τότε 1,5233.  H αρχική δόση ανερχόταν περίπου στα 400 € με την αρχική ισοτιμία και κατά το χρόνο άσκησης της αγωγής στο ποσό των 615 € περίπου, με την ισοτιμία στο 1,0146. Το υπόλοιπο της οφειλής ενώ τον Ιούνιο του 2009 ανερχόταν στα 82.000 €,  τον Απρίλιο του 2015 ανερχόταν στο ποσό των 102.000 € περίπου.

Η αγωγή κατατέθηκε Απρίλιο του 2015, συζητήθηκε αρχές Οκτωβρίου 2015  και απόφαση εκδόθηκε τέλη Οκτωβρίου  του 2015. Το δικαστήριο έκρινε ότι είναι άκυρος ως καταχρηστικός ο όρος της σύμβασης ο οποίος επέβαλε στον οφειλέτη να πληρώνει τις δόσεις είτε στο νόμισμα χορήγησης είτε σε ευρώ με βάση την τιμή πώλησης του νομίσματος χορήγησης την ημέρα της εκάστοτε καταβολή.

Σε δήλωσή της στο Xanthi2.gr η δικηγόρος Πόπη Συμεωνίδου, αναφέρει: 

«Θεωρώ πως είναι μια απόφαση ανοίγει το δρόμο για δικαίωση όσων έχουν λάβει δάνεια με συναλλαγματική ισοτιμία. Οι τράπεζες όφειλαν να ενημερώσουν αναλυτικά τους δανειολήπτες στεγαστικών σε ελβετικό φράγκο για όλες τις πτυχές της σχετικής δανειακής σύμβασης συμπεριλαμβανομένης και της συναλλαγματικής ισοτιμίας, ενώ οι ρήτρες των δανειακών συμβάσεων που δημιουργούν σημαντική ανισορροπία υπέρ των τραπεζών και εις βάρος των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο θεωρούνται καταχρηστικές και ως εκ τούτου δεν είναι δεσμευτικές». 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *