Το πρόβλημα με τα κόκκινα δάνεια

ΣΗΜΑ κινδύνου εξέπεμψε χθες ο Γιάννης Δραγασάκης για τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών.

ΔΕΝ απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο να χρειαστεί νέα ανακεφαλαιοποίηση την οποία αναγκαστικά θα φορτωθούν οι φορολογούμενοι αφού οι μέτοχοι δεν είναι διατεθειμένοι να συμμετέχουν σε νέα αύξηση κεφαλαίου.

ΒΕΒΑΙΑ ο αρμόδιος υπουργός δεν αναφέρθηκε στις διοικήσεις των τραπεζών που θέλουν με κάθε τρόπο να αποφύγουν μια νέα ανακεφαλαιοποίηση γιατί μια τέτοια εξέλιξη βγάζει εκτός παιχνιδιού τους σημερινούς μετόχους αλλάζοντας ριζικά τις ισορροπίες.

ΓΙΑΤΙ δύο από τις συστημικές τράπεζες που έχουν μεγάλο πρόβλημα με τις επισφάλειες σε περίπτωση που ανακεφαλαιοποιηθούν τότε ο έλεγχος των διοικήσεων περνάει στο δημόσιο.

ΠΑΝΤΩΣ το σχέδιο για τη σωτηρία των τραπεζών έχει εκπονηθεί και πολύ σύντομα θα τεθεί σε τροχιά υλοποίησης.

ΜΕ συνοπτικές διαδικασίες πρόκειται να τιτλοποιηθούν τριάντα δισεκατομμύρια ευρώ κόκκινων δανείων.

ΤΑ ομόλογα αυτά θα έχουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου για να είναι ελκυστικά.

Η ΠΩΛΗΣΗ τους θα φέρει έσοδα της τάξεως των έξι με επτά δισεκατομμυρίων τα οποία θα τοποθετηθούν σε τράπεζες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας.

ΓΙΑ να μπορέσει το τραπεζικό σύστημα να λειτουργήσει με ασφάλεια απαιτούνται τουλάχιστον επτά δισεκατομμύρια νέων κεφαλαίων.

Η ΤΙΤΛΟΠΟΙΗΣΗ λύνει οριστικά το πρόβλημα αλλά θα έχει ως συνέπεια να χάσουν τα ποσοστά που κατέχουν σήμερα οι παλιοί μέτοχοι.

ΣΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ δύο τράπεζες ο έλεγχος θα περάσει στο κράτος και αφού εξυγιανθούν θα πωληθούν μετά από δύο ή τρία χρόνια σε ιδιώτες.

ΣΕ ΚΑΘΕ περίπτωση πρέπει να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των τραπεζών. Γιατί χωρίς υγιείς τράπεζες δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί η ανάπτυξη.

2 σχόλια σχετικά με το “Το πρόβλημα με τα κόκκινα δάνεια”

    1. Για τους δανειολήπτες δεν σημαίνει τίποτα. Δεν αλλάζει τίποτα.
      Όπως μας κυνηγούν μέχρι τώρα, έτσι και θα συνεχίσουν.

      Η ουσία είναι αλλού. Μας λένε γλυκά γλυκά, ότι οι φορολογούμενοι θα κληθούν για άλλη μια φορά να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να ανακεφαλαιοποιήσουν τις τράπεζες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *