Το 1 τρις ευρώ δεν έσβησε τη φωτιά!

”Η γιγαντιαία ένεση ρευστότητας από το ΕΚΤ στην ευρωζώνη ξεθυμαίνει και αυξάνονται οι φόβοι για τις τύχες της Ελλάδας και της Ισπανίας” εκτιμούν οι Financial Times.

Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο : Οι επενδυτές περιμένουν νέα παρέμβαση ΕΚΤ

”Οι επενδυτές αυξάνουν τα «στοιχήματα» ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε περαιτέρω παρεμβάσεις για να καθησυχάσει τις αγορές, καθώς η τονωτική «ένεση ρευστότητας» 1 τρισ. ευρώ και πλέον στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της ευρωζώνης ξεθυμαίνει και αυξάνονται οι φόβοι για τις τύχες της Ελλάδας και της Ισπανίας.

Από έρευνα της Bank of America Merrill Lynch προκύπτει ότι το 60% των διαχειριστών κεφαλαίου πιστεύουν ότι η ΕΚΤ θα εμπλακεί σε άμεση, μεγάλης κλίμακας «ποσοτική χαλάρωση» μέχρι το τέλος του έτους προκειμένου να συγκρατήσει την ευρω-κρίση.

Το αποτέλεσμα προκύπτει ενώ αυξάνονται οι φόβοι ότι το πολιτικό αδιέξοδο στην Ελλάδα θα οδηγήσει σε έξοδο από την ευρωζώνη.

Ο κ. Didier Saint-Georges, διευθυντής στην γαλλική επιχείρηση διαχείρισης κεφαλαίων Carmignac Gestion αναφέρει: «Η αίσθησή μας είναι σαφώς ότι, ναι, η ΕΚΤ εντέλει θα χρειαστεί να παρέμβει ξανά …Όμως θα υπάρξουν αυστηροί περιορισμοί και θα είναι δύσκολο να ληφθούν αποφάσεις, οπότε θα μεσολαβούν διαστήματα μεγάλης έντασης.»

Εν τω μεταξύ, ξεχωριστή έρευνα της Fitch δείχνει ότι το 38% των Ευρωπαίων επενδυτών πιστεύουν ότι η ΕΚΤ θα υποχρεωθεί να διαθέσει στις τράπεζες της ευρωζώνης νέα τριετή δάνεια υπό το πρόγραμμα μακροπρόθεσμης ρευστότητας LTRO.

Ο κ. James Longsdon της Fitch αναφέρει ότι αν και δεν θα αποφασιστεί άμεσα το τρίτο LTRO, όμως ένας διαρκώς αυξανόμενος αριθμός επενδυτών φοβούνται ότι ορισμένες τράπεζες της ευρωζώνης δεν θα μπορέσουν να πετύχουν επαρκή απομόχλευση μέχρι την ώρα που θα πρέπει να αποπληρωθεί το 2ο LTRO.

Ο κ. Neil Williamson επικεφαλής Emea της Aberdeen Asset Management, εκτιμά ότι, παρά την νευρικότητα στις αγορές, η ΕΚΤ δεν είναι πιθανό να επανέλθει με 3ο LTRO τόσο σύντομα μετά τα προγράμματα του Δεκεμβρίου και του Φεβρουαρίου, γιατί οι τράπεζες είναι ακόμη «γεμάτες» ρευστότητα.

«Πάντως, αν αρχίσουμε να βλέπουμε αυξημένη έξοδο κεφαλαίων από την περιφέρεια ή αν η ΕΚΤ θεωρήσει ότι αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός, αν όχι ο μόνος, τρόπος, για να μειωθούν τα επιτόκια στην ευρω-περιφέρεια, τότε ίσως παρέμβει νωρίτερα με νέο LTRO” τονίζει ο κ. Williamson”.

Πηγή Euro2day

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *