Το PSI φεύγει, η χρεοκοπία έρχεται;

Από την πρώτη στιγμή, μετά τη σύνοδο κορυφής της 27ης Οκτωβρίου, είχαμε επισημάνει πως πρόκειται για ένα γενικόλογο σχέδιο προτάσεων, που δεν πρόκειται να εφαρμοστεί, γιατί δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.

Όσο περνούσε ο καιρός, ήταν προφανές πως οι εξελίξεις ξεπερνούσαν τις γενικόλογες αυτές αποφάσεις. Το υποστηρίξαμε και αυτό εξ αρχής, αφού τα γεγονότα μιλούσαν από μόνα τους. Για ακόμη μια φορά, ήταν – και είναι – πασιφανές ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες τρέχουν από πίσω και δεν οδηγούν τα γεγονότα.

Με αυτά και με αυτά, από την προθεσμία για επίτευξη συμφωνίας μεταξύ ιδιωτών και κυβέρνησης μέχρι το τέλος του 2011, φτάσαμε χθες να μιλάμε για νέο χρονικό ορίζοντα μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου.

Πέραν του γεγονότος πως η αναβολή αυτή επιβλήθηκε από τους δανειστές μας για να δεσμευθούν πρώτα Παπανδρέου, Σαμαράς και Καρατζαφέρης εγγράφως, ότι θα στηρίξουν τα επώδυνα μέτρα, προ και μετά εκλογών, η συγκεκριμένη εξέλιξη προκύπτει και από άλλους λόγους:

Ο βασικός έχει να κάνει με το γεγονός πως, υπό το βάρος των διαρκών αστοχιών στην εκτέλεση του προϋπολογισμού και στην πορεία των δημοσιονομικών της χώρας, η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων απομακρύνεται όλο και περισσότερο, με αποτέλεσμα επίσης να απομακρύνεται ο στόχος για χρέος 120% του ΑΕΠ το 2020. Το γεγονός αυτό καθιστά μη βιώσιμο το χρέος της χώρας μας. Αυτό έχει εντοπιστεί από τους αναλυτές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το καταστατικό του οποίου δεν επιτρέπει τη χρηματοδότηση χωρών με μη βιώσιμο χρέος.
Επιπλέον, οι fund managers έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν επιθυμούν να πάρουν μέρος στη διαδικασία και να υποστούν τη ζημιά του κουρέματος. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι αυτοί, που υποστηρίζουν πως το PSΙ δεν αρκεί από μόνο του να λύσει το πρόβλημα της Ελλάδας, αλλά ότι θα χρειαστούν και επιπλέον κουρέματα και περίπου 4 χρόνια μέχρι να βγει η χώρα μας από την κρίση χρέους.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, στη χθεσινή του ομιλία στο Βερολίνο. Είπε πως, ακόμα και αν υπάρξει συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών, θα απαιτηθούν και άλλες μειώσεις στο χρέος.

Η χθεσινή προειδοποίηση της Moody’s για το ενδεχόμενο άτακτης χρεοκοπίας της χώρας μας δεν είναι τυχαία. Σίγουρα, δεν είναι κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Όλα αυτά δείχνουν την κρισιμότητα της κατάστασης και τα αδιέξοδα, τα οποία βιώνει η ελληνική οικονομία.

Όλα αυτά τα γνωρίζουν πολύ καλά και στην Αθήνα, και στο Βερολίνο, και στο Παρίσι, και στη Φρανκφούρτη και στις Βρυξέλλες.

Όλα αυτά επαναφέρουν στο τραπέζι τα εναλλακτικά σενάρια για την Ελλάδα, που μιλούν για εξελίξεις εντός Ευρωζώνης, τουλάχιστον σε πρώτη φάση.

Η διαρκής μετάθεση των timeline για τη λύση στην κρίση χρέους, έχει αρχίσει να θυμίζει το time counter ωρολογιακής βόμβας.

Με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό…

www.24h.gr

Ένα σχόλιο σχετικά με το “Το PSI φεύγει, η χρεοκοπία έρχεται;”

  1. Μας “δουλευουν” ψιλο γαζι.  Αλλα τα ζηταει και ο οργανισμος μας!  

    Εδω και 2 χρονια, μερα με την μερα γινεται ολο και πιο φανερο οτι χρηματα, κρατικα, δεν υπαρχουν.
    Αφου οι μισθοι καταβαλλονται οποτε “ευκολυνονται”.

    Αφοι οι συνταξεις πληρωνονται εκ περιτροπης!  
    Θα εχετε ακουσει πιστευω για τα “μπλοκα” που κανει η κυβερνηση, πληρωνοντας μερος της συνταξης σε μια μεριδα συνταξιουχων, ωστε και καλα, να διαπιστωσει, η κυβερνηση, οτι αυτοι οι συνταξιουχοι ειναι πραγματικοι και οτι δεν υπαρχει μεταβολη στην οικονομικη τους κατασταση. 
    Πως?  Υποχρεωνοντας τους να υποβαλλουν νεα δικαιολογητικα στα ταμεια τους.  Βεβαια, δεν παιρνουν τα χρηματα που τους παρακρατησαν ως “μπλοκο” αμεσως, αλλα μετα απο χ χρονικο διαστημα, προσδιορισμενο στο περιπου απο ενα μηνα εως εξι μηνες!
    Εχουν φθασει οι συτναξιουχοι μας, να γινουν εξπερ, στην νεα γραφειοκρατια.  Ποτε απογραφωντας τους εαυτους τις τραπεζες ως ζωντανους, ποτε υποβαλλοντας τα διαφορα δικαιολογητικα ως ζωντανοι επισης, και οικονομικα αμεταβλητοι.

    Αυτα οταν ειναι να πληρωσει το κρατος, μισθους, ή συνταξεις.  Θελετε να αναλυσω και τις πληρωμες του κρατους στις διαφορες υπηρεσιες υγειας?  Π.χ.  φαρμακεια?  ή συμβεβλημμενους γιατρους?  Ειναι γνωστα σε ολους.  Ειτε απο “πρωτο χερι” ειτε απο καποιον συγγενη τους.

    Να πω για την παιδεια?  Γνωστα σε ολους.  Τα βιβλια που δεν εφθασαν ποτε!
    Για τους  απληρωτους καθηγητες?  Για τους απληρωτους  δασκαλους?  Για την συρικνωση των σχολικων κτιριων και την μετατοπιση των εξοδων μεταφορας των παιδιων, οπου ειναι αναγκαιο, στους γονεις?
    Για την ελλειψη θερμανσης?  

    διαφορα επιδοματα, που απο τις πολλες περικοπες και “ατακτες πληρωμες” μεχρι και η λεξη σε λιγο δεν θα γραφεται ολοκληρη.  Θα γραφουμε επιδ και θα καταλαβαινουν ολοι, οτι δεν θα τα παρουμε συντομα.

    Να γραψω για τον στρατο?  
     
    Να γραψω για δημοσια μεσα μεταφορας?

    Τι σκατα να γραψω?  Τι ειναι αυτο που δουλευει σ’ αυτο το κρατος, ωστε ακομα να μας λενε, οτι “γινεται μια γιγαντιαια προσπαθεια για να μην πτωχευσουμε”?
     
    Το βρηκα!!!!  Η ΒΟΥΛΗ!  αυτοι αμειβονται κανονικα, δημοσια μεταφορα κανονικα,  “τρωνε και απο μεσα” κανονικα! 
    Α!  Να μην το ξεχασω και ο Προεδρος της Δημοκρατιας.  Ντανγκα, νταγκα “πεφτουν” τα ευρω.  
    Καλε πως θα το ξεχναγα και οι τραπεζες!

    Ενταξει, ρε παιδια, το παιρνω πισω.  Δεν εχουνε χρεοκοπησει.

    Ουφ!  νομιζα οτι μιλαγανε για μας!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *