Τράπεζες: Θα «σκάσει» ένα στα πέντε δάνεια σε αναστολή πληρωμής

Νέα «κόκκινα» δάνεια, που δεν θα ξεπεράσουν τα 5 δισ. ευρώ, θα δημιουργήσει η πανδημία, με βάση τους μέχρι τώρα χειρισμούς για την αντιμετώπισή της, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τριών συστημικών τραπεζών, που διατυπώθηκαν κατά τις τελευταίες ημέρες.

Την περασμένη Παρασκευή, κατά τη διάρκεια του ετήσιου road show που διοργανώνει το Χρηματιστήριο Αθηνών, τα παριστάμενα στελέχη των Alpha BankΑΛΦΑ -1,34% και Τράπεζας Πειραιώς ανέφεραν σε επενδυτές ότι το ύψος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non Performing Exposures – NPEs) που θα προκύψει από τη «δεξαμενή» των δανείων σε αναστολή δόσεων (moratoria) θα κινηθεί μεταξύ 10% με 20%.

Ειδικότερα, η Alpha Βank διατύπωσε την εκτίμηση ότι το ποσοστό των νέων NPEs θα κινηθεί, για την ίδια, μεταξύ του 10% με 15% επί των δανείων που έχουν λάβει ως τώρα αναστολή δόσεων (σ.σ. περίπου 4,8 δισ. ευρώ). Η Πειραιώς ήταν πιο συγκεκριμένη, αναφέροντας ότι από τα δάνεια σε αναστολή, ύψους περίπου 5 δισ. ευρώ, θα «κοκκινίσει» περίπου το 1 δισ. ευρώ (20%).

Ανάγοντας τις παραπάνω εκτιμήσεις στο σύνολο των δανείων που τελούν σήμερα σε moratoria (σ.σ. περίπου 20 δισ. ευρώ), το ύψος των νέων επισφαλειών δεν θα ξεπεράσει, σύμφωνα με αναλυτές, τα 4 δισ. ευρώ για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες και τα 5 δισ. ευρώ για το σύνολο του τραπεζικού συστήματος.

Ολόκληρο το άρθρο εδώ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *