Τράπεζες: Νέοι έλεγχοι στα δάνεια

Crash test θα αποτελέσει για τις διοικήσεις των τραπεζών το διάστημα ως την εκταμίευση της δεύτερης δόσης για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς, κατά τη διάρκειά του, θα περάσουν από νέο κόσκινο για να διαπιστωθεί ότι δεν υπήρξαν φαινόμενα μη χρηστής διοίκησης.

Ήδη, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Τ.Χ.Σ.) έδωσε εντολή στις ελεγκτικές εταιρείες που διενεργούν τα due diligence των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (ETE, Alpha, Eurobank και Πειραιώς) να κάνουν δειγματοληπτικούς ελέγχους στα χαρτοφυλάκια χορηγήσεων.

Σε κάποιες περιπτώσεις ο έλεγχος είναι ακόμη βαθύτερος και αφορά δάνεια που χορηγήθηκαν σε μέλη της διοίκησης, στους μετόχους και σε συνδεδεμένα μέλη, είτε για αγορά μετοχών είτε για εμπορικούς σκοπούς.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ζητήθηκε να ελεγχθούν δάνεια προς off shore εταιρείες που συμμετείχαν σε αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών, από τις οποίες δανειοδοτήθηκαν, καθώς και δάνεια που χορηγήθηκαν σε στελέχη και στο προσωπικό για να συμμετάσχουν επίσης σε αυξήσεις κεφαλαίου.

Ταυτόχρονα, τρέχει και πάλι έλεγχος στις χορηγήσεις τραπεζών, όπως η Proton, για δάνεια που χορήγησαν σε off shore εταιρείες για να συμμετάσχουν σε αυξήσεις άλλων τραπεζών.

Τα ευρήματα των ελέγχων θα κρίνουν, με βάση κυβερνητικούς κύκλους, και την ανθρωπογεωγραφία του τραπεζικού κλάδου την επόμενη μέρα της ανακεφαλαιοποίησης. Αν θα παραμείνουν, δηλαδή, αλώβητα τα υφιστάμενα management teams των τραπεζών ή θα γίνουν αλλαγές.

Καθοριστική για τις εξελίξεις θα είναι η στάση της τρόικας. Οι εκπρόσωποι των εταίρων και δανειστών μας δηλώνουν ότι και στην Ελλάδα θα ισχύσει ό,τι ισχύει για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, διευκρινίζοντας ότι φαινόμενα κακοδιαχείρισης δεν θα γίνουν ανεκτά, όπως συνέβη και στις ιρλανδικές τράπεζες και συμβαίνει τώρα και για την υπόθεση του inside trading.

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών λαμβάνει τουλάχιστον τρίμηνη παράταση, καθώς η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα στις αρχές Σεπτεμβρίου για να ολοκληρώσει την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Βάσει των παραπάνω, η Ελλάδα, στην καλύτερη περίπτωση, θα εκταμιεύσει τη δόση των 31 δισ. ευρώ στα τέλη Σεπτεμβρίου. Αν τελικά, όμως, η απόφαση μεταφερθεί για το eurogroup του Oκτωβρίου, τότε αυτό θα αναβληθεί για ακόμα πιο μετά. Με δεδομένο ότι από τα 31 δισ. ευρώ τα 23,8 δισ. ευρώ πηγαίνουν στο Τ.Χ.Σ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το χρονοδιάγραμμα της ανακεφαλαιοποίησης ανατρέπεται.

Η εκταμίευση των 23,8 δισ. ευρώ από το Τ.Χ.Σ. είναι απαραίτητη ώστε να ξεκινήσουν οι αναγκαίες αυξήσεις κεφαλαίου των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών (ΕΤΕ, Alpha, Eurobank και Πειραιώς), στις οποίες το ταμείο θα καλύψει τυχόν αδιάθετες μετοχές.

Ο λογαριασμός των κεφαλαίων που θα χρειαστούν οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες αυξάνεται και ενδέχεται να είναι έως και 9 δισ. ευρώ υψηλότερος σε σχέση με τα 18 δισ. ευρώ των προσωρινών εγγυήσεων.

Και αυτό για τους εξής λόγους:

– Εκκρεμεί η απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος για το αν θα προσμετρηθεί ή όχι στα εποπτικά κεφάλαια ο αναβαλλόμενος φόρος από τη ζημία του PSI. Οι τράπεζες μερικώς ή ολικώς έχουν προσμετρήσει λογιστικά το παραπάνω όφελος. Αν ο αναβαλλόμενος φόρος δεν αναγνωριστεί καθόλου στα εποπτικά κεφάλαια, τότε οι τέσσερις τράπεζες θα χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια 5 δισ. ευρώ.

– Η συνεχιζόμενη πτώση των τιμών των ομολόγων αυξάνει τη ζημία από τα νέα κρατικά ομόλογα κατά 2 δισ. ευρώ. Αυτήν οι τράπεζες την ανάγουν απευθείας στην καθαρή θέση, άρα δεν επιβαρύνουν τα αποτελέσματα και επομένως ούτε τα κεφάλαιά τους όπως τα μετρά ο European Banking Authority.

– Λόγω της καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης, είναι πιθανόν οι τράπεζες να κληθούν να ανεβάσουν τα βασικά εποπτικά τους κεφάλαια στα επίπεδα όπου απαιτείται να βρίσκονται τον Ιούνιο του 2013. Να αποτελούν, δηλαδή, τουλάχιστον το 10% του σταθμισμένου ενεργητικού τους. Κάτι τέτοιο θα αυξήσει τον λογαριασμό κατά περίπου 2 δισ. ευρώ.

www.euro2day.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *