Τράπεζες: Φόβοι για… ιό στις ρυθμίσεις δανείων

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι διοικήσεις των τραπεζών καθώς ο κορωνοϊός δεν αποκλείεται να «χτυπήσει» τα ήδη ρυθμισμένα δάνεια. Τραπεζικές πηγές αναφέρουν στο Euro2day.gr ότι προς το παρόν η κατάσταση όσον αφορά τη ροή της αποπληρωμής των δανείων δεν έχει μεταβληθεί ιδιαίτερα καθώς είναι νωρίς ακόμη για να εξαχθούν συμπεράσματα. Κι αυτό διότι ο ιός έχει εγκατασταθεί στην Ελλάδα τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

«Προς τα τέλη Μαρτίου θα έχουμε μια εικόνα για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην πληρωμή των δανείων», αναφέρουν οι ίδιες πηγές και βάζουν στο τραπέζι της συζήτησης ένα ιδιαίτερα «καυτό» ζήτημα, αυτό της συμπεριφοράς των στρατηγικά κακοπληρωτών.

«Κάθε φορά που η χώρα περνάει μια έντονη κρίση και αβεβαιότητα, χωρίς να υπάρχει ξεκάθαρος διάδρομος ορατότητας, οι κατά συνείδηση κακοπληρωτές, σε απλά ελληνικά οι μπαταχτσήδες, κάνουν πάρτι. Βρίσκουν ευκαιρία, εκμεταλλεύονται τις πιθανές ελαφρύνσεις που μπορεί να ακολουθούν στο πλαίσιο της πολιτικής αντιμετώπισης μιας κρίσης και σταματούν να πληρώνουν -χωρίς να φοβούνται- τις υποχρεώσεις τους είτε προς τις τράπεζες είτε προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία». Στον αντίποδα, η αντιμετώπιση των επιχειρήσεων που συγκεντρώνουν υψηλή πιθανότητα να πληγούν λόγω του κλάδου που δραστηριοποιούνται (τουρισμός, ξενοδοχεία, αεροπορικές, ταξιδιωτικά πρακτορεία κ.λπ.) από τον κορωνοϊό, αναμένεται σύμφωνα με τις ίδιες πηγές να γίνει κατά περίπτωση, εκτός αν υπάρξει από το κράτος μια συνολικότερη πολιτική επιδότησης -για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα- δανείων.

Day by day

Χρονική αναβολή προκαλούν οι συνέπειες του κορωνοϊού στις διεθνείς αγορές και στα πακέτα τιτλοποιήσεων που ετοιμάζουν εφεξής οι τράπεζες (σ.σ. με εξαίρεση τη Eurobank, η οποία έχει συνάψει τη συνεργασία της με την doValue). «Υπάρχει μια αναβολή μερικών εβδομάδων καθώς στο διεθνές χρηματοοικονομικό και πιστωτικό περιβάλλον έχουν αυξηθεί τα επίπεδα του συναγερμού, οπότε και οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές βρίσκονται εν αναμονή των εξελίξεων», επισημαίνει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας, δίδοντας το στίγμα για τα εν εξελίξει εγχειρήματα τιτλοποίησης της Alpha BankΑΛΦΑ -1,26%, της Τράπεζας Πειραιώς και της Εθνικής.

Τα πιο ώριμα σχέδια όσον αφορά τη διαδικασία των μη δεσμευτικών προσφορών είναι αυτά της Αlpha Βank και συγκεκριμένα το πακέτο Galaxy των 12 δισ. ευρώ δανείων, οι μη δεσμευτικές προσφορές για το οποίο μετατέθηκαν για τα τέλη Μαρτίου και το πακέτο Phoenix 2 δισ. ευρώ στεγαστικών δανείων της Τράπεζας Πειραιώς. «Παρακολουθούμε την κατάσταση ημέρα με την ημέρα. Η πιο κρίσιμη παράμετρος είναι η διάρκεια της επιδημίας του κορωνοϊού», τονίζει ο συνομιλητής μας.

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *