Τρία βαρίδια μας οδηγούν στις κάλπες…

Του Κλεισθένη

Η έντονη αμφισβήτηση των Σαμαρά και Βενιζέλου μπορεί να μην πολυλέγεται αλλά είναι πραγματική. Μπορεί σήμερα-αύριο να ενταθεί.

Οι υπογραφές των ανωτέρω προς την τρόικα εμποδίζουν μέλη και στελέχη των δύο αυτών κομμάτων να συναινέσουν στην δημιουργία κυβέρνησης εθνικής λύσης.

Η απομάκρυνση όμως των δύο αρχηγών είναι πολύ δύσκολη λίγες μέρες πριν τις πιθανές επαναληπτικές εκλογές.

Η παραμονή τους όμως θα σημάνει περαιτέρω καθίζηση των ποσοστών.

Ο αέρας της νίκης ευνοεί τον Τσίπρα που μπορεί να τους κερδίσει άνετα, σημειωτέο ότι το ποσοστό της αποχής θα πέσει δραματικά.

Αυτή η εξέλιξη πιθανά θα ενισχύσει την ακροδεξιά σε όλες τις συνιστώσες της.

Το τρίτο βαρίδι είναι η αδιάλλακτη στάση του ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ δεν μπορεί να κατηγορηθεί για ασυνέπεια λόγων και έργων όμως μπορούσε να συμμετέχει σε μία ολιγόχρονη συγκυβέρνηση ειδικού σκοπού όπως είναι η καταγγελία του μνημονίου, η ψήφιση της απλής αναλογικής, η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, η αποκατάσταση των μισθών, ημερομισθίων και συντάξεων κτλ.

Η ιδεολογική μάχη ανάμεσα στις αριστερές δυνάμεις μπορούσε να αφεθεί για αργότερα.

Το πρώτο βαρίδι, Σαμαράς, καλεί σε πανστρατιά αυτούς που ο ίδιος με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έδιωξε. Σήμερα αυτό δεν είναι εφικτό και η κίνηση γίνεται υπό το κράτος του πανικού για την επερχόμενη αποπομπή του απ’ την ηγεσία της ΝΔ.

Αν η ΝΔ πάει στις κάλπες με ένα ουδέτερο και ήπιο προσωρινό αρχηγό όπως πχ τον Αβραμόπουλο τότε έχει πιθανότητες να αποφύγει τα χειρότερα δλδ τον καταποντισμό.

Το δεύτερο βαρίδι, Βενιζέλος, μπορεί να δεχτεί την συγκρότηση αντιμνημονιακού μετώπου ακόμη και αποσύροντας τις δεσμεύσεις του έναντι της τρόικα αλλά ο πολιτικός χρόνος είναι μικρός για να μπορέσει να ξαναφέρει τους παλιούς ψηφοφόρους πίσω.

Το τρίτο βαρίδι ,ΚΚΕ, με την βεβαιότητα ότι οι δυνάμεις του θα παραμείνουν σταθερές δεν προτίθεται να παίξει στο κυβερνητικό παιγνίδι. Η ενσωμάτωση ψηφοφόρων στο ΚΚΕ είναι τόσο δύσκολη όσο και η απομάκρυνσή τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μετά και τις σκέψεις της ηγεσίας του να κατέβει στις εκλογές σαν ένα κόμμα και όχι σαν συνασπισμός κομμάτων ενισχύει την άποψη ότι πάμε για εκλογές. Το μπόνους των 50 εδρών είναι μεγάλο δέλεαρ για τον Τσίπρα και χρυσή ευκαιρία να νικήσει κατά κράτος τον παλιό δικομματισμό.

Η προσπάθεια του Σαμαρά για ανάδειξη του δίπολου κεντροδεξιά, κεντροαριστερά δεν έχει τουλάχιστον σήμερα δυνατότητα επιτυχίας, η ΝΔ είναι βαριά πληγωμένη μετά τις απανωτές ήττες του 2009 και την πρόσφατη.

Το νέο πολιτικό σκηνικό θα είναι, μόνο λίγες μέρες μετά τις εκλογές της 6ης Μάη, πολύ διαφορετικό όχι μόνο στα ποσοστά αλλά και στα κόμματα που θα συμμετέχουν, ήδη προετοιμάζεται η σύμπραξη των νεοφιλελεύθερων κομμάτων.

Είναι πολύ δύσκολο να προβλέψει κανείς το μέλλον του Καμμένου, δεν υπάρχει προηγούμενο που να μας οδηγεί σε ασφαλή συμπεράσματα για το πως θα αντιμετωπιστεί απ’ τους πολίτες γιατί είναι νεοσύστατο κόμμα.

Η Κατσέλη και ο Καστανίδης πιθανά θα ενταχθούν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Με υγεία και υπομονή θα παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις.

ideopigi

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *