Τραπεζικό καρτέλ έκλεβε τους πάντες

Σοκ οργή έχει προκαλέσει η αποκάλυψη των βρετανικών ελεγκτικών αρχών για την ύπαρξη και δράση τραπεζικού καρτέλ το οποίο χειραγωγούσε επί χρόνια τα διατραπεζικά επιτόκια, επηρρεάζοντας κατά το δοκούν το κόστος δανεισμού νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Η παραίτηση στελεχών της HSBC και των ηθυνόντων  της Barclays είναι οι πρώτες ενδείξεις του τεκτονικού σεισμού που έχει προκληθεί στο City του Λονδίνου. Τα στελέχη επέλεξαν την έξοδο προκειμένου να γλιτώσουν τα… χειρότερα καθώς οι τράπεζές τους είναι σίγουρο ότι θα βρεθούν αντιμέτωπες με αγωγές δεκάδων δισεκατομμυρίων από μεγάλες εταιρίες και Funds που έχασαν λεφτά δανειζόμενοι στα επιτόκια που τεχνητά διαμόρφωνε το καρτέλ.

Το πρόβλημα και οι επιπτώσεις μπορεί να ξεκινά αλλά δεν περιορίζεται στο City του Λονδίνου καθώς το χρήμα ταξιδεύει και μαζί και το κόστος του, οπότε τώρα καλούνται οι ελεγκτικές αρχές άλλων χωρών να αποφανθούν για το βαθμό με τον οποίο έχουν επηρεαστεί επιχειρήσεις και τράπεζες εκτός της Μ. Βρετανίας από τις πρακτικές αυτές.

Η βρετανική εποπτική αρχή FSA που αποκάλυψε το θέμα διεξάγει έρευνες και σε άλλα επίπεδα προπαθώντας να εξυχνιάσει την κατάσταση που επικρατεί στη διατραπεζική αγορά και στις δευτερογενείς αγορές ομολόγων όπου διαμορφώνεται το κόστος δανεισμού των χωρών.

Τα μέχρι στιγμής ευρήματα χρησιμοποιούνται από την κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας ώστε να διατηρήσει υπό έλεγχο το κόστος δανεισμού της παρά το ιδιαίτερα υψηλό χρέος και την εκρηκτική δυναμική που έχει προσλάβει η αύξησή του.

Τα στελέχη που παραιτήθηκαν υπό το βάρος της αποκάλυψης των πρακτικών που ακολουθούσαν δεν αναμένεται πάντως να ξεμπλέξουν εύκολα καθώς απέναντι τους δεν θα βρουν νοικοκυριά αλλά μεγάλες επιχειρήσεις που είδαν τα κόστη δανεισμού τους να απογειώνονται και τις ροές τους να επιβαρύνονται.

[sc:Πηγή id=”http://www.sofokleousin.gr/archives/103958.html?utm_source=Oempro&utm_medium=Email&utm_content=Subscriber%236548&utm_campaign=breaking%2003.07″ ]

2 σχόλια σχετικά με το “Τραπεζικό καρτέλ έκλεβε τους πάντες”

    1. Tου Καλιγουλα το οργιο γινεται στην Ελλαδα.
      Τριτη εβδομαδα μετα τις εκλογες και ειναι ολοι οι κυβερνωντες εξαφανισμενοι.
      Αν θεωρησουμε οτι η κατασταση ειναι πολεμος … τοτε ειναι σα να ειμαστε φανταροι στο χαρακωμα και οι βαθμοφοροι μεχρι δεκανεος την κανανε και μειναμε μονοι.
      Η κατασταση της χωρας ειναι εκτακτου αναγκης και τετοιες συμπεριφορες ειναι το λιγοτερο επικινδυνες αλλα και υποπτες.
      Αν ειναι να περιμενουμε ποτε θα αποφασισει ο κυβερνων αχταρμας να παρει τις οποιες αποφασεις θα παρει … οπως εχει το πραμα μαλλον θα πεθανουμε απο την πεινα συντομα.
       
      Με λιγα λογια … ποιος ασχολειται πλεον με τις τραπεζες …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *