Τρομολαγνικό σενάριο BNP Paribas

Μείωση του εγχώριου ΑΕΠ κατά περαιτέρω 20%, πληθωρισμό της τάξεως του 40%-50% και εκτίναξη του χρέους ως προς το ΑΕΠ σε περισσότερο από 200% «βλέπει» ο Paul Mortimer-Lee της BNP Paribas σε περίπτωση που η Ελλάδα βγει από την Ευρωζώνη.

Σε σημείωμα του με τίτλο «Οι κίνδυνοι του να βγάλεις μία δραχμή από την κρίση» (The Risks of Making a Drachma Out of a Crisis), ο αναλυτής διατυπώνει το εξής σενάριο:

«Εάν το αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα, κερδίσει τις (αναμενόμενες) εκλογές του Ιουνίου, τότε αμέσως η Ελλάδα θα έρθει σε αντιπαράθεση με την ΕΚΤ και την υπόλοιπη Ευρώπη. Ο Τσίπρας δεν θέλει έξοδο από το ευρώ, αλλά αρνείται να συμμορφωθεί με το τρέχον σχήμα λιτότητας και μάλιστα θέλει να προσλάβει πάνω από 100.000 δημόσιους υπαλλήλους(!)».

Έτσι, σύμφωνα πάντα με τον αναλυτή, «έχουμε μία κατάσταση όπου η Ελλάδα είτε υποχωρεί, συνειδητοποιώντας πόσο άσχημοι θα ήταν οι αριθμοί σε μία τέτοια εξέλιξη, ή απλώς αποφασίζει να κάνει άλμα στο κενό, καθώς τουλάχιστον από τη δική τους οπτική γωνία, δεν πιστεύουν ότι η Ευρώπη μπλοφάρει όταν λέει ότι δεν θέλει αναδιαπραγμάτευση του μνημονίου».

«Και φυσικά, μία έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν θα ήταν καλή για κανέναν. Θα πυροδοτούσε κάθε είδους ανησυχία για νέα μετάδοση της κρίσης, καθώς οι αγορές θα άρχιζαν να παίζουν το ‘ποιος είναι ο επόμενος’, ενώ τα κεφάλαια θα εξέρρεαν μαζικά από τις τράπεζες της περιφέρειας. Καθόλου διασκεδαστικό».

www.sofokleousin.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *