Τρύπα 14,4 δισ. στις τράπεζες δείχνουν τα stress tests

Στα 14,4 δισ. ευρώ ανέρχονται οι κεφαλαιακές ανάγκες των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών με βάση το δυσμενές σενάριο των stress tests, με την Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς να καλούνται να αντλήσουν τα περισσότερα κεφάλαια. Τα στοιχεία του δυσμενούς σεναρίου είναι πριν από την αφαίρεση του αναβαλλόμενου φόρου και των capital action plans, ο συνυπολογισμός των οποίων περιορίζει το ποσό των αμκ στα 9 δισ. περίπου.

Οι τράπεζες θα ανακοινώσουν τις αυξήσεις κεφαλαίου σε μια εβδομάδα αφού σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές και ενσωματώσεις οι οποίες θα περιορίσουν το αρχικό επίπεδο κεφαλαιακών αναγκών.

Από τα στοιχεία προκύπτει ότι οι ιδιώτες θα έχουν σχετικά εύκολο έργο στη Eurobank και την Alpha Bank καλύπτοντας το βασικό σενάριο, γεγονός που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής τους και στο δευσμενές, άρα περιορισμό των κεφαλαίων του ΤΧΣ που θα χρειαστούν.

Δυσκολότερα είναι τα πράγματα για την Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς, ωστόσο χαρακτηρίζονται αναμενόμενα και διαχειρίσιμα.

Τέλος σημαντικές διαφοροποιήσεις αναμένονται στην Attica Bank όπου το τελικό ποσό της αμκ αναμένεται να περιοριστεί στα 602 εκατ. μετά την αφαίρεση του αναβαλλόμενου φόρου και την αναγνώριση των ωφελειών από τα capital action plans.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *