Τσουνάμι πλειστηριασμών τους επόμενους 15 μήνες

Για κάθε ημέρα του χρόνου προγραμματίζονται περίπου 50 με 100 πλειστηριασμοί, εκ των οποίων ούτε το ένα τρίτο δεν πραγματοποιείται, ενώ κανένας μέχρι σήμερα δεν αφορούσε ευάλωτο οφειλέτη, και μάλιστα που έχει πληγεί από την πανδημική κρίση.

Τα στοιχεία από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και εκείνες των πλειστηριασμών είναι εντυπωσιακά. Από τις 37.972 αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στην πλατφόρμα για εξωδικαστικό μηχανισμό και ρύθμιση, από 1η Ιουνίου που ξεκίνησε ο νέος πτωχευτικός μέχρι σήμερα, μόνο 600 αιτήσεις έχουν οριστικοποιηθεί και έχουν φτάσει στα χέρια των πιστωτών (τράπεζες, εφορία και ασφαλιστικά ταμεία) προκειμένου να αναζητηθεί ρύθμιση.

Σε μια άλλη ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, η οποία λειτουργεί για την έκδοση βεβαίωσης περί ευάλωτου οφειλέτη, έχουν υποβληθεί περίπου 3.000 αιτήσεις, εκ των οποίων έχουν οριστικοποιηθεί σχεδόν 300, ενώ μόνο 17 οφειλέτες έχουν λάβει το σχετικό πιστοποιητικό. Την ίδια στιγμή, περίπου 90.000 δανειολήπτες που επλήγησαν από τον κορονοϊό ήδη βρίσκονται σε καθεστώς ρύθμισης και προστασίας μέσω των προγραμμάτων επιδότησης δόσεων, δηλαδή του “Γέφυρα 1” και “Γέφυρα 2”. Επιπλέον, 2.800 νοικοκυριά και δάνεια περίπου 5,5 δισ. ευρώ βρίσκονται κάτω από κάποιο καθεστώς προστασίας και ρύθμισης, περιλαμβανομένων υποθέσεων από τον προηγούμενο Νόμο Κατσέλη. Και όλα αυτά πέραν των προγραμμάτων σταδιακής επαναφοράς δόσεων και άλλων διευθετήσεων που κάνουν οι ίδιες οι τράπεζες ή οι εταιρείες διαχείρισης δανείων.

Ολόκληρο το άρθρο εδώ

Ένα σχόλιο σχετικά με το “Τσουνάμι πλειστηριασμών τους επόμενους 15 μήνες”

  1. Παράθεμα: 3favourites

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *