ΤτΕ: Στα 17,448 δισ. ευρώ τα δάνεια που έχουν μεταβιβαστεί σε ιδρύματα του εξωτερικού

Μειώθηκε κατά το β’ τρίμηνο του 2019 η ονομαστική αξία των δανείων που διαχειρίζονται οι εγχώριες Εταιρίες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΔΑΔΠ) και τα οποία έχουν μεταβιβαστεί από εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα σε εξειδικευμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδας.

Ειδικότερα, το συνολικό ποσό των δανείων υπό διαχείριση από τις ΕΔΑΔΠ μειώθηκε κατά 122 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε σε 17.448 εκατ. ευρώ, έναντι 17.570 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο του 2019.

Σημειώνεται ότι στα δάνεια υπό διαχείριση έχουν συμπεριληφθεί και δάνεια αρχικού ύψους 9.380 εκατ. ευρώ που είχαν διαγραφεί από τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν καταγράφονταν στις λογιστικές τους καταστάσεις.

Δάνεια προς επιχειρήσεις

Η ονομαστική αξία των υπό διαχείριση επιχειρηματικών δανείων ανήλθε σε 5.027 εκατ. ευρώ στο τέλος του β’ τρίμηνου του 2019, παρουσιάζοντας μείωση κατά 212 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Αναλυτικότερα, η ονομαστική αξία των δανείων προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις (ΜΧΕ) μειώθηκε κατά 209 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε σε 4.989 εκατ. ευρώ στο τέλος του β’ τρίμηνου του 2019. Από τα δάνεια προς ΜΧΕ, ποσό 3.508 εκατ. ευρώ αφορά δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ).

Η ονομαστική αξία των δανείων προς ασφαλιστικές επιχειρήσεις και λοιπά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα διαμορφώθηκε σε 38 εκατ. ευρώ στο τέλος του β’ τριμήνου του 2019 έναντι 41 εκατ. ευρώ στο τέλος του προηγούμενου τριμήνου.

Δάνεια προς ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις.

Η ονομαστική αξία των υπό διαχείριση δανείων προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 116 εκατ. ευρώ έναντι του προηγούμενου τριμήνου και διαμορφώθηκε σε 2.049 εκατ. ευρώ στο τέλος του β’ τριμήνου του 2019.

Δάνεια προς ιδιώτες και ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα

Η ονομαστική αξία των υπό διαχείριση δανείων προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα παρουσίασε μείωση κατά 26 εκατ. ευρώ κατά το β’ τρίμηνο του 2019 και διαμορφώθηκε σε 10.372 εκατ. ευρώ. Αναλυτικότερα, τα καταναλωτικά δάνεια παρουσίασαν μείωση κατά 29 εκατ. ευρώ το β’ τρίμηνο του 2019 και διαμορφώθηκαν σε 9.994 εκατ. ευρώ. Τα υπό διαχείριση στεγαστικά δάνεια παρουσίασαν μείωση κατά 4 εκατ. ευρώ το β’ τρίμηνο του 2019 και διαμορφώθηκαν σε 361 εκατ. ευρώ.

 

Σημειώνεται ότι η  Τράπεζα της Ελλάδος, στo πλαίσιο της συνεχούς προσπάθειας για πληρέστερη ενημέρωση του κοινού και των αναλυτών, θα δημοσιεύει εφεξής ανά τρίμηνο στατιστικά στοιχεία για τη δραστηριότητα των Εταιριών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΔΑΔΠ), που έχουν αδειοδοτηθεί με βάση την Πράξη Εκτελεστικής Επιτροπής της Τράπεζας της Ελλάδος 118/19.5.2017.

Σύμφωνα με την Πράξη Διοικητή 2680/20.06.2017, η Τράπεζα της Ελλάδος συλλέγει, με βάση τη στατιστική μεθοδολογία, τα τριμηνιαία στοιχεία ισολογισμού των εγχώριων ΕΔΑΔΠ και τα δάνεια που αυτές διαχειρίζονται, η κυριότητα των οποίων έχει μεταβιβασθεί από εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα σε εξειδικευμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού. Στα δάνεια αυτά περιλαμβάνονται και δάνεια που είχαν κατά το παρελθόν διαγραφεί από τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν καταγράφονταν στις λογιστικές τους καταστάσεις.

Το επόμενο Δελτίο Τύπου με θέμα “Στατιστικά στοιχεία δανείων υπό διαχείριση από τις Εταιρίες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΔΑΔΠ)” με στοιχεία γ΄ τριμήνου του 2019 θα δημοσιευθεί στις 16 Δεκεμβρίου 2019.

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *