Τώρα διευκρινίζουν ότι δεν θα πληρώσουν το χαράτσι για τα ακίνητα οι ενοικιαστές

– Αύριο επισήμως οι λεπτομέρειες μετά το σάλο για το “ποιος, πότε πόσο” θα πληρώσει
– “Δεν θα ειπράξουμε το χαράτσι”, λέει η ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ!
– Καμία πρόβλεψη για ανέργους και κλειστά καταστήματα
– Καμία πρόβλεψη για παλιά ακίνητα
– Αναλυτικά παραδείγματα για να δείτε πόσο θα πληρώσετε
– Έρχονται και άλλα χαράτσια αν αποτύχει το μέτρο

Την επιβολή ειδικού τέλους στη χτισμένη επιφάνεια, μεσοσταθμικής επιβάρυνσης 4 ευρώ/τ.μ. και διετούς διάρκειας, το οποίο θα υπολογιστεί με βάση κοινωνικά και άλλα κριτήρια, αποφάσισε ομόφωνα το άτυπο υπουργικό συμβούλιο στη Θεσσαλονίκη, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος. Σύμφωνα με πληροφορίες εισηγητής του μέτρου αυτού φέρεται να είναι ο Χάρης Καστανίδης.

Το τέλος αυτό κατά μέσο όρο θα είναι 4 ευρώ το τετραγωνικό και θα εξοφληθεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Θα κυμαίνεται από 0,5 ευρώ για τις φθηνές περιοχές και θα φτάνει έως και 10 ευρώ για τα Βόρεια Προάστια.

Την πρώτη χρονιά το ποσό αυτό θα πρέπει να εξοφληθεί εφάπαξ έως και τον Φεβρουάριο, ενώ του χρόνου οι φορολογούμενοι θα ..διευκολυνθούν με δόσεις. Σύμφωνα με υπολογισμούς απο το νέο αυτό μέτρο θα εισπραχθούν 8 δισ. ευρώ.

Με τη βοήθεια του φοροτεχνικού κυρίου Πανάγου Παντελή, εξειδικεύουμε τα μέτρα.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

– Στη Φιλοθέη που η αντικειμενική αγγίζει τα 10.000 ευρώ το τ.μ  για ένα σπίτι 120 τ.μ ο ιδιοκτήτης θα πληρώσει:
120Χ10=1.200 ευρώ το χρόνο, δηλαδή 2.400 ευρώ στα 2 χρόνια.

Στο Π. Φάληρο για ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. Ο ιδιοκτήτης θα κληθεί να πληρώσει 6 ευρώ το τετραγωνικό, δηλαδή 600 εφέτος και άλλα 600 ευρώ το 2012, σύνολο 1.200 ευρώ

– Στο Νέο Ηράκλειο που η αντικειμενική αγγίζει τα 6.000 ευρώ το τ.μ για ένα σπίτι 120 τ.μ ο ιδιοκτήτης θα πληρώσει:
120Χ6=720 ευρώ το χρόνο, δηλαδή 1.440 ευρώ στα 2 χρόνια.

– Στη Μεταμόρφωση που η αντικειμενική αγγίζει τα 1.000 ευρώ το τ.μ και θα το τιμολογήσει με 4 ευρώ το τ.μ (κατά μέσο όρο)  για ένα σπίτι 120 τ.μ ο ιδιοκτήτης θα πληρώσει:
120Χ4=480 ευρώ το χρόνο, δηλαδή 960 ευρώ στα 2 χρόνια.

Στην ίδια περιοχή με την ίδια τιμή ζώνης οι ιδιοκτήτες παλιών και νέων (πολλαπλάσιας αξίας ακίνητων) θα πληρώσουν το ίδιο ποσό!

Χαράτσι και σε αποθήκες, πάρκινγκ …
Μην περιμένετε να δείτε το χαράτσι μόνο στον λογαριασμό ρεύματος που γράφει το όνομά σας. Θα υπάρχει και στα… κοινόχρηστα, αφού θα υπολογιστούν ανάλογα και οι αποθήκες, τα υπόγεια πάρκινγκ κλπ και ανάλογα θα φορολογηθούν.

Οπως δήλωσε στο Νewsit o φοροτεχνικός Πανάγος Παντελής “ουσιαστικά με τα νέα μέτρα που σήμερα ανακοινώθηκαν εκ μέρους του Υπουργού Οικονομικών και αντιπροέδρου της κυβέρνησης, για μια ακόμη φορά βγάζουμε χρήματα από την αγορά, βγάζουμε χρήματα από την κατανάλωση με αποτέλεσμα να στεγνώσουμε τελείως την αγορά και να υπάρξει περαιτέρω ύφεση και οι αριθμοί της οικονομίας να μη βγαίνουνε. Αντι να βάζουν νέους φόρους θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για το τι κάνουν με τη φοροδιαφυγή, τι κάνουν με την είσπραξη των δημοσίων εσόδων και σε τελεαυταία ανάλυση τι κάνουν με τη μείωση των δαπανών στο Δημόσιο. Δεν υπάρχει περίπτωση με αυτά τα νέα μέτρα η οικονομία να δουλέψει. Εκείνο το οποίο σήμερα φαίνεται ειναι ότι πάμε στα έτοιμα και τα έτοιμα στην Ελλάδα είναι εδώ και πολλές δεκαετίες το ακίνητο και το αυτοκίνητο”.

Ακούστε τι δήλωσε στο NewsIt ο φοροτεχνικός Πανάγος Παντελής:

Μπάχαλο με τους ενοικιαστές

Στο λογαριασμό της ΔΕΗ θα αναγράφεται ξεχωριστά το ποσό; Θα το πληρώσει πρώτα ο ενοικιαστής και θα το αφαιρέσει από το ποσό του ενοικίου;
Στο λογαριασμό της ΔΕΗ θα αναγράφεται ξεχωριστά το ποσό; Θα το πληρώσει πρώτα ο ενοικιαστής και θα το αφαιρέσει από το ποσό του ενοικίου;

“Δεν ξέρω, δεν απαντώ” ήταν η στάση του Φίλιππου Σαχινίδη στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων στην πρωινή εκπομπή του mega για το “ποιος και πως” θα πληρώσει τελικά το νέο χαράτσι, καλώντας όλους να κάνουν υπομονή μέχρι την κατάρτιση του προϋπολογισμού!

Το θέμα είναι πως μέχρι να “κάτσουν” οι αποφάσεις της κυβέρνησης και μέχρι να αποσαφηνιστούν οι λεπτομέρειες θα περάσει καιρό. Με λίγα λόγια όλα δείχνουν (καθώς οι λογαριασμοί της ΔΕΗ είναι δίμηνοι) οι πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν το ποσό σε μία δόση, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα περισσότερων δόσεων.

 Το ειδικό τέλος επί των ακινήτων θα καταβληθεί από τους ιδιοκτήτες και δεν θα επιβαρύνει τους ενοικιαστές, είπε στο ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα fm ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Το ειδικό τέλος επί των ακινήτων θα καταβληθεί από τους ιδιοκτήτες και δεν θα επιβαρύνει τους ενοικιαστές, είπε στο ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα fm ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ πάντως λένε ξεκάθαρα ότι θα “μπλοκάρουν” το χαράτσι και δεν θα αφήσουν τη ΔΕΗ να γίνει φοροεισπρακτικός μηχανισμός, ο Κ. Κουτσοδήμας, αντιπρόεδρος ΓΕΝΟΠ, ανέφερε μάλιστα ένα παράδειγμα και λέγοντας πως “170.000 πολίτες δεν μπορούν να πληρώσουν το λογαριασμό, πως θα πληρώσουν το χαράτσι” έθεσε ένα ακόμα θέμα.

Το νέο μέτρο θα πλήξει, για δύο χρόνια, περίπου 5.000.000 ακίνητα ενώ αδιευκρίνιστο παραμένει -για την ώρα- τι θα γίνει στην περίπτωση των ενοικιαστών (αν και λογικά αυτοί θα επιβαρυνθούν). Αυτό όμως θα είναι άδικο για εκατομμύρια ενοικιαστές είτε σπιτιών είτε επαγγελματικής στέγης,  που θα κληθούν να πληρώσουν φόρο για ένα σπίτι ή ένα κατάστημα που δεν είναι δικό τους!

Αυτό που είναι σίγουρο πάντως είναι ότι το τέλος θα επιβληθεί μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ προκειμένου η επεξεργασία της οφειλής να γίνει με βάση τα στοιχεία του ακινήτου (τετραγωνικά, τιμή ζώνης) που έχει στην διάθεση της η ΔΕΗ αντί της εφορίας.

Στον αέρα οι άνεργοι ιδιοκτήτες ακινήτων

Επί του παρόντος κανείς από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν είναι σε θέση  να δώσει καμία διευκρίνιση για το τι θα γίνει με τους ανέργους. Για παράδειγμα ένας άνεργος που έχει ένα σπίτι αλλά δεν έχει έσοδα αυτή τη στιγμή πως θα πληρώσει τον φόρο;
Πρέπει άμεσα να δοθούν εξηγήσεις καθως το θέμα αφορά δυστυχώς σε πολλούς συμπολίτες μας που έχασαν τη δουλειά τους.

Αυτό που διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών είναι ότι δεν εγκαταλείπεται ο στόχος της είσπραξης του ΕΤΑΚ του 2009 και του Φόρου ακίνητης περιουσίας για το 2010, καθώς και τα έσοδα αυτά είναι προϋπολογισμένα στο μεσοπρόθεσμο σχέδιο δράσης, αν και παραδέχθηκε ότι υπάρχουν σημαντικά προβλήματα στην είσπραξη των συγκεκριμένων φόρων λόγω της αδυναμίας του μηχανισμούς των εφοριών.

Βέβαια κατα τη συνέντευξή του ο υπουργός δεν έλειψε να αναφερθεί στη Γερμανία, χωρίς να την κατονομάσει, κάνοντας λόγο για αλλαγή στάσης. Οπως είπε, οι δυσκολίες που φέρνουν και τα νέα δεδομένα βρίσκονται στην αλλαγή στάσης χωρών- μελών της Ευρωζώνης που, για διάφορους λόγους, έχουν ενισχύσει την φημολογία περί μηχανισμού εξόδου χωρών από την Ευρωζώνη.Ο υπουργός ανέφερε ως πιθανές αιτίες για αυτές τις αλλαγές στάσεων είτε ήττες κυβερνώντων κομμάτων σε περιφερειακές εκλογές, είτε διαφοροποιήσεις εντός κυβερνητικών συνασπισμών κλπ.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα χαράτσια

Ακόμη μια (εύλογη) ερώτηση των δημοσιογράφων προς τον υπουργό ήταν τι θα κάνει η κυβέρνηση σε περίπτωση που το χαράτσι στα ακίνητα δεν επιφέρει τα αναμενόμενα έσοδα. Αν δηλαδή θα λάβει και νέα εισπρακτικά μέσα.
Η απάντηση του κυρίου Σαχινίδη ήταν και πάλι έμμεση αλλά σαφής. “Δουλειά μας είναι να πετύχουμε τους στόχους των εσόδων” είπε ο υπουργός απαντώντας ουσιαστικά “ναι”, πως θα παρθούν και άλλα μέτρα αν τα έσοδα από το νέο χαράτσι δεν είναι αρκετά.

Και η ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ λέει οτι δεν θα εισπράττει

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *