Υποχρεωτική η ηλεκτρονική υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Υποχρεωτικά μέσω Διαδικτύου και για όλους ανεξαιρέτως τους φορολογούμενους πολίτες θα γίνει φέτος η υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος. Για πρώτη φορά δεν θα σταλούν σε κανέναν φορολογούμενο ταχυδρομικώς έντυπα και οδηγίες φορολογικών δηλώσεων, όπως γινόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια, αφού όλες οι δηλώσεις θα υποβληθούν ηλεκτρονικά από τις αρχές Μαΐου.

Στο δίμηνο Μαΐου – Ιουνίου 2013 θα υποβάλουν δηλώσεις φόρου εισοδήματος περίπου 5,7 εκατομμύρια νοικοκυριά, κάνοντας χρήση των ιστοτόπων gsis.gr και taxisnet.gr. Μέσα στον Απρίλιο, όμως, θα πρέπει να έχουν πάρει κλειδάριθμο περίπου 1 εκατομμύριο φορολογούμενοι, ακόμη και οι συνταξιούχοι με ετήσια εισοδήματα μέχρι 12.000 ευρώ, που μέχρι πέρυσι είχαν τη δυνατότητα να υποβάλουν τις δηλώσεις τους χειρόγραφα στις ΔΟΥ ή μέσω των ΕΛ.ΤΑ.

Παρ’ όλα αυτά το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ακόμη εκδώσει τη σχετική απόφαση. Ενδέχεται λοιπόν να ισχύσει το ίδιο καθεστώς με πέρυσι, να υποβάλουν δηλαδή ηλεκτρονικά τις φορολογικές δηλώσεις για το 2013 όσοι έχουν εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ, με εξαίρεση τους συνταξιούχους οι οποίοι θα μπορούν -αν δεν υπάρξει διαφορετική απόφαση την τελευταία στιγμή- να καταθέσουν τη δήλωσή τους χειρόγραφα, εκτός αν οι ίδιοι επιλέξουν να το κάνουν ηλεκτρονικά.

Ακόμη όμως και όσοι έχουν από παλιά κωδικό πρόσβασης στο Taxisnet, αυτός τυπικά θα λήξει και θα πρέπει να αποκτήσουν νέο κλειδάριθμο. Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να αποστείλει τους νέους κωδικούς ταχυδρομικά, αν και η διαδικασία αποστολής δεν έχει ακόμα ξεκινήσει.

Από τη στιγμή που οι περισσότεροι φορολογούμενοι που δεν έχουν κλειδάριθμο είναι στην πλειοψηφία τους υπερήλικες και δεν είναι εξοικειωμένοι με τη χρήση του Διαδικτύου, το υπουργείο Οικονομικών -και συγκεκριμένα ο γενικός γραμματέας Εσόδων κ. Χάρης Θεοχάρης- έχει ζητήσει από τους λογιστές να δεχτούν να συντάσσουν δωρεάν τις φετινές δηλώσεις για τους συνταξιούχους άνω των 70 ετών με ετήσια εισοδήματα έως 10.000 ευρώ.

Ωστόσο πολλοί άλλοι χαμηλοσυνταξιούχοι θα υποχρεωθούν να πληρώσουν αδρά τους λογιστές για να καταφέρουν να υποβάλουν από φέτος ηλεκτρονικά τις δηλώσεις τους. Κλειδάριθμο θα πρέπει να λάβουν υποχρεωτικά και όλοι οι νέοι 18 ετών και άνω, αφού είναι κι αυτοί πλέον υποχρεωμένοι να υποβάλουν ηλεκτρονικά δηλώσεις, έστω και αν δεν είχαν κανένα εισόδημα πέρυσι. Οσοι φορολογούμενοι δεν είχαν καθόλου εισοδήματα το 2012 δεν θα βαρύνονται με το ελάχιστο τεκμήριο των 3.000 ευρώ.

Τι αλλάζει στο Ε1 από φέτος

Η βασικότερη αλλαγή στα φετινά έντυπα της Εφορίας είναι η προσθήκη κωδικού στον οποίο θα δηλώσουμε την εισφορά αλληλεγγύης που παρακρατήθηκε από τους μισθούς. Το ποσό που θα αναγράψουν οι φορολογούμενοι θα αφαιρεθεί από το ποσό που θα κληθούν να πληρώσουν. Η δεύτερη βασική αλλαγή είναι ότι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δηλώσουν όλα ανεξαιρέτως τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2012.

Επιδόματα χαμηλοσυνταξιούχων, τριτέκνων και πολυτέκνων, αναπηρικές συντάξεις, κέρδη από αμοιβαία κεφάλαια, κέρδη από πωλήσεις μετοχών, τόκοι από καταθέσεις, repos, ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου, εφόσον εισπράχθηκαν το 2012, πρέπει φέτος να αναγραφούν στις φορολογικές δηλώσεις. Τα συγκεκριμένα εισοδήματα θα υπαχθούν και σε ειδική εισφορά αλληλεγγύης 1%-4% εφόσον οι δικαιούχοι τους απέκτησαν το 2012 συνολικά εισοδήματα μεγαλύτερα των 12.000 ευρώ, με αποτέλεσμα να πληρώσουν περισσότερο φόρο με τις φετινές φορολογικές δηλώσεις.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *