Υποχρεωτικό haircut και ενεργοποίηση CDS, χωρίς “επίσημη” πτώχευση

Ενα νέο σχέδιο “τελικής λύσης” για την Ελλάδα προσπαθούν να διαμορφώσουν ΔΝΤ και ΕΕ, διαπιστώνοντας ότι η συμφωνία διάσωσης της 26ης Οκτωβρίου έχει ξεπερασθεί από τις εξλίξεις, καθώς η υλοποίηση του PSI είναι πλέον αμφίβολη, το haircut 50% δεν αρκεί για να καταστεί βιώσιμο το χρέος, ενώ η ελληνική οικονομία βυθίζεται πιό βαθιά στην ύφεση. Το συζητούμενο σχέδιο προβλέπει υποχρεωτική ανταλλαγή ομολόγων, “κούρεμα” της τάξεως του 70%, ενεργοποίηση των CDS και χορήγηση μεγαλύτερων κεφαλαιακών ενισχύσεων στις ελληνικές τράπεζες.

Η “τελική λύση” μπορεί να συμφωνηθεί και να τεθεί σε εφαρμογή περί τα τέλη Μαρτίου, μετά την ψήφιση του νέου “Μνηµονίου plus” και την εκταμίευση της δόσης των 89 δισ. ευρώ.

Κατά τις εκτιμήσεις στελεχών του ΔΝΤ ποτ έχει σ’αυτή τη φάση την πρωτοβουλία κινήσεων, με το υποχρεωτικό (μη “εθελοντικό”) “κούρεμα” των ομολόγων, το ελληνικό δημόσιο χρέος θα μειωθεί περίπου κατά 155 δισ. ευρώ, θα καταστεί βιώσιμο και η χώρα θα είναι εφεξής σε θέση να το εξυπηρετεί. Ετσι θα επιλυθεί το βασικό πρόβλημα.

Ικανοποιημένοι κι αυτοί που θα… πληρώσουν
Παράλληλα, με την ενεργοποίηση των CDS θα ικανοποιηθούν τράπεζες και διεθνείς επενδυτές που έχουν επιβαρυνθεί για να ασφαλίσουν ελληνικά ομόλογα έναντι του κινδύνου μη αποπληρωμής τους. Ικανοποιημένοι εν μέρει θα είναι εν τέλει και οι εκδότες CDS – κυρίως αμερικανικές τράπεζες και ασφαλιστικά γκρουπ – που θα κληθούν τώρα να πληρώσουν, αλλά θα μπορούν να κερδίσουν μακροπρόθεσμα από την ανάπτυξη της αγοράς ασφαλίστρων κινδύνου: Αν ενεργοποιηθούν τώρα -για πρώτη φορά στην ιστορία τους – τα CDS θα αποκτήσουν μεγαλύτερη αξιοπιστία και θα καταστούν απαραίτητο συμπλήρωμα των επενδύσεων σε ομόλογα.

Πτωχευμένοι, αλλά όχι… “επισήμως”
Θα υπάρξουν βέβαια και πολλές δυσμενείς εππτώσεις και παρενέργειες για την Ελλάδα, η οποία θα βρεθεί επί μακρόν εκτός αγορών, χωρίς δυνατότητα απ’ευθείας δανεισμού. Οι υποστηρικτές του σχεδίου “τελικής λύσης” επιδιώκουν να τις μετριάσουν. Προσπαθούν να βρουν μια φόρμουλα ώστε – παρά την πρόκληση πιστωτικού γεγονότος και την ενρργοποίηση των CDS – η Ελλάδα να μη θεωρηθεί “επισήμως” χρεοκοπημένη.

Επιπλέον 30 δισ. για τράπεζες
Στο συζητούμενο σχέδιο υπάρχει ειδική πρόβλεψη για το ελληνικό τραπεζικό σύστηµα, που θα υποστηριχθεί µε πακτωλό κεφαλαίων για να αντέξει στο “σοκ”. Πέραν των 30 δισ. ευρώ που είναι ήδη διαθέσιμα για ανακεφαλαιοποιήσεις μέσω ΜΧΣ, στις ελληνικές τράπεζες προβλέπεται ότι θα διοχετευθο΄υν επιπλέον 30 δισ, τα οποία μέχρι τώρα προορίζονταν για την πληρωμή μέρους της αξίας των ομολόγων που θα ανταλλαγούν μέσω PSI.
Καθώς η ανταλλαγή θα είναι πλέον υποχρεωτική και το “κούρεμα” τουλάχιστον 75%, τα 30 δισ. αποδεσμεύονται και μπορούν να διοχετευθούν στο Ταµείο Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας, προς περαιτέρω ενίσχυση των τραπεζών.

www.sofokleousin.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *