Υφεση 6,7%(!) προβλέπει για φέτος το ΚΕΠΕ

Εξαιρετικά απαισιόδοξες και ανησυχητικές  είναι οι προβλέψεις του ΚΕΠΕ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, η οποία παραμένει σε βαθιά ύφεση,  χωρίς να υδιαφαίνονται  μέχρι στιγμής προοπτικές ανάκαμψης. Στο πρώτο φετινό τρίμηνο το ελληνικό ΑΕΠ υπολογίζεται ότι μειώθηκε κατά  9,14%(!) – η μεγαλύτερη ποσοστιαία  κάμψη από την έναρξη της κρίσης. Ο ρυθμός συρρίκνωσης εκτιμάται ότι θα επιβραδυνθεί τα ρεπόμενα τρίμηνα και σε  ετήσια βάσητο ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 6,7%.

Από το καταστροφικό -9,14% του πρώτου τριμήνου, ο ρυθμός συρρίκνωσης του ΑΕΠ προβλέπεται ότι θα περιορισθεί σε 4,25% το 4ο τρίμηνο.

Πάντως, όπως επισημαίνεται στην έκθεση του ΚΕΠΕ, «καθώς τα επίσημα τριμηνιαία στοιχεία  της ΕΛ.ΣΤΑΤ είναι προσωρινά και μη-εποχικά διορθωμένα, οι τριμηνιαίες προβλέψεις πρέπει να αξιολογούνται με κάποια επιφύλαξη».

Οι προβλέψεις του ΚΕΠΕ προκύπτουν από ένα «δυναμικό υπόδειγμα παραγόντων» (dynamic factor model). Οι εκτιμήσεις που προκύπτουν από το υπόδειγμα αυτό δεν μπορούν να συνυπολογίσουν τις επιπτώσεις των μέτρων οικονομικής πολιτικής που έχουν ανακοινωθεί αλλά δεν έχουν υλοποιηθεί ή τυχόν νέων πρόσθετων μέτρων,

[sc:Πηγή id=”http://www.sofokleousin.gr/archives/103391.html?utm_source=Oempro&utm_medium=Email&utm_content=Subscriber%236548&utm_campaign=goodevening%2026.06″ ]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *