Φοροδιαφυγή και άλλοι αστικοί μύθοι

Νιος ήμουν και γέρασα, ακούγοντας την κάθε κυβέρνηση να παπαρολογεί περί φοροδιαφυγής, να προτείνει διάφορες ανοησίες, όπως χρήση πλαστικού χρήματος, κάρτες αγορών με πόντους, λοταρίες που θα χαρίζουν παστέλια, μαντολάτα και μαλλί της γριάς.

Επειδή δεν μπορώ να θεωρήσω ότι οι πολιτικοί μας είναι τόσο κουτορνίθια, καταλήγω στο συμπέρασμα ότι δεν θέλουν να χτυπήσουν τη φοροδιαφυγή.  Ή τουλάχιστον, θέλουν να τη χτυπήσουν επιλεκτικά, δηλ. να χτυπήσουν όλους, εκτός από συγκεκριμένους κολλητούς τους. Γι” αυτό και ουσιαστικά, τίποτα δεν αλλάζει εδώ και μισό αιώνα.

Θέλεις να χτυπήσεις τη φοροδιαφυγή; Βιβλίο με έσοδα – έξοδα για όλους, όχι μόνο για τους επαγγελματίες.

Πως λειτουργεί;

1. Παίρνεις ως βάση τον υπάλληλο, που δεν μπορεί να αποκρύψει το μισθό του.

2. Του ζητάς να μαζέψει όλες τις αποδείξεις για τις δαπάνες του. ΟΛΕΣ. Και ΟΤΕ και ΔΕΗ και μπακάλη και μανάβη και κινητή τηλεφωνία. ΟΛΕΣ. Μηδεμιάς εξαιρουμένης.

3. Θεσπίζεις έναν ενιαίο φορολογικό συντελεστή για το σύνολο του εισοδήματός του, π.χ. 10% ή 20%, δεν θα το καθορίσω εγώ τώρα;

4. Αν ο φορολογούμενος σου φέρει αποδείξεις για το 100% του εισοδήματός του, το φορολογείς με τον παραπάνω συντελεστή.

5. Αν του λείπουν αποδείξεις, τότε φορολογείς όλο το εισόδημα με τον παραπάνω συντελεστή και επιπλέον για το υπολειπόμενο ποσό αρχίζεις και ρίχνεις πρόστιμα κλιμακωτά. Παράδειγμα: 

                – Για ποσό 0-500 ευρώ  που του λείπουν 0% (να μην τιμωρηθούν οι παππούδες επειδή έδωσαν χαρζτιλίκι στα εγγόνια)                 – Για ποσό 500-1000 ευρώ, πρόστιμο 10%
                – Για ποσό 1000-2000 ευρώ πρόστιμο 11%
                – Για ποσό 2000-3000 ευρώ πρόστιμο  12%    και πάει λέγοντας.

6. Με αυτό τον τρόπο, οι πολίτες πολύ γρήγορα θα καταλάβουν ότι κάθε φορά που δεν ζητούν απόδειξη επειδή «ντρέπονται» ή «δεν θέλουν να μαλώσουν με τον καταστηματάρχη», θα γλυτώνει φόρο ο επαγγελματίας και θα τρώνε πρόστιμο οι ίδιοι.

Να δείτε τι γρήγορα θα κοπούν οι «ντροπές» και θα αναγκαστεί ακόμα και ο περιπτεράς ή ο πωλητής της λαϊκής να κόβουν απόδειξη ακόμη και για μια τσίχλα ή ένα λεμόνι. 

Φυσικά, για να έχει επιτυχία το μέτρο, θα πρέπει μα θεσπιστούν ταυτόχρονα και δυο άλλες διατάξεις:

1. Μία που θα προβλέπει ότι αν πιαστεί καταστηματάρχης ή επαγγελματίας να εκδίδει πλαστές αποδείξεις (το αναγραφόμενο στην απόδειξη ΑΦΜ να μην είναι το πραγματικό, γιατί γίνονται και τέτοια πολλά), τότε θα τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους, μη εξαγοράσιμη, μη αναστελλόμενη και χωρίς δυνατότητα πρώωρης αποφυλάκισης, για οποιονδήποτε λόγο, δηλαδή βαθιά βαθιά μέσα στο κελί.

2. Μία που να προβλέπει ότι αν πιαστεί κρατικός λειτουργός να κάνει τα στραβά μάτια, ανακαλύπτοντας την παράβαση της προηγούμενης διάταξης, θα  τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών, μη εξαγοράσιμη,  μη αναστελλόμενη και χωρίς δυνατότητα πρώωρης αποφυλάκισης, για οποιονδήποτε λόγο, δηλαδή ακόμα πιο βαθιά μέσα στο κελί.

 

Όσον αφορά το επιχείρημα ότι έτσι τιμωρούμε τους αποταμιευτές, έχω να πω τα εξής:

1. Στη σημερινή κατάσταση της οικονομίας, ελάχιστοι μπορούν να αποταμιεύσουν. Η συντριπτική πλειοψηφία δεν μπορεί να βγάλει το μήνα.

2. Χρήμα που κοιμάται σε στρώματα και σεντούκια είναι άχρηστο για την κοινωνία, αντίθετα χρήμα που κυκλοφορεί και ξοδεύεται, δημιουργεί ανάπτυξη  και θέσεις εργασίας.

www.arxarios.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *