Φορολογικά κίνητρα για συναλλαγές με πλαστικό χρήμα

Ακατάσχετος θα είναι ο τραπεζικός λογαριασμός για χρέη προς ιδιώτες, πιστωτικά ιδρύματα και εφορία εφόσον οι συναλλαγές πραγματοποιούνται με πλαστικό χρήμα. 

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, μιλώντας χθες στη Βουλή στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης, προανήγγειλε τη θεσμοθέτηση κινήτρων για όσους χρησιμοποιούν πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες, αναφέρει η “Καθημερινή”. Μάλιστα ανέφερε ότι για επιχειρηματίες που θα διενεργούν τις συναλλαγές μέσω των καρτών τα χρήματα που θα εισέρχονται σε συγκεκριμένο λογαριασμό θα είναι ακατάσχετα για χρέη προς τράπεζες και εφορία.

Επίσης, ανακοίνωσε κίνητρα για τους φορολογουμένους που κάνουν χρήση του πλαστικού χρήματος με κληρώσεις δώρων, λοταρίες κ.λπ., καθώς και τη μείωση του κόστους προμήθειας των συσκευών POS και της τραπεζικής προμήθειας.

POS

Όπως προκύπτει από την ομιλία του αναπληρωτή υπουργού, στόχος είναι το υπουργείο Οικονομικών να περάσει στην ηλεκτρονική εποχή. Αρχικά με την απλοποίηση των φορολογικών διαδικασιών και τον «αποκλεισμό» των φορολογουμένων από τις εφορίες. Το επιχειρησιακό σχέδιο προβλέπει ότι εντός 2016 θα σταματήσει η υποδοχή κοινού στις εφορίες και ότι θα προχωρήσει η ηλεκτρονική επίδοση εγγράφων. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι το 2014 το υπουργείο Οικονομικών πλήρωσε 11,5 εκατ. ευρώ για επιδόσεις εγγράφων στους φορολογουμένους, σημειώνοντας ότι από το 2013 η νομοθεσία προβλέπει την ηλεκτρονική αποστολή των εγγράφων.

Οι αλλαγές που σχετίζονται με τη χρήση του πλαστικού χρήματος στις συναλλαγές αναμένεται να συμπεριληφθούν στο σχέδιο νόμου το οποίο θα κατατεθεί εντός του τρέχοντος μηνός στη Βουλή.

Στο ίδιο νομοσχέδιο θα ενταχθούν και οι διατάξεις για την εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων σε Ελλάδα και εξωτερικό. Όπως είπε ο κ. Αλεξιάδης, θα εξαντληθεί κάθε δυνατότητα για την αποκάλυψη των αδήλωτων εισοδημάτων. Σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η νέα ρύθμιση δεν θα έχει χαριστικό χαρακτήρα. Για παράδειγμα, ένας φορολογούμενος που απέκρυψε εισοδήματα ύψους 100.000 ευρώ στη χρήση του 2007 θα μπορέσει να τα νομιμοποιήσει, εφόσον τα αποκαλύψει στην εφορία. Για τα εισοδήματα αυτά θα φορολογηθεί με τους συντελεστές που ίσχυαν για τη χρήση του 2007, δηλαδή με ανώτατο συντελεστή 40% (για ποσά άνω των 75.000 ευρώ). Με την πληρωμή του φόρου που προκύπτει θα αίρονται οι ποινικές διώξεις, τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις.

Παράταση παραγραφής

Την παράταση παραγραφής 11.500 υποθέσεων φοροδιαφυγής που βρίσκονται στους ελεγκτικούς μηχανισμούς ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών μέχρι το τέλος του 2016. Πρόκειται για σημαντικές υποθέσεις που στην περίπτωση που δεν παραταθούν, θα παραγραφούν, με αποτέλεσμα το Δημόσιο να χάσει αρκετά εκατομμύρια ευρώ. Σημείωσε δε ότι και οι υποθέσεις της λίστας Λαγκάρντ που παρελήφθησαν το 2010 και παραγράφονται στις 31-12-2015 θα ελεγχθούν πλήρως μέσα στο 2016. Μέχρι σήμερα, έχει ξεκινήσει ο έλεγχος σε 481 υποθέσεις της λίστας Λαγκάρντ, αλλά έχει ολοκληρωθεί σε μόλις 136 από τις 2.062 που περιλαμβάνονται. Ο κ. Αλεξιάδης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη φοροδιαφυγή, προαναγγέλλοντας την αντιγραφή του γερμανικού μοντέλου για τους φορολογικούς ελέγχους, υπενθυμίζοντας τον έλεγχο που είχε γίνει σε μεγάλη πολυεθνική στη Γερμανία. «Στοχεύουμε στη μεγάλη φοροδιαφυγή και αντιγράφουμε ελεγκτικά πρότυπα ευρωπαϊκών χωρών», σημείωσε ο υπουργός, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως πρότυπό του είναι οι έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν ξημερώματα, με εκατοντάδες ελεγκτές να μπαίνουν στην επιχείρηση.

Τέλος, ανέφερε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η υλοποίηση ελέγχων για υποθέσεις στις οποίες έχουν εκδοθεί φύλλα ελέγχου προσώπων και επιχειρήσεων που σχετίζονται με την πολιτική, τις προμήθειες και τα ΜΜΕ και οι οποίοι θα ολοκληρωθούν τους επόμενους πέντε μήνες.

Πηγή: «Καθημερινή»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *