Φόροι: Κανείς δεν έχει να πληρώσει

Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια του Μνημονίου ζούμε ένα διαρκές deja vu. Φόροι, φόροι και ξανά φόροι, όχι γιατί το αφεντικό (η κυβέρνηση δηλαδή) τρελάθηκε και θέλει να γδύνει τους πολίτες και να μη βγάζει τετραετία. Αλλά γιατί οι δανειστές μας νομίζουν ότι με τους συνεχείς φόρους και τις περικοπές θα κάνουν μια χώρα ανταγωνιστική και θα εξυγιάνουν τα δημόσια οικονομικά.

Κούνια που τους κούναγε, όμως και τα στοιχεία το επιβεβαιώνουν. Χθες το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε τα ληξιπρόθεσμα χρέη νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Κι ενώ κάνουμε αμήν να βγάλουμε μια ρύθμιση σε 100 δόσεις προκειμένου να πάει να πληρώσει κανείς στην εφορία, αποκαλύπτεται ότι τελικά κανείς δεν έχει να πληρώσει και όλοι έχουν κηρύξει στάση πληρωμών.

Μόνο μέσα στον Απρίλιο τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη προσέγγισαν το 1 δις ευρώ ενώ στο σύνολο τους οι ληξιπρόθεσμες οφειλές , αγγίζουν πλέον τα 58 δις ευρώ.

Σκεφτείτε τον αριθμό. Λίγο κάτω από το 1/3 του ελληνικού ΑΕΠ είναι χρέη προς το κράτος από νοικοκυριά και επιχειρήσεις που ποτέ δεν θα εισπράξει ποτέ το κράτος.

Είναι χαρακτηριστικό το στοιχείο πως ο 1 στους 4 υπόχρεους δήλωσης ΦΠΑ δεν την έχει καταθέσει.

Είναι φανερή πλέον η αδυναμία του πολίτη ή του επιχειρηματία να πληρώσει τα χρέη του στο κράτος και τα σχεδόν 60 δις ληξιπρόθεσμα είναι βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας. Κι όμως, στη λογική «βάζω φόρους, γιατί έτσι λέει η συνταγή» η τρόικα επιμένει στην πολιτική της λες και πιστεύει ότι υπάρχει λίπος για να καεί στην ελληνική κοινωνία.

Την ίδια ώρα αποκαλύπτεται ότι οι φορολογικοί έλεγχοι στις μεγάλες επιχειρήσεις βρίσκονται σε χειμερία νάρκη και είναι ορατός ο κίνδυνος το οικονομικό επιτελείο να μην πιάσει τους στόχους που έχουν τεθεί από την τρόικα για την πραγματοποίηση συγκεκριμένου αριθμού ελέγχων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) στο τέλος Απριλίου τα «νέα» ληξιπρόθεσμα χρέη (κατέστησαν ληξιπρόθεσμα εντός του τρέχοντος έτους) προς το Δημόσιο διαμορφώθηκαν στα 3,09 δισ. ευρώ, από 2,17 δισ. ευρώ το Μάρτιο.

Εξάλλου το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών (παλαιών έως 31/12/2012 και νέων) των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων στο τέλος Απριλίου διαμορφώθηκε στα 58 δισ. ευρώ, από 57,28 δισ. ευρώ που ήταν τον Μάρτιο.

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει πως μέσα στον Απρίλιο οι εισπράξεις του Δημοσίου από εξόφληση μέρους των “νέων” οφειλών ήταν 401 εκατ. ευρώ, έναντι 140 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο, ενώ των παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών έφθασαν σε 754 εκατ. ευρώ από 606 εκατ. ευρώ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τον μήνα που πέρασε θα έπρεπε να υποβληθούν συνολικά 108.100 δηλώσεις ΦΠΑ. Όμως υποβλήθηκαν εμπρόθεσμα μόνο 82.755 δηλώσεις, κάτι που σημαίνει ότι δεν υπέβαλαν δήλωση 25.345 υπόχρεοι. Δηλαδή ο ένας στους τέσσερις ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες …αμέλησε να υποβάλει περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και συνεπακόλουθα δεν απέδωσε τον αναλογούντα φόρο .

Επίσης τον Απρίλιο, διενεργήθηκαν 1.462 έλεγχοι για την απόδοση του ΦΠΑ, έναντι 943 ελέγχων το Μάρτιο και βεβαιώθηκαν 25,1 εκατ. ευρώ φόροι και πρόστιμα. Όμως εισπράχθηκαν 7,8 εκατ. ευρώ, από 8,3 εκατ. ευρώ το Μάρτιο.

Στις μεγάλες επιχειρήσεις έγιναν 48 τακτικοί έλεγχοι, βεβαιώθηκαν φόροι και πρόστιμα 63,2 εκατ. ευρώ και οι εισπράξεις ανήλθαν σε 15,1 εκατ. ευρώ.

Πραγματοποιήθηκαν επίσης 68 προσωρινοί έλεγχοι σε μεγάλες επιχειρήσεις, βεβαιώθηκαν φόροι και πρόστιμα 22 εκατ. ευρώ και εισπράχθηκαν 5,6 εκατ. ευρώ.

Στους αυτοαπασχολούμενους έγιναν 75 έλεγχοι και 40 στους φορολογούμενους μεγάλου πλούτου

www.antinews.gr

5 σχόλια σχετικά με το “Φόροι: Κανείς δεν έχει να πληρώσει”

  1. Και μετά, κάποιοι έχουν την ψευδαίσθηση ότι ο κόσμος μπορεί να πληρώσει τα χρέη του προς τις τράπεζες.

  2. Παρακαλείται η “Τρικολόρε” τροΪκα εσωτερικού ,
    να κόψει επειγόντως τα ναρκωτικά . Δεν κάνει καλό στην υγεία .

  3. Δεν υπαρχει περιπτωση να μην εχουν σχεδιο.
    Το σχεδιο τους ειναι να μας μπουχτισουν με αντιλαικα μετρα και νομοσχεδια ετσι ωστε να αγανακτησουμε πραγματικα, να εξεγερθουμε και να μας καπελωσουν.
    Αν δεν εξεγερθουμε εμεις, θα πληρωσουν καποιους αλλους να εξεγερθουν για εμας … τελος παντων καποιος πρεπει να εξεγερθει σ’ αυτη τη χωρα για να συνεχιστει το σεναριο.
     
     
     

  4. Το Ευρω ειναι υπο ημερομηνια ληξης.
    Αυτοι δωσανε καποια δις Ευρω εδω και ξερουν πολυ καλα οτι δεν θα τα παρουν πισω οταν το Ευρω δεν θα υφισταται ως νομισμα.
    Βεβαια, κανεις δεν μας ειπε με στοιχεια αν ολα αυτα τα δις εχουν δοθει πραγματικα.
    Ολοι μιλαμε για δημοσιο χρεος και δεν εχουμε δει ακομα ουτε στοιχεια διαφανειας αλλα ουτε και αποδειξεις πληρωμης των ομολογων που “πληρωθηκαν” μεσω Τροικα απο το 2010 και μετα.
    Μηπως ολα ειναι γυψοσανιδα τελικα ?
     
    Το παιχνιδι ειναι πολυ πουστικο και θελουν να μας καπελωσουν με χουντα η τιποτε αλλο. Αυτο να το θυμασε.
    Επειδη λοιπον το Ευρω θα καταργηθει και επειδη ολο το σεναριο ειναι στημενο επανω στο Ευρω … θα δουμε διαφορα θαυμασια συντομα στη χωρα μας.
    Δεν θελουν μονο τα πετρελαια και τον ηλιο, παιζει γεωπολιτικο παιχνιδι στην περιοχη και θελουν να την ασφαλισουν 1000% απο εσωτερικες αντιδρασεις γιατι θα γινει χαμος απ’ οτι φαινεται στο εγγυς μελλον.
     
     
     

  5. Πολύ ενδιαφέρον σύνδεσμος εδώ με θέμα ΠΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΟΥΝ ΚΑΘΟΛΟΥ ΟΙ ΦΟΡΟΚΛΕΠΤΕΣ ΠΟΥ ΕΒΓΑΛΑΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΛΛΟΔΑΠΗ – ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΠΟΥ ΠΟΤΕ ΑΣΦΑΛΩΣ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΔΗΛΩΣΕΙ………….. ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ, ΠΛΗΡΩΝΕ ΜΙΚΡΟΑΣΤΕ ΚΟΡΟΪΝΤΟ:
    http://www.defencenet.gr/defence/item/%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%87%CE%B1%CF%81%CE%AF%CE%B6%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B4%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CF%83%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CE%B8%CE%AD%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%B5%CE%BE%CF%89%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *