Χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι θα πληρώσουν 700 ευρώ παραπάνω φέτος

Ούτε ένα, ούτε δύο ούτε καν εκατό αλλά τουλάχιστον 700 ευρώ παραπάνω θα πρέπει να πληρώσουν φέτος εκατομμύρια χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι, καθώς όπως προκύπτει από τις νεώτερες διευκρινίσεις του υπουργείου Οικονομικών, τα περσινά εισοδήματα δεν εκκαθαρίζονται με αφορολόγητο 12.000 ευρώ αλλά με αφορολόγητο 5.000 ευρώ, το οποίο επί της ουσίας εφαρμόζεται αναδρομικά από 1/1/2011.

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι ακόμα και άνθρωποι που πήραν πέρσι 12.000 ευρώ…- δηλαδή λιγότερα από 860 ευρώ το μήνα- όχι μόνο δεν θα έχουν επιστροφή φόρου αλλά θα χρειαστεί να βάλουν πολύ βαθιά το χέρι στη τσέπη.

Η επιβάρυνση για χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους γίνεται ακόμα μεγαλύτερη αν συνυπολογίσει κανείς τη κατάργηση του μπόνους των επιπλέον αποδείξεων και πολύ περισσότερο εάν λάβει υπόψιν το ότι οι δαπάνες για τόκους στεγαστικών δανείων, ενοίκια, δίδακτρα, διατροφή, ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη, ασφάλιστρα ζωής είναι «κουτσουρεμένες» κατά 50%, αφού πλέον το ποσοστό μείωσης φόρου είναι 10% και όχι 20%, ανεξαρτήτως ύψους εισοδήματος!

Το μεγαλύτερο βάρος θα κληθούν να σηκώσουν όσοι είχαν πάρει στεγαστικό δάνειο πριν το 2000, καθώς ενώ στην αρχή οι δαπάνες για τόκους αφαιρούνταν από το εισόδημα- άρα προέκυπτε σημαντικό όφελος για όσους κατέβαιναν κλιμάκιο- πλέον όχι μόνο λαμβάνονται υπόψιν ως μείωση φόρου αλλά συν τοις άλλοις το ποσοστό μείωσης είναι 10% και όχι 20%!

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι ενώ με τις διατάξεις του άρθρου 43 ν.3763/2009, προβλεπόταν μείωση του φόρου κατά ποσοστό 40% του ποσού των τόκων στεγαστικών δανείων που είχαν συναφθεί κατά τα έτη 2009 και 2010 για απόκτηση οποιασδήποτε κατοικίας μέχρι 200 τ.μ., μετά τη κατάργηση των διατάξεων αυτών με τον ν. 3842/2010 οι τόκοι αυτών των δανείων που καταβάλλονται από το 2010 αναγνωρίζονται με το γενικό κανόνα της έκπτωσης των τόκων για πρώτη κατοικία μέχρι 120 τ.μ. κ.λ.π. άρα με 10%!!!

Όσον αφορά στα… διαδικαστικά, στην απαιτούμενη βεβαίωση καταβολής των τόκων στεγαστικών δανείων για απόκτηση πρώτης κατοικίας, θα πρέπει να αναγράφεται η συνολική επιφάνεια της κατοικίας, που αποκτιέται, σε τετραγωνικά μέτρα, καθώς και το ποσό του δανείου. Εάν το δάνειο έχουν λάβει οι σύζυγοι από κοινού, στη βεβαίωση του καθενός θα αναγράφεται το ποσό του δανείου που του αναλογεί.

[sc:Πηγή id=”http://kafeneio-gr.blogspot.gr/2012/06/700.html” ]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *