Χιλιάδες φορολογούμενοι θα υποβάλλουν ξανά τη φορολογική τους δήλωση – Δείτε γιατί

Πριν από λίγο, αναρτήθηκε ανακοίνωση στο taxisnet σύμφωνα με την οποία ξεκινάει από σήμερα να γίνεται η εκκαθάριση των δηλώσεων και με βάση τις αλλαγές που επήλθαν πρόσφατα με τον νόμο 4330 / 2015. Ποιες αλλαγές επήλθαν με τον συγκεκριμένο νόμο;

Καταρχήν προστέθηκε η ακόλουθη διάταξη:

Όταν το πραγματικό εισόδημα των φορολογουμένων κατά το φορολογικό έτος 2014 δεν υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ και το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ και εφόσον δεν ασκείται επιχειρηματική δραστηριότητα για την οποία απαιτείται η υποβολή δήλωση έναρξης εργασιών ή ατομική αγροτική δραστηριότητα, το εισόδημα αυτό, εξαιρουμένου του εισοδήματος από κεφάλαιο και από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου, και η προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων, φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών – συνταξιούχων της παρ. 1 του άρθρου 15. Εάν το πραγματικό εισόδημα της προηγούμενης παραγράφου υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ, το υπερβάλλον ποσό φορολογείται με την κλίμακα της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου εφαρμόζονται και για τους φορολογούμενους που διέκοψαν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, για το εισόδημα που απέκτησαν μετά τη διακοπή της.»

Επίσης, προστέθηκε διάταξη σύμφωνα με την οποία δεν υπολογίζονται τεκμήρια για ανθρώπους που έχουν τη φορολογική τους κατοικία στο εξωτερικό εφόσον βέβαια δεν αποκτούν εισόδημα στην Ελλάδα.

Ποιο είναι τώρα το ζήτημα; Στα δύο εκατομμύρια φορολογουμένων που έχουν υποβάλλει ήδη τις φορολογικές τους δηλώσεις, περιλαμβάνονται και αρκετές χιλιάδες της παραπάνω κατηγορίας (νέοι με εισόδημα έως 6000 ευρώ κλπ). Όλοι αυτοί θα πρέπει να υποβάλλουν ξανά τροποποιητική δήλωση προκειμένου η εκκαθάριση να γίνει με βάση τα νέα δεδομένα. Τουλάχιστον, η ταλαιπωρία είναι για καλό καθώς το νέο εκκαθαριστικό θα βγάλει λιγότερο ή και καθόλου φόρο σε σχέση με το αρχικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *