«Χρυσό» κούρεμα σε οφειλές δανειολήπτη

«Κούρεμα» 213.000 ευρώ στις οφειλές δανειολήπτη αποφάσισε το ειρηνοδικείο Πτολεμαΐδας. Ο οφειλέτης είχε προτείνει να αποπληρώσει το σύνολο των χρεών του αλλά ατόκως, κάτι που οι τράπεζες δεν αποδέχθηκαν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Με την απόφαση του δικαστηρίου θα εισπράξουν μόνο το ένα τρίτο του ποσού…

Ο δανειολήπτης είναι 46 ετών, έγγαμος και πατέρας δύο ανήλικων τέκνων, ηλικίας 9 και 11 ετών. Εργάζεται σε ΔΕΚΟ και το τελευταίο διάστημα ο μισθός του μειώθηκε κατά 30%, ενώ η σύζυγός του είναι ιδιωτική υπάλληλος, με μισθό κάτω των 800 ευρώ. Τον Αύγουστο του 2011, οι οφειλές του προς εννέα τράπεζες έφταναν τις 315.000 ευρώ, εκ των οποίων μόνο τα 13.200 ευρώ για στεγαστικό δάνειο που είχε λάβει το 1998.

Πώς προέκυψε αυτό το (μεγάλο) ποσό; Ο άνθρωπος αυτός είχε αναλάβει τη φροντίδα των δύο υπερήλικων γονιών του, οι οποίοι είναι καρκινοπαθείς (μάλιστα, η μητέρα του είναι καθηλωμένη στο κρεβάτι, χωρίς ασφαλιστική κάλυψη). Έτσι, από το 2008 άρχισε να λαμβάνει καταναλωτικά δάνεια και να κάνει αναλήψεις από πιστωτικές κάρτες για την αναχρηματοδότηση αυτών των δανείων, προκειμένου να πληρώνει για τις ακριβές θεραπείες των γονέων του.

ΕΙΠΑΝ ΟΧΙ ΣΤΑ ΠΟΛΛΑ, ΘΑ ΑΡΚΕΣΤΟΥΝ ΣΤΑ ΛΙΓΑ

Πριν φτάσει στο δικαστήριο η υπόθεση, ο 46χρονος (που ήταν μέλος της καταναλωτικής οργάνωσης ΕΚΠΟΙΖΩ) ακολούθησε την εξωδικαστική οδό του συμβιβασμού. Η πρότασή του (που συντάχθηκε μέσω του τμήματος Νομικής Προστασίας του παραρτήματος Θεσσαλονίκης της ΕΚΠΟΙΖΩ) προέβλεπε πλήρη ικανοποίηση των τραπεζών, με συνολική εξόφληση του ποσού που όφειλε (315.000 ευρώ) σε 14 χρόνια (168 δόσεις), χωρίς επιτόκιο ή ανατοκισμό του κεφαλαίου.

Οι τράπεζες αρνήθηκαν την πρόταση -μάλιστα, όταν μετά από μερικούς μήνες η υπόθεση έφθασε ενώπιον του ειρηνοδικείου Πτολεμαΐδας, αξίωσαν στο επίδικο ποσό της οφειλής να συνυπολογιστούν και οι τόκοι, κάτι που δεν έγινε αποδεκτό. Τελικώς, με βάση τη δικαστική απόφαση, ο δανειολήπτης θα πληρώσει σε 20 χρόνια περίπου 103.000 ευρώ -και θα έχει απαλλαγεί κι από το υπόλοιπο των οφειλών του…

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΡΥΘΜΙΣΗ

Ειδικότερα, το δικαστήριο αποφάσισε ότι ο αιτών θα καταβάλλει στους πιστωτές του σταθερή δόση 1.000 ευρώ τον μήνα, επί τέσσερα χρόνια. Από το τρίτο έτος της ρύθμισης και για 17 χρόνια θα καταβάλλει κάθε μήνα το ποσό των 230 ευρώ (προσαυξημένο κατά το εκάστοτε μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων), για ένα σπίτι 120 τετρ. μ., το οποίο είχε βάλει υποθήκη για κάποια καταναλωτικά δάνεια.

Το δικαστήριο έκανε δεκτό ότι η οικογένεια του αιτούντος είχε αυξημένες ανάγκες, επειδή είχε υπό την προστασία της δύο ανήλικα τέκνα και δύο υπερήλικες καρκινοπαθείς, όπως επίσης και επειδή, λόγω κλιματολογικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή, είχε αυξημένες δαπάνες θέρμανσης τον χειμώνα. Έτσι, προσδιόρισε ένα ελάχιστο ποσό για κάλυψη των βιοτικών αναγκών της οικογένειας, το οποίο «παρέχει τη δυνατότητα ενός αξιοπρεπέστατου επιπέδου διαβίωσης», σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΚΠΟΙΖΩ -και, σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικά μεγαλύτερο συγκριτικά με άλλες υποθέσεις που εντάχθηκαν στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

ΕΚΠΟΙΖΩ Συνιστά προσοχή σε αλλαγές σε δάνεια του ΟΕΚ

Οι αλλαγές στις συμβάσεις στεγαστικών δανείων με επιδότηση του ΟΕΚ μπορεί να κρύβουν κινδύνους, προειδοποιεί Ένωση Καταναλωτών «Ποιότητα Ζωής». Η οργάνωση έχει δεχθεί δεκάδες καταγγελίες δανειοληπτών, που αναφέρουν ότι οι τράπεζες τούς εκβιάζουν ότι θα ρυθμίσουν τα επιδοτούμενα από τον ΟΕΚ στεγαστικά δάνεια μόνο με νέα σύμβαση, η οποία δεν θα προβλέπει επιδότηση.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση 2575/2012, ο οργανισμός επιδοτεί το επιτόκιο έως τα 9 πρώτα χρόνια του συνολικού χρόνου αποπληρωμής του δανείου, δεν παρεμβάλλεται ωστόσο στις διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες. Όμως, η διατήρηση της επιδότησης δεν είναι υποχρεωτική σε περίπτωση ρύθμισης αλλά εναπόκειται στις διαθέσεις της τράπεζας. Όταν υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, οι τράπεζες πιέζουν τους δανειολήπτες να προχωρήσουν σε ρύθμιση, υπογράφοντας νέες συμβάσεις.

Όπως εξηγεί η Στέλλα Ζαρκάδα, δικηγόρος του τμήματος Νομικής Προστασίας του παραρτήματος Θεσσαλονίκης της ΕΚΠΟΙΖΩ, αυτό έχει δύο συνέπειες: πρώτον, η προηγούμενη σύμβαση καταγγέλλεται, με αποτέλεσμα ο δανειολήπτης να χάνει το δικαίωμα να ενταχθεί στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Δεύτερον, το επιτόκιο του στεγαστικού φτάνει έως και το 6%, εφόσον χάνεται η επιδότηση επιτοκίου του ΟΕΚ.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΚΠΟΙΖΩ καλεί την κυβέρνηση να καταστήσει με νόμο υποχρεωτική τη διατήρηση της επιδότησης του ΟΕΚ σε όλα τα δάνεια που τυγχάνουν επαναδιαπραγμάτευσης για καλύτερους όρους αποπληρωμής.

www.sofokleous10.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *