Χωρίς τέλος και το 2013 οι φόροι στα ακίνητα

Σε ανοιχτή γραμμή με την εφορία θα είναι καθ’ όλη τη διάρκεια του 2013 οι ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς ο καινούργιος χρόνος φέρνει νέες σημαντικές επιβαρύνσεις στην ακίνητη περιουσία.

Η κυβέρνηση, όπως αναφέρει το Έθνος, προετοιμάζει ενιαίο τέλος για τα ακίνητα (αντικαθιστά το «χαράτσι» που καταβάλλεται μέσω της ΔΕΗ και τον ΦΑΠ), φόρο με τον οποίο θα επιβαρυνθούν όλα τα αγροτεμάχια, καθώς και τα οικόπεδα εκτός σχεδίου.

Επιπλέον μέχρι τον Απρίλιο θα πρέπει να εισπραχθούν οι δύο εναπομείνασες δόσεις από το «χαράτσι» συνολικού ύψους 700 εκατ. ευρώ.

Όμως οι επιβαρύνσεις δεν τελειώνουν εδώ. Ήδη απεστάλησαν σε 140.000 ιδιοκτήτες ακινήτων τα εκκαθαριστικά του ΦΑΠ για το 2010 και απομένει η αποστολή άλλων 20.000 σημειωμάτων, για να κλείσουν οι «παρτίδες» με το… μακρινό 2010.
Στη συνέχεια θα πάρει σειρά η υποβολή των εκκαθαριστικών για τον ΦΑΠ του 2011 και τον ΦΑΠ του 2012. Δηλαδή, ούτε λίγο ούτε πολύ οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα υποστούν τετραπλό χτύπημα από την Εφορία μέσα στον επόμενο χρόνο.

Βέβαια, θα πρέπει να συνυπολογιστεί πως το νέο φορολογικό επαναφέρει τον φόρο υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων, με συντελεστή 20% και θεσμοθετεί νέα βάρη για όσους ιδιοκτήτες ακινήτων δεν έχουν άλλα εισοδήματα πλην των ενοικίων.
Πιο αναλυτικά, το σχέδιο για την επιβολή του νέου ενιαίου φόρου στα ακίνητα καθώς και οι αλλαγές στη φορολογία των μεταβιβάσεων θα περιέχεται στο επόμενο νομοσχέδιο της φορολογικής μεταρρύθμισης του 2013.
Η αρμόδια διακομματική επιτροπή επεξεργάζεται τρία σενάρια για το αφορολόγητο όριο και την κλίμακα υπολογισμού του νέου φόρου, που οδηγούν σε διαφορετικό εισπρακτικό αποτέλεσμα, το οποίο κυμαίνεται από 700 εκατ. έως 1 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα:

Αφορολόγητο όριο ακίνητης περιουσίας. Και τα τρία σενάρια προβλέπουν αφορολόγητο όριο στο σύνολο της ατομικής περιουσίας, το οποίο κυμαίνεται από 50.000 έως 100.000 ευρώ. Με αφορολόγητο 50.000 ευρώ υπολογίζεται ότι το 50% των ιδιοκτητών ακινήτων θα εξαιρεθεί από τον νέο φόρο, καθώς κατέχει ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας έως 50.000 ευρώ. Με αφορολόγητο όριο 100.000 ευρώ εκτιμάται ότι το 75% των ιδιοκτητών ακινήτων θα εξαιρεθεί αυτομάτως από την επιβολή του νέου φόρου.

Φορολογική κλίμακα. Σύμφωνα με τις εισηγήσεις, η κλίμακα υπολογισμού του ενιαίου φόρου θα έχει 6 έως 8 κλιμάκια, με τους συντελεστές να ξεκινούν από πολύ χαμηλά, ακόμη και από 0,05% στην περίπτωση που ισχύσει αφορολόγητο όριο 50.000 ευρώ και θα φθάνουν μέχρι 2% ή 2,5% για πολύ μεγάλης αξίας περιουσίες.

Αγροτεμάχια. Ο νέος φόρος θα επιβαρύνει όλα τα αγροτεμάχια καθώς και τα οικόπεδα εκτός σχεδίου. Η επιτροπή προτείνει να υπάρξει ειδική μέριμνα για τα αγροτεμάχια της Αττικής που έχουν πολύ υψηλή αντικειμενική αξία, διευρύνοντας τις επιβαρύνσεις και αποθαρρύνοντας την αγροτική παραγωγή εντός Αττικής. Γι’ αυτόν τον λόγο εξετάζεται για τα αγροτεμάχια της Αττικής και για ορισμένες άλλες περιοχές της χώρας να υπάρξουν συντελεστές απομείωσης της αντικειμενικής αξίας.

Οι φορολογούμενοι και οι επιχειρήσεις που έχουν στην κατοχή τους αγροτεμάχια και ακίνητα που βρίσκονται εκτός σχεδίου θα κληθούν να τα δηλώσουν ή να διορθώσουν τα στοιχεία των ακινήτων στο έντυπο Ε9.
Η δήλωση για πρώτη φορά των αγροτεμαχίων και οι διορθώσεις στα ακίνητα που έχουν ήδη δηλωθεί θα πρέπει να γίνουν ηλεκτρονικά μέχρι τις 31 Μαρτίου 2013.

«Χαράτσια» παρελθόντων ετών θα πληρωθούν το 2013

Φόρους… παρελθόντων ετών θα κληθούν να πληρώσουν εντός του 2013 οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Το «χαράτσι» στα ακίνητα μπορεί να καταργείται το νέο έτος (με την προωθούμενη θεσμοθέτηση του ενιαίου τέλους ακινήτων), αλλά απομένουν οι δόσεις για τη χρήση του 2012.
Μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου θα ισχύσει το σημερινό καθεστώς και θα εισπράττεται δηλαδή μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Μέσα στο πρώτο τετράμηνο του έτους θα πρέπει να πληρωθούν δύο δόσεις και όπως υπολογίζουν στο οικονομικό επιτελείο τα προσδοκώμενα έσοδα ανέρχονται στα 700 εκατ. ευρώ. Τον ερχόμενο χρόνο… παρελθόν θα αποτελέσει και ο ΦΑΠ.
Όμως εξαιτίας της δυσλειτουργίας των φοροεισπρακτικών μηχανισμών παραμένουν… ανοιχτοί λογαριασμοί των ιδιοκτητών ακινήτων με την εφορία από τα προηγούμενα χρόνια.
Έτσι το 2013 θα αποσταλούν τα εκκαθαριστικά σημειώματα για τον ΦΑΠ του 2011 και τον ΦΑΠ του 2012. Ο φόρος αυτό επιβάλλεται σε ατομική περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ. Εκτιμάται ότι σημειώματα για τον ΦΑΠ του 2011 θα σταλούν σε τουλάχιστον 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων και σε άλλους τόσους για τον ΦΑΠ του 2012.

dimotikosafari.blogspot.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *