Ψάχνουμε για κορόιδα, περάστε…

Του Κώστα Στούπα

Η κυβέρνηση ψάχνει απεγνωσμένα για χρήματα, καθώς τα τέλη κυκλοφορίας εισπράχθηκαν και οι δεξαμενές του φόρου εισοδήματος και τουΕΝΦΙΑ εξαντλούνται οσονούπω.

Καθώς στις τράπεζες έχουν απομείνει τα ρέστα των εθνικών καταθέσεων λόγω του φόβου για κάποιο μελλοντικό “κούρεμα” τα πράγματα γίνονται όλο και πιο δύσκολα. Οι ανακεφαλαιοποιήσεις μέχρι τώρα έχουν αποδειχτεί πίθος των Δαναΐδων, τουτέστιν, βαρέλι χωρίς πάτο. Εν όψει του αδιεξόδου λοιπόν η αρπακτικότητα του αδηφάγου και παρασιτικού καρκινώματος που ακούει στο όνομα ελληνικό δημόσιο, στρέφεται στα χρήματα που έχουν κρυφτεί στα στρώματα και τις τράπεζες του εξωτερικού.

Το  παρασιτικό κομματικό κράτος ληστεύει τις φορολoγημένες  καταθέσεις μέσω ΕΝΦΙΑ, ειδικών φόρων περί παντός του επιστητού, αυξημένου ΦΠΑ, κρατήσεων υπέρ του κομματικού στρατού της ΕΡΤ κλπ.

Καθώς αυτές εμφανίζουν σημάδια εξάντλησης προσπαθεί να βάλει στο χέρι το προϊόν της φοροδιαφυγής, στην οποία με μεγάλη και άοκνη προσπάθεια συνέβαλαν τα τελευταία χρόνια υψηλοί φορολογικοί συντελεστές και διεφθαρμένος φοροεισπρακτικός μηχανισμός.

Σύμφωνα λοιπόν με το ρεπορτάζ της Καθημερινής το Υπουργείο των Οικονομικών προσφέρει σημαντικές εκπτώσεις σε όσους έχουν αδήλωτα εισοδήματα και θέλουν να τα νομιμοποιήσουν, που στην ορολογία της πιάτσας θα μπορούσε να σημαίνει και να τα “ξεπλύνουν”.

Οι εν λόγω εκπτώσεις ξεκινούν από 20% και φτάνουν μέχρι το 70% για τις περιπτώσεις που το “μαύρο” χρήμα κατευθυνθεί στην αγορά ομολόγων και εντόκων του ελληνικού δημοσίου.

Το ενδιαφέρον στην τελευταία περίπτωση της αγοράς χρεογράφων του ελληνικού δημοσίου εντοπίζεται στο γεγονός πως αυτό μπαίνει πάνω στο τραπέζι μερικούς μήνες πριν η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, ξεκινήσει τη μητέρα όλων των μαχών που είναι κατά αυτήν η ρύθμιση του ελληνικού χρέους.

Δηλαδή, από τη μια διεκδικούμε “κούρεμα” του χρέους ή επιμήκυνση με όρους που θα μοιάζει με “κούρεμα” και από την άλλη καλούμε φοροφυγάδες να επωφεληθούν με φοροαπαλλαγές έως 70%.

Προφανώς η κυβέρνηση όταν ζητά “κούρεμα” ή ευνοϊκή ρύθμιση του χρέους δεν συμπεριλαμβάνει σε αυτό το σχέδιο τους Έλληνες πολίτες γιατί οι τελευταίοι ψηφίζουν και αν χάσουν χρήματα μπορεί να τη μαυρίσουν. Οι τελευταίοι που έχασαν από το PSI ακόμη διαμαρτύρονται και καταδιώκουν τους πολιτικούς που νομίζουν πως τους ζημίωσαν…

Το μέτρο της προσφοράς σημαντικών φοροαπαλλαγών προκειμένου το “μαύρο” χρήμα να ξεπλυθεί και να επιστρέψει στην ελληνική οικονομία που χρειάζεται ενέσεις ρευστότητας, όπως τα βαμπίρ, φρέσκο αίμα, θα αποτύχει. Μερικοί λόγοι για τους οποίους θα αποτύχει είναι προφανείς.

Οποιαδήποτε διαπραγμάτευση για το χρέος θα μπορούσε στο άμεσο ή έμμεσο  “κούρεμα” να περιλαμβάνει και το φρέσκο χρέος από τα κεφάλαια από το ξέπλυμα της φοροδιαφυγής. Φαντάζεται κανείς το δόκτορα Σόιμπλε να συμφωνεί με την ανάληψη του κόστους ενός “κουρέματος” από το Γερμανό ή το Σλοβάκο φορολογούμενο και να αφήνει απ’ έξω τον Έλληνα φοροφυγά; Επί μήνες θα τον κρεμούν (και με το δίκιο τους…) στα μανταλάκια οι λαϊκίστικες φυλλάδες της Γερμανίας και της οικουμένης.

Το ελληνικό κράτος διαχρονικά αλλά και ειδικά την τελευταία περίοδο παρουσιάζεται εξαιρετικά ασυνεπές απέναντι στις υποχρεώσεις του. Εσχάτως μάλιστα ανταπεξέρχεται οριακά στο να καταβάλει μόνο μισθούς και συντάξεις, καθώς έχει κηρύξει στάση πληρωμών για τις περισσότερες από τις υπόλοιπες δαπάνες. Οι δρόμοι αθροίζουν λακκούβες, τα νοσοκομεία δεν έχουν φάρμακα και γενικά οι προμηθευτές του δημοσίου κατεβάζουν ρολά λόγω μη καταβολής των υποχρεώσεων προς αυτούς. Οι μόνοι δανειστές του δημοσίου είναι οι τράπεζες με την ανακύκλωση περίπου 15 δισ. ευρώ οι οποίες κατ’ ουσία το πράττουν γιατί δεν έχουν άλλη επιλογή, όσο ανακεφαλαιώνονται με χρήματα των φορολογουμένων.

Το συμπέρασμα όλων αυτών είναι πως όποιος δανείσει το ελληνικό κράτος με οποιουσδήποτε όρους, αντί να κερδίσει τις φοροαπαλλαγές είναι πολύ πιθανό να κινδυνέψει να χάσει το κεφάλαιο.

Τα χρήματα που έχουν κρυφτεί από το σύστημα ή έχουν φύγει στο εξωτερικό δύσκολα θα επιστρέψουν στην Ελλάδα, όσο δεν υπάρχει σε αυτήν κλίμα οικονομικής εμπιστοσύνης. Δεν θα επιστρέψουν όσο το κράτος συμπεριφέρεται σαν στρατός κατοχής απέναντι σε όσους δεν ανήκουν στους πελάτες του δημόσιου τομέα.

Δεν θα επιστρέψουν όσο η χώρα δεν κάνει τις απαραίτητες τομές που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για βιώσιμη ανάπτυξη.

Κυρίως δεν θα επιστρέψουν όσο η χώρα κυβερνάται από μια δράκα πολιτικών που οι ίδιοι έχουν φυγαδεύσει πρώτοι στο εξωτερικό εκατοντάδες χιλιάδες ή εκατομμύρια ευρώ και δεν δίνουν οι ίδιοι το παράδειγμα με το να φέρουν τα χρήματα στις τράπεζες είτε να αγοράσουν ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.

Σημασία δεν έχει αν δηλώνει κάποιος δεξιός ή αριστερός αλλά τι υποδηλώνουν οι πράξεις και ο τρόπος ζωής του.

www.capital.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *