“Ψιλά γράμματα” στους όρους σύναψης καταναλωτικών δανείων

Αίσθηση προκαλεί έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι ελλιπείς και παραπλανητικές είναι οι  πληροφορίες, σχετικά με τους όρους σύναψης καταναλωτικών δανείων σε διαδικτυακές πύλες χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Ευρώπης.

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι σε έρευνα που διενήργησαν το Σεπτέμβριο του 2011 οι αρμόδιες εθνικές αρχές των 27 κρατών μελών, της Νορβηγίας και της Ισλανδίας, σε 500 διαδικτυακές πύλες για καταναλωτικά δάνεια, διαπιστώθηκε ότι το 70% δεν περιλαμβάνουν ουσιαστικές πληροφορίες για τον καταναλωτή. Πάντως, στην Ελλάδα, τα στοιχεία της Επιτροπής αναφέρουν ότι ελέγχθηκε μια διαδικτυακή πύλη, στην οποία δεν διαπιστώθηκε καμία παρατυπία.

Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, ο Επίτροπος για θέματα καταναλωτών, Τζον Ντάλι επεσήμανε ότι“όταν οι πολίτες ψάχνουν για δάνειο, διαπιστώνουν ότι, τελικά, το δάνειο είναι ακριβότερο απ’ ό,τι αρχικά πίστευαν, επειδή κάποιες πληροφορίες ήταν ασαφείς ή έλειπαν. Για το σκοπό αυτό, η Επιτροπή συνεργάζεται με τις εθνικές αρχές επιβολής της νομοθεσίας”.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, ένα από τα βασικά προβλήματα που εντοπίστηκαν σε 258 διαδικτυακές πύλες, που διερευνήθηκαν, είναι οι ελλιπείς πληροφορίες στη διαφήμιση των καταναλωτικών δανείων, όπως το συνολικό ετήσιο πραγματικό επιτόκιο (ΣΕΠΕ).

Επιπλέον, διαπιστώθηκε παράλειψη βασικών πληροφοριών για την προσφορά. Σε 244 διαδικτυακές πύλες δεν παρέχονται σαφείς πληροφορίες, σχετικά με όλες τις πτυχές του συνολικού κόστους, δηλαδή τον τύπο του επιτοκίου (σταθερό, μεταβλητό ή και τα δύο), τη διάρκεια της πίστωσης (όπου ενδείκνυται), και για ορισμένες δαπάνες που συνδέονται με την πίστωση (π.χ. προμήθεια διεκπεραίωσης).

Σύμφωνα με την Επιτροπή, τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, οι εθνικές αρχές θα έλθουν σε επαφή με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σχετικά με τις εικαζόμενες παρατυπίες και θα τους ζητήσουν να υποβάλουν διευκρινίσεις ή να διορθώσουν τις διαδικτυακές πύλες τους.  Σημειώνεται ότι το 2010, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην Ευρωζώνη είχαν χορηγηθείσες καταναλωτικές πιστώσεις ύψους 600 δισεκατομμυρίων ευρώ.

24h NewsRoom

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *