Ωρολογιακή βόμβα η Ισπανία

Φυγή καταθέσεων. Σε σπιραλ θανάτου η οικονομία

Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται πλέον η Ισπανία καθώς πληθαίνουν οι ενδείξεις για διόγκωση των προβλημάτων τόσο στο τραπεζικό σύστημα όσο στα δημοσιονομικά. Με το κόστος δανεισμού να ξεπερνά το 6%, τις αγορές να κλείνουν τις στρόφιγγες και την κυβέρνηση σε κόντρα με την ΕΚΤ και την Ευρωζώνη οι εναλλακτικές λύσεις είναι εξαιρετικά περιορισμένες.

Αργά χθες το βράδυ ανακοινώθηκε ότι κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους καταθέσεις €100 δισ. είχαν φύγει από τη χώρα, υπό το φόβο εξόδου της χώρας από το ευρώ. Η κατάσταση μοιάζει απελπιστική και ο επικεφαλής της ΕΚΤ αδειάζει τον πρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας της Ισπανίας χρεώνοντάς του αποτυχημένους χειρισμούς στην Bankia ενώ ζητά να αναλάβει η ΕΚΤ την εποπτία των συστημικά κρίσιμων τραπεζών.

Λίγο νωρίτερα η Ισπανία και ο Gerry Rice του ΔΝΤ διέψευδαν ότι υπάρχουν συζητήσεις για πακέτο διάσωσης της χώρας. Ομως οι πληροφορίες επέμεναν, ιδιαίτερα μετά τη συνάντηση της Κριστίν Λαγκάρντ με την αναπληρώτρια πρωθυπουργό της χώρας.

Οι Financial Times εκτιμούν ότι τα στοιχεία για το 5μηνο στις καταθέσεις θα είναι δραματικά και αναλυτές εκτιμουν ότι η Ισπανία βρίσκεται πλέον σε σπιράλ θανάτου.

Η κυβέρνηση αρνείται δημοσίως την ένταξη σε μηχανισμό στήριξης της ΕΕ και προειδοποιεί ότι αν οδηγηθεί εκεί θα προτιμήσει να τινάξει την Ευρωζώνη στον αέρα.

[sc:Πηγή id=”http://www.sofokleousin.gr/archives/101055.html?utm_source=Oempro&utm_medium=Email&utm_content=Subscriber%236548&utm_campaign=Breaking%2001.06″ ]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *