Όλοι “βλέπουν” ελληνική χρεοκοπία – Δημοσιεύματα και συμφέροντα

Μετά το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις αν κανείς βάλει σε “ψαχτήρι” στο internet τη λέξη χρεοκοπία θα “βγει” στα περισσότερα πρωτοσέλιδα πρακτορείων και εφημερίδων

Οι ξένοι βλέπουν χρεοκοπία, υπάρχουν μάλιστα και κάποιοι που δίνουν χρονοδιάγραμμα (διαβάστε εδώ) ενώ κάποιοι άλλοι δίνουν… ισοτιμία της νέας δραχμής με το ευρώ (δείτε εδώ).

“Η ανταλλαγή ελληνικού χρέους βρίσκεται σε πολύ κρίσιμη φάση” αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg το οποίο φιλοξενεί δηλώσεις επενδυτών με τον διαχειριστή τηςPimco, του μεγαλύτερου επενδυτικού fund σε κρατικά ομόλογα, να εξηγεί τις υποβαθμίσεις οικονομιών της ευρωζώνης την περασμένη Παρασκευή ως προμήνυμα της «αναμενόμενης πτώχευσης της Ελλάδας».

Καλό είναι βέβαια να είμαστε… υποψιασμένοι καθώς μεταξύ των δηλώσεων υπάρχουν και αυτές ανθρώπων που στοιχηματίζουν στη χρεοκοπία της χώρας, όπως αυτή του επικεφαλής της Greylock Capital Management, του hedge fund δηλαδή που “παίζει” με τα ελληνικά ομόλογα και έχει κάθε συμφέρον να λέει πως «αν οι συνομιλίες αποτύχουν να καταλήξουν σε συμφωνία τότε η Ελλάδα θα πτωχεύσει και το πρόβλημα θα επεκταθεί».

Μια διαφορετική προσέγγιση παρουσιάζει ο Κρίστιαν Μάσικ της γερμανικής επενδυτικής εταιρείας Silvia Quandt Research. Ο χρηματοοικονομικός αναλυτής εκτιμά ότι αν το ύψος του κουρέματος φτάσει το 75% της αξίας των ομολόγων τότε οι πιστωτές θα σκεφτούν πολύ σοβαρά αν πρόκειται πράγματι για λύση στην οποία αξίζει να συμμετάσχουν.

Το Reuters λέει ότι το κλίμα έχει αλλάξει και πως “η αισιοδοξία της περασμένης εβδομάδας έχει καταποντιστεί”, ενώ οικονομικός αναλυτής της Morgan Stanley δηλώνει πως «υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος εξαναγκασμού και όχι εθελοντικής συμμετοχής στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης χρέους παρά το ότι οι τράπεζες θα επιθυμούσαν το δεύτερο».

Η Wall Street Journal αναφέρει σε σημερινό της άρθρο ότι αν δεν επιτευχθεί συμφωνία με τους πιστωτές της Ελλάδας τότε η χώρα θα χρειαστεί ακόμα ένα δανειακό πακέτο πολλών δισεκατομμυρίων για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. «Σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξει μια ακατάστατη πτώχευση» σημειώνει η εφημερίδα.

Παντού παίζει η λέξη χρεοκοπία για την Ελλάδα όμως μην ξεχνάμε ότι μόνο τα hedge funds έχουν τουλάχιστον 80 δισεκατομμύρια λόγους να διασπείρουν παρόμοιες ειδήσεις και να κάνουν παραγγελίες για παρόμοιες αναλύσεις. Οι κίνδυνοι ωστόσο είναι υπαρκτοί.

www.newsit.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *