Όχι στη μείωση του αριθμού των βουλευτών!!

γράφει ο Begar

Τελευταία πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν τη μείωση του αριθμού των βουλευτών, εκμεταλλευόμενες τη δυσαρέσκεια του κόσμου, με τη δικαιολογητική σκέψη ότι λιγότεροι βουλευτές ίσον λιγότερο οικονομικό κόστος για το κράτος.

Αυτή η τάση, εκτός από παραπλανητική, είναι και επικίνδυνη. Αν το ζητούμενο είναι να μειωθεί το οικονομικό κόστος, αυτό μπορεί να λυθεί απλούστατα με μείωση των αποδοχών και παροχών των βουλευτών. Απλά πράγματα!

Η πραγματική παγίδα, πίσω από αυτή την δήθεν λαϊκή απαίτηση της μείωσης των βουλευτικών εδρών, είναι η προσπάθεια στενότερου ελέγχου της εξουσίας, από κάποιους πολιτικούς και οικονομικούς πυρήνες, μειώνοντας τις πιθανότητες να γίνουν«λάθη».

Για να γίνει κατανοητό αυτό που λέω, ας υποθέσουμε, σε ένα ακραίο σενάριο, ότι για λόγους οικονομίας, ο αριθμός των βουλευτών μειώθηκε σε 5 έδρες, οι οποίες είναι μοιρασμένες 3 στη συγκυβέρνηση και 2 στην αντιπολίτευση.  Τις έδρες της κυβέρνησης κατέχουν οι Σαμαράς, Βενιζέλος, Κουβέλης και της αντιπολίτευσης κάποιοι άλλοι, οι οποίοι μας είναι αδιάφοροι. Σύμφωνα με τις επιταγές του Συντάγματος, με 3 ψήφους περνάς ό,τι νομοσχέδιο θέλεις. Υπάρχει καμία περίπτωση πλέον, οι τρεις να μη συμπεριφέρονται ως απόλυτοι δικτάτορες, δεδομένου ότι δεν έχουν να παρακαλέσουν κανέναν ούτε και να φοβηθούν για διαρροές; Όχι βέβαια.

Ισχύει πάντα η αρχή: όσο περισσότεροι είναι αυτοί που συμμετέχουν στη λήψη μιας απόφασης, τόσο περισσότερο δημοκρατία υπάρχει, άσχετα αν δεν μας αρέσει το αποτέλεσμα της απόφασης.

https://daneiakartes.info/?p=30229

 

 

15 σχόλια σχετικά με το “Όχι στη μείωση του αριθμού των βουλευτών!!”

  1. Εδω εισαι πολυ λαθος. Το αν θα υπαρχει συνετη και καθαρη διαχειριση της εξουσιας εξαρταται οχι απο τον αριθμο οσο απο την ποιοτητα του ατομου.
    Η οικογενεια προπαντος, και κατα δευτερο το σχολειο διαμορφωνουν την παιδεια και την μορφωση του καθενος. Για το πλυθυσμο της χωρας ο αριθμος
    βουλευτων ειναι πολυ μεγαλος. Και οπως αποδειχθεικε σε πολλες περιπτωσεις παρα τους παχυλους μισθους βαζαν το χερι στο μελι. Και 15 ατομα
    να ειναι σε ενα διοικητικο συμβουλιο και να θελουν να κλεψουν οι 14, ο 15 να ειναι σωστος μπορει να τους μπλοκαρει . Και 100 να ειναι αμα ειναι ολοι σαβουρες θα βρουνε τον τροπο να το κανουν. Το θεμα ειναι στις εκλογες τα ζωα που πανε και ψηφιζουν τους κλεφτες κατεπαναληψη!!!!

  2. Ο αντιπροσωπευτικος κοινοβουλευτισμος ειναι εκ φυσεως ενα συστημα που οδηγει σε ομαδοποιηση αποψης και κατα συνεπεια σε κομματικη πειθαρχια.
    Και 1000 μουλαρια αντι για βουλευτες να ειχε το ελληνικο κοινοβουλιο … απο τη στιγμη που τα μοσχαρια απο κατω τα ψηφιζουν τα μουλαρια … τοτε παλι δημοκρατια θα εχουμε και καλα. Τι ψαχνεις απο κει και περα.
    Ακουσα και το απιστευτο προχθες … “τωρα που περασε η πρωτη διετια στην τοπικη αυτοδιοικηση που ειναι παντα στη στεγνη απο ρευστο … ας ελπισουμε να ριξουν κανα φραγκο απο δω και περα για να ξαναβγουν”.
    Οπως ξερεις … υπαρχει πολυ καγκουριλα εκει εξω ψηλε και αυτο ειναι που χαλαει την πιατσα.
    Δυστηχως !!!

  3. Καλησπέρα σε όλους.
    αν μπορεί κάποιος να με βοηθήσει παρακαλώ!! 
    Είχα στεγαστικό στο όνομα μου 255 χιλιάδες. και λέω είχα γιατί μετά από ρυθμίσεις και ληξιπρόθεσμα τώρα πια έχω 272 και κάτι ψιλά. Το δάνειο και το οικόπεδο είναι στο όνομα μου. δεν έχω κάτι άλλο από περιουσία.
    Η επιχείρηση μου είναι έτοιμη να κλείσει και εγώ παίρνω διαζύγιο και μένω άνεργη με ένα γιο 6 χρονών και μια κόρη 10 μηνών
    Σε  2 εβδομάδες πάω σε δικηγόρο αλλά αν κάποιος μπορεί να να με κατατοπίσει  θα μου ήταν πολύ πιο εύκολο να κοιμάμαι τα βράδια. Έχω καμία ελπίδα η όχι ??? Να πληρώσω και αυτό το μήνα η όχι ???

    1. Καλησπέρα Ελευθερία, συμφωνώ με begar ότι πολύ καλή λύση για εσένα είναι ο Νόμος Κατσέλη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *