1300 μέρες για να λήξει μια δίκη, 39 για να λυθεί με διαμεσολάβηση

Στις 1300 μέρες φτάνει χρόνος για να τελεσιδικήσει μια υπόθεση στα ελληνικά δικαστήρια, τη στιγμή που παγκοσμίως με τη μέθοδο της διαμεσολάβησης και της εξωδικαστικής επίλυσης των διαφορών  ο αναγκαίος χρόνος είναι μόλις 39 ημέρες , και το κόστος κατά 33% φτηνότερο. Στην Ελλάδα η μέθοδος  ισχύει από το 2010 όμως σε διαμεσολαβητή έχουν καταφύγει μόλις 80 διάδικοι, προφανώς λόγω ελλιπούς ενημέρωσης για μια μέθοδο  που παγκοσμίως έχει επιδείξει εντυπωσιακά και κυρίως αξιόπιστα αποτελέσματα. Παράλληλα είναι πιθανόν ο τρόπος για να επιταχυνθεί ο ρυθμός απονομής Δικαιοσύνης, ο οποίος στη χώρα μας διολισθαίνει στο χειρότερο σημείο στην Ευρώπη.

Τι είναι η διαμεσολάβηση 

Όπως μας εξηγεί η Χριστίνα Σταμούλη, διαπιστευμένη διαμεσολαβήτρια, διαμεσολάβηση είναι “η εναλλακτική μέθοδος εξωδικαστικής επίλυσης ιδιωτικών διαφορών, όπου τα μέρη με τη βοήθεια ενός τρίτου ουδέτερου και αμερόληπτου ατόμου, του διαμεσολαβητή, πετυχαίνουν την επίλυση της διαφοράς τους, καταλήγοντας σε ένα ιδιωτικό συμφωνητικό το ίδιο ισχυρό με μια δικαστική απόφαση, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα εχεμύθεια και ταχύτητα”.

Οι διάδικοι μόλις 80 αστικών και εμπορικών υποθέσεων που μπορούν να επιλυθούν σε λίγες μέρες και να αποφύγουν τη χρονοβόρα και κοστοβόρα προσφυγή στα δικαστήρια,  έχουν καταφύγει από το 2012 που ουσιαστικά ισχύει ο θεσμός του διαμεσολαβητή σε αυτή την παγκοσμίως πολύ διαδεδομένη διαδικασία. Κι όμως εξωδικαστικά μπορούν να επιλυθούν:

-αστικές και εμπορικές διαφορές,  δηλ, οικογενειακές , οροφοκτησίας, εργατικές ,  για αξιώσεις ηθικής βλάβης, υποθέσεις αστικής ιατρικής ευθύνης, δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και χρηστών, ακόμα και φαινομένων ενδοσχολικής βίας (buylling)

Οι διαμεσολαβητές είναι πιστοποιημένοι από το Υπουργειο Δικαιοσύνης , αλλά οι πολίτες δεν τους επιλέγουν: “Στην Ελλάδα ο θεσμό είναι πολύ πρόσφατος. Στην ουσία μόλις από το 2013 μπορεί, νόμιμα και οργανωμένα, να προσφύγει κανείς στη διαμεσολάβηση.  Ο κόσμος δεν την επιλέγει ως μέθοδο επίλυσης των διαφορών του γιατί δεν την γνωρίζει ακόμη.  Συχνά και οι δικηγόροι εμφανίζονται ιδιαίτερα διστακτικοί στο να την επιλέξουν ή να κατευθύνουν τους εντολείς (πελάτες) τους προς αυτή την κατεύθυνση, ακριβώς επειδή αγνοούν τον τρόπο που διεξάγεται και τα πλεονεκτήματά της”, απαντά η κα. Σταμούλη.

Πρώτη η Ελλάδα σε καταδίκες για καθυστέρηση

Η χώρα μας βρίσκεται πρώτη στην κατάταξη με τις καταδίκες για καθυστέρησης στην απονομή δικαιοσύνη, την ώρα που η διαμεσολάβηση θα ‘έλυνε σημαντικά προβλήματα.

– Στη Γαλλία  το ποσοστό προσφυγής σε διαμεσολάβηση έφτασε  το 28% το 2014.
–  Στις εμπορικές διαφορές  το 45%
– Σε διαφορές κάτω των  5.000 € το 70%
– Στην Ελβετία 70% των αστικών διαφορών επιλύονται με διαμεσολάβηση
 
Κι όλα αυτά όταν στη χώρα μας ένα εκατομμύριο υποθέσεις εκκρεμούν στα πινάκια των δικαστηρίων.


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.