2ετής παραγραφή στις αξιώσεις των δημοσίων υπαλλήλων

Με δικαστική βούλα και δη του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου, του ανωτάτου δηλαδή δικαστικού οργάνου της χώρας, θα συνεχίσει να εφαρμόζεται μια  εξόφθαλμα άδικη διάταξη που δίνει υπεροχή στο δημόσιο τόσο έναντι των υπαλλήλων του όσο και έναντι πολιτών από τους οποίους έχει αξιώσεις.

Το κορυφαίο δικαστικό όργανο της χώρας ήρε τη διαφωνία (μέσω αντίθετων αποφάσεων) μεταξύ Συμβουλίου Επικρατείας και Αρείου Πάγου σχετικά με τη νομοθετική διάταξη που προβλέπει ότι η παραγραφή των αναδρομικών αξιώσεων των υπαλλήλων του δημοσίου τομέα είναι διετής, ενώ η παραγραφή των αξιώσεων του δημοσίου έναντι υπαλλήλων του και άλλων πολιτών είναι πενταετής υπέρ της άποψης του Αρείου Πάγου ότι η παραγραφή των αξιώσεων υπαλλήλων-πολιτών είναι διετής.

Δηλαδή εν ολίγοις αν ο υπάλληλος διεκδικεί αναδρομικά, επιδόματα κλπ. από το δημόσιο μπορεί να το κάνει σε βάθος δυο ετών από τη στιγμή που υπέστη την «αδικία» αλλιώς αυτές οι αξιώσεις παραγράφονται. Αντίθετα το δημόσιο όταν εγείρει αξιώσεις έναντι πολιτών έχει χρονικό περιθώριο πέντε ετών από τη στιγμή υπέστη τη ζημία. Άλλωστε το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο είχε δώσει δείγματα γραφής από το Μάιο του 2009 όταν έκρινε ότι είναι διετής η παραγραφή των αναδρομικών αξιώσεων από διαφορές αποδοχών, επιδομάτων κλπ. των υπαλλήλων των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.

Καταδικάστηκαν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Κι όλα αυτά τη στιγμή που η χώρα μας καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στη συνέχεια που έκρινε ότι η σχετική ρύθμιση είναι αντίθετη στο πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Κι όταν βέβαια το Μισθοδικείο είχε κρίνει από το 2008 ότι η παραγραφή των αξιώσεων δικαστών και εισαγγελέων δεν παραγράφονται στη διετία, αλλά την πενταετία, αφού προφανώς οι δικαστές είναι πιο ίσοι απέναντι στο νόμο από τους υπόλοιπους πολίτες.

Τι είπε το ΣτΕ

Αξίζει να αναφερθεί η άποψη του ΣτΕ που με τις υπ΄ αριθμ. 953 και 954/2011 αποφάσεις της έκρινε ότι είναι αντισυνταγματική η ρύθμιση του άρθρου 91 παράγραφος 3 του Ν.Δ. 321/1969 που προβλέπει διετή παραγραφή για τις αξιώσεις των απασχολουμένων στον δημόσιο τομέα. Αντίθετα, ο Άρειος Πάγος έχει κρίνει από το 1983 (απόφαση 1270/1983) ότι η παραγραφή είναι διετής.

Οι σύμβουλοι επικρατείας ανέφεραν πως «η θέσπιση της διετούς παραγραφής δεν δικαιολογείται ούτε από τη φύση της εννόμου σχέσεως που συνδέει το δημόσιο με τους υπαλλήλους του, εφόσον οι χρηματικές αξιώσεις του δημοσίου κατ΄ αυτών δεν υπόκεινται στην ίδια βραχεία παραγραφή. Η διάταξη του άρθρου 91 παράγραφος 3 του Ν.Δ. 321/1969 δεν θα έπρεπε να εφαρμοσθεί ως αντισυνταγματική και ως εκ τούτου ως ανίσχυρη, με συνέπεια οι απαιτήσεις των υπαλλήλων του δημοσίου από καθυστερούμενες αποδοχές ή απολαβές οποιασδήποτε φύσεως ή αποζημιώσεως από αδικαιολόγητο πλουτισμό να υπόκεινται στην προβλεπόμενη από την παράγραφο 1 του ίδιου άρθρου 91 και ισχύουσα για όλες τις άλλες χρηματικές αξιώσεις κατά του δημοσίου πενταετή παραγραφή».


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.