+21.500 ευρώ χρέος για κάθε Έλληνα

Το σύνολο των κεφαλαίων και των εγγυήσεων που έχουν διοχετευθεί, με επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού στις τράπεζες, από το 2008, φθάνουν τα 220 δισ. ευρώ

Γράφει ο Μενέλαος Τασιόπουλος

Αυτό σημαίνει ότι ο κάθε Έλληνας φορολογούμενος, έχει επιβαρυνθεί με επιπλέον χρέος της τάξης των 21.500 ευρώ, χονδρικά, μόνο για λογαριασμό των τραπεζών.

Απέναντι στην υπερχρέωση αυτή οι τράπεζες ακόμη και σήμερα δεν έχουν κατορθώσει ούτε να ισχυροποιηθούν, ούτε να δρομολογήσουν την εθνική οικονομία σε ανάκαμψη. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι ιδιωτικές εταιρείες, άρα αδικαιολογήτως έχουν τύχει τέτοιας στήριξης σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού. Το κύριο επιχείρημα που χρησιμοποιούν ότι όλο τους το πρόβλημα δημιουργήθηκε από την ανάγκη να επιβιώσει η οικονομία, οπότε αγόραζαν κατ’ ανάγκη ελληνικά ομόλογα, δεν ευσταθεί γιατί με τα κεφάλαια που τους διοχέτευε η ΕΚΤ με επιτόκιο 1%, αγόραζαν ομόλογα με επιτόκιο όμως της τάξης του 4-5-6% σε βάρος του ελληνικού δημοσίου.

Επίσης είναι παραλογισμός αλλά συμβαίνει, με κρατικές εγγυήσεις τέτοιου επιπέδου, οι τράπεζες έχουν μείνει στα χέρια των τραπεζιτών.

Την τελευταία τριετία που η ελληνική οικονομία καταστρέφεται, οι επιχειρήσεις, εισηγμένες και μη αποκεφαλαιοποιούνται, τα asset απαξιώνονται και τα δάνεια «κοκκινίζουν», η αντίδραση των τραπεζιτών ήταν και είναι, να διαφυλάξουν τα συμφέροντα τους σε προσωπικό και «λομπίστικο» επίπεδο. Αγόρασαν CDS, για αυτούς και όχι για τις τράπεζες- και δεν αναφερόμαστε εδώ στο περίφημο του Ταχυδρομικού ταμιευτηρίου, αλλά στα άλλα που δεν έγιναν γνωστά- δεν συνέβαλαν στην ρευστότητα των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών με ευελιξία, δεν αντιμετώπισαν με έγκαιρες διαγραφές των υπέρογκων τόκων των δανείων στα προηγούμενα χρόνια για να αναθερμάνουν την αγορά, δεν επεδίωξαν ουσιαστική εξυγίανση της ίδιας τους της λειτουργίας, με εξαγορές- συγχωνεύσεις και μείωση των λειτουργικών.

Από την άλλη πλευρά οι κυβερνήσεις απολύτως «χειραγωγούμενες» από τους τραπεζίτες και τα μίντια του κατεστημένου, που τα περισσότερα είναι υπό των έλεγχο των τραπεζών, λόγω δανείων, δεν έχουν προβεί σε καμία κίνηση ουσίας, για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος της χώρας. Ακόμη και σήμερα μιλάμε για κοινές ή προνομιούχες μετοχές, για το κατά πόσον δηλαδή η εποπτεία των τραπεζών θα περάσει στο κράτος ή θα μείνουν στα χέρια των τραπεζιτών, σαν να μην συμβαίνει τίποτα.

Μάλιστα οι τραπεζίτες σήμερα υπολογίζουν να κρατήσουν τις τράπεζες τους, παρά τα κεφάλαια- δάνεια, που έχει φορτωθεί ο μέσος φορολογούμενος και να δημιουργηθεί ταυτόχρονα μια «bad bank», όπου θα διοχετεύσουν τα «κόκκινα δάνεια», τα μη εξυπηρετούμενα και τις επισφάλειες. Το πλέον πιθανό είναι και αυτή την «bad bank» να την φορτωθεί το δημόσιο, άρα οι φορολογούμενοι ή να καταλήξει σε διεθνή fund, εξειδικευμένα σε αυτές τις διαδικασίες, που θα προχωρήσουν σε εκποιήσεις, πτωχεύσεις και πλειστηριασμούς για να πάρουν πίσω το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων τους, που θα έχουν ρισκάρει.

Στην παρούσα φάση πλέον με την ελληνική οικονομία απαξιωμένη, το χρηματιστήριο στις 500 μονάδες, τις ξένες επενδύσεις και τις ιδιωτικές χρηματοδοτήσεις, όνειρα θερινής νυχτός και μόνη γραμμή χρηματοδότησης των τραπεζών την ΕΚΤ και τον EFSF, το τραπεζικό σύστημα περνά, παρά τα αντιθέτου λεγόμενα σε ευρωπαϊκό έλεγχο. Τα 220 δις ευρώ, που ήταν αρκετά για μισθούς και συντάξεις μιας 5ετιας περίπου, χάνονται μέσα στη «μαύρη τρύπα» του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Οι Έλληνες χρεώνονται συνεχώς, αλλά δεν βοηθούνται καθόλου.

Οι Ελληνικές κυβερνήσεις δεν τόλμησαν ούτε να κρατικοποιήσουν το τραπεζικό σύστημα, ώστε να το αναδιαρθρώσουν όπως έχει κάνει η μεγάλη Βρετανία, σε ανάλογες κρίσιμες συγκυρίες, ούτε δημιούργησαν ένα ισχυρό κρατικό βραχίονα για να περικόψει έγκαιρα τους υπέρογκους τόκους των προηγούμενων χρόνων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ώστε να μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους. Ούτε τον «Τειρεσία» της εποχής της ευφορίας και του όγκου χρήματος δεν άλλαξαν.

Οι υπουργοί έχουν λειτουργήσει αποκλειστικά ως πολιτικοί υπάλληλοι των τραπεζιτών, όσο για τους ίδιους τους τραπεζίτες παραμένουν τυχοδιώκτες, πλιατσικολόγοι και «σαράφηδες», λες και τίποτα δεν συνέβη στην Ευρώπη και την Ελλάδα από το 2008 και μετά. Λες και οι τράπεζες, μπορούν να λειτουργήσουν με την οικονομία να έχει καταρρεύσει. Τόση ανοησία, τόση ανεπάρκεια…


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Μια σκέψη σχετικά μέ το “+21.500 ευρώ χρέος για κάθε Έλληνα

 • 28/05/2012, 15:44
  Permalink

  Ο καπιταλισμος καταρρεει παγκοσμιως μετα απο 250 χρονια παρουσιας στον πλανητη και οι εγχωριοι ιθυνοντες τον ανακαλυψαν την τελευταια διετια.
  Αυτα πληρωνουμε ….
   
   

  Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

 1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
 2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
 3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
 4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
 5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.