50.000 έλληνες δανειολήπτες πανηγυρίζουν την πτώση του φράγκου!

Όσο και αν ακούγεται απίστευτο, το ελβετικό νόμισμα ”πληρώνει” την αμαρτία να είναι ένα από τα ασφαλέστερα επενδυτικά καταφύγια στον κόσμο. Η “βουτιά” που έκανε στο -10% γέμισε χαμόγελα πολλούς που έχουν πάρει δάνειο σε ελβετικά φράγκα.
Με ανακούφιση ανάσαναν πάνω από 50.000 Έλληνες δανειολήπτες που έχουν στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο, μετά την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας να ορίσει το κατώτατο εύρος διακύμανσης στην ισοτιμία ευρώ/ ελβετικού στο 1,2.

Η υποχώρηση του ελβετικού νομίσματος έχει άμεσο αντίκτυπο τόσο στο κεφάλαιο όσο και στις δόσεις που αποπληρώνουν κάθε μήνα στις τράπεζες.
Στις αρχές Αυγούστου η ισοτιμία ευρώ/ ελβετικού διαμορφώθηκε στο 1,06, από το 1,65 που ήταν το 2008, όταν και συνάφθηκαν τα περισσότερα στεγαστικά δάνεια στο ελβετικό νόμισμα, και από το 1,4 που ήταν τον Αύγουστο του 2010.

‘Ολο το χρονικό

Η παγκόσμια ύφεση οδήγησε μαζικά τους επενδυτές να αγοράσουν, για ασφάλεια, ελβετικά φράγκα.

Όμως με αυτό τον τρόπο γίνονται αυτομάτως ακριβότερες οι εξαγωγές ελβετικών προιόντων και συνεπώς ασύμφορες, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ελβετική οικονομία.
Για αυτό το λόγο έκανε διπλή παρέμβαση η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας, αγοράζοντας απεριόριστες ποσότητες ξένου συναλλάγματος και βάζοντας ως ανώτατο όριο για το φράγκο τα 1,20 φράγκα ανά ευρώ.
Διαβάστε την ανακοίνωση της ελβετικής κεντρικής τράπεζας:
”Η τρέχουσα υπερβολική ανατίμηση του ελβετικού φράγκου θέτει ξεκάθαρη απειλή για την ελβετική οικονομία και φέρει τον κίνδυνο αποπληθωριστικής εξέλιξης. Η Swiss National Bank συνεπώς στοχεύει στη σημαντική και διαρκή αποδυνάμωση του ελβετικού φράγκου. Με άμεση ισχύ, η τράπεζα δεν θα ανεχτεί πια την συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ/φράγκου χαμηλότερα από το τα 1,20 φράγκα. Η SNB θα επιβάλει το όριο ελάχιστης ισοτιμίας με ύψιστη αποφασιστικότητα και είναι έτοιμη να αγοράσει ξένο συνάλλαγμα σε απεριόριστες ποσότητες.
Ως άμεση συνέπεια το ευρώ εκτινάχθηκε σαν ελατήριο έναντι του ελβετικού φράγκου, αφού διαπραγματευόταν στα 1,2010 φράγκα, με άνοδο της τάξης σχεδόν 8%.
Στην Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα δεν καλοδέχτηκαν αυτές τις παρεμβάσεις και έβγαλαν μία ανακοίνωση με ”μπηχτές” : ”Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ λαμβάνει υπόψιν του τις αποφάσεις αυτές, που ελήφθησαν από την Swiss National Bank με δική της ευθύνη.”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *