62% το «κούρεμα» με το PSI

Με τις «ευλογίες» της τρόικας η Ελλάδα προσπαθεί τώρα να επιτύχει το μάξιμουμ δυνατό όφελος από το PSI, «κουρεύοντας» τα ομόλογα της πολύ περισσότερο απ’ ό,τι είχε συμφωνηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου και εξασφαλίζοντας σχεδόν καθολική συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών. Η νέα συμφωνία θα οδηγεί ουσιαστικά σε haircut τουλάχιστον 62% επί της ονομαστικής αξίας των χρεογράφων και σε μεγάλη επιμήκυνση του χρέους, με παράλληλη μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του, καθώς το επιτόκιο θα διαμορφωθεί στα προ της κρίσης επίπεδα.

Οι ομολογιούχοι-πιστωτές αναγκάζονται να αποδεχθούν αυτούς τους όρους, ευρισκόμενοι ουσιαστικά προ εκβιαστικού διλήμματος, καθώς θα κινδυνεύσουν να χάσουν περισσότερα αν το PSI δεν επιτύχει.

Το εκβιαστικό δίλημμα τίθεται εμμέσως – και με τη συναίνεση της τρόικας – από ελληνικής πλευράς, η οποία στην επίσημη επιστολή του υπουργού Οικονομικών που θα αποσταλεί προς τους ομολογιούχους την επόμενη εβδομάδα, θα αναφέρει ότι διατηρεί το δικαίωμα υπαναχώρησης από τη συμφωνία, αν η συμμετοχή στο PSI δεν είναι «επαρκής».
Αυτό σημαίνει ότι αν η Ελλάδα δεν επιτύχει το μίνιμουμ της επιδιωκόμενης μείωσης χρέους, λόγω περιορισμένης εθελοντικής συμμετοχής ιδιωτών στο πρόγραμμα ανταλλαγής, θα έχει τη δυνατότητα να το εγκαταλείψει, προτιμώντας κάποιου είδους χρεοκοπία υπό την αιγίδα της ΕΕ.

Εμμεση απειλή

Η πιθανότητα χρεοκοπίας είναι αυτό που φοβίζει περισσότερο τους διεθνείς ομολογιούχους, όπως φάνηκε από χθεσινές δηλώσεις του Τσαρλς Νταλάρα. Ο επικεφαλής του IIF είπε ότι η Ελλάδα μπορεί να πτωχεύσει μόνον «ατάκτως» – δηλαδή η χρεοκοπία της δεν θα είναι «ελεγχόμενη», με αποτέλεσμα να προκαλέσει κλυδωνισμούς στην ευρωζώνη και στο παγκόσμιο σύστημα.

Εκβιαστικά λειτουργεί και η προειδοποίηση του πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμου ότι αν η εθελοντική συμμετοχή στο PSI δεν κριθεί επαρκής, ενδέχεται να ψηφισθεί νόμος που θα την καθιστά υποχρεωτική.

Πάντως, το πρώτο ζητούμενο για την ελληνική κυβέρνηση είναι να επιτευχθεί συμμετοχή τουλάχιστον 75%. Ετσι θα μπορεί να ενεργοποιήσει τη σχετική ρήτρα που θα υποχρεώνει και τους υπόλοιπους ομολογιούχους να ανταλλάξουν τα χρεόγραφα τους – όπως γίνεται στις περιπτώσεις δημόσιας πρότασης για την εξαγορά του free float εταιρίας στο ΧΑ και να επιτύχει κατά 100% τον στόχο περικοπής χρέους.

 

Το επιτόκιο

Μέχρι την τελευταία στιγμή των διαπραγματεύσεων «αγκάθι» παρέμενε το επιτόκιο των νέων ομολόγων που θα δοθούν στους ομολογιούχους πιστωτές και θα είναι διάρκειας 30 ετών. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε ένα πρώτο σχέδιο συμφωνίας – το οποίο πρέπει να επικυρωθεί και από το Eurogroup τη Δευτέρα – προβλέπεται κλιμακούμενο επιτόκιο, ανάλογα με την διάρκεια των ομολόγων και σε συνάρτηση με την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

To IIF πρότεινε να ξεκινά η απόδοση των νέων ομολόγων από 3,8% και να κλιμακώνεται μέχρι 4,5%. Με αυτή τη ρύθμιση, το μεσοσταθμικό επιτόκιο για το «νέο» χρέος μετά την αναδιάρθρωση διαμορφώνεται σε 4,25%

Η ελληνική κυβέρνηση αντιπροτείνει να ξεκινά από χαμηλότερη βάση, με στόχο να διαμορφώνεται μεσοσταθμικά περίπου στο 3,7%-3,8%.

www.sofokleousin.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *